Συνάντηση αγροτών με Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών - Στο ΓΣΠ τα τρακτέρ

Με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών συναντιούνται σήμερα οι αγρότες, οι οποίοι, όπως δήλωσαν χθες διαμέσου του Προέδρου του Παναγροτικού Συνδέσμου, Κυριάκου Καϊλά, θα αξιολογήσουν τις θέσεις του και θα έχουν μια τελική εικόνα για τις διεκδικήσεις τους. 

Την ίδια ώρα, οι αγρότες δεν ανακοίνωσαν άρση των κινητοποιήσεων, με τα τρακτέρ να παραμένουν καθηλωμένα στον χώρο στάθμευσης του ΓΣΠ μέχρι το τέλος της σημερινής σύσκεψης, με τον κύριο Καϊλά να αναφέρει ότι «δεν αποτελούν απειλή για κανέναν».

Ερωτηθείς

κατά πόσο έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές του ΚΟΑΠ, ανέφερε χθες ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με τον Επίτροπο του είπε ότι έχουν ξεκινήσεις και ότι έχει δώσει οδηγίες να δουλέψουν υπερωρίες και Σαββατοκύριακο ώστε να μπορέσει ο κόσμος να λάβει εκείνα τα οποία λάμβανε τόσα χρόνια αρχές Δεκεμβρίου.

«Αν δεν τα πάρουμε μένει εκτεθειμένος ο αγροτικός κόσμος και δεν θα είναι κάτι το οποίο θα αρέσει σε κανέναν», είπε.

Ο στόχος ανέφερε, είναι να πληρωθούν όλοι πριν από τα Χριστούγεννα και είπε ότι αυτή τη διαβεβαίωση αναμένουν από τον Επίτροπο σήμερα, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω κινητοποίηση.  

Διαβάστε επίσης: Συννεφιασμένος ο καιρός σήμερα - Στους 22 βαθμούς ο υδράργυρος

Τα βρήκαν με τον Υπουργό

Πάντως, ικανοποιημένοι έφυγαν χθες από το γραφείο του Υπουργού Γεωργίας οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις για επιπρόσθετα μέτρα στήριξής τους και άμεση καταβολή της χορηγίας ύψους €4,3 εκ. σε πατατοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς.

Στη συνάντηση, όπως είπε χθες ο Πέτρος Ξενοφώντος, εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα και σημείωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας την οποία αποφάσισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι έγινε αναφορά και δέσμευση για εξέταση αιτημάτων των άλλων κλάδων για πρόταση έκτακτης επιχορήγησης.

Όσον αφορά την υπερκατανάλωση του νερού λόγω καύσωνα και άλλων καιρικών συνθηκών αποφασίστηκε να καταβληθούν τα 17 σεντ αντί τα 45 σεντ.

Εξετάστηκε επίσης το πλαίσιο του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνου με στόχο την αύξηση του ποσοστού κάλυψης της ζημιάς όπως επίσης αναθεώρηση των μέσων όρων παραγωγής. Αυτό όπως είπε, θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες, με στόχο το πλαίσιο αυτό να διορθωθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι αποφασίστηκε ότι θα εξεταστεί η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για την ανομβρία και άλλες ζημιές του 2023. Επίσης, ανέφερε, θα συγκληθεί η Επιτροπή Διαχείρισης του Ταμείου για να ετοιμάσει πρόταση η οποία θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο στις 20 του μήνα για να είναι έτοιμοι για την καταβολή των αποζημιώσεων των σιτηρών.

Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε επίσης το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών που αφορούν τις αιτήσεις που υποβάλουν οι αγρότες στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Ακόμα, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η επίλυση του προβλήματος με τον δειγματοληπτικό έλεγχο από τον Κυπριακό Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και να γίνουν παραστάσεις στον ΚΟΑΠ ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Τέλος ανέφερε ότι θα εξεταστεί η υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος σε μεγαλύτερο βαθμό, μέχρι το 100%.

Ερωτηθείς κατά πόσο οι προτάσεις αυτές είναι κοστολογημένες και αν θα έχουν κάποιο συγκεκριμένο δημοσιονομικό αντίκτυπο, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι αγροτικές οργανώσεις είναι ικανοποιημένες με την πρόθεση της Κυβέρνησης και διαβεβαίωσε ότι θα συνεργάζονται πάντα με οργανώσεις του αγροτικού τομέα για να δίνονται λύσεις.

Όσον αφορά το κόστος, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεχνική επιτροπή η οποία συστάθηκε και θα ξεκινήσει από τώρα να μελετά για να δώσει μέχρι τον Μάρτιο, τους πραγματικούς αριθμούς που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Το Κογκρέσο ενέκρινε έρευνα κατά Μπάιντεν-Επίκεντρο οι δοσοληψίες του γιου του

Keywords
Τυχαία Θέματα