Με Σπαρτιατική τακτική «ή ταν ή επί τας» στη Σύνοδο Κορυφής ο ΠτΔ (ΒΙΝΤΕΟ)

Τη γραμμή Χριστοδουλίδη, αυστηρή δηλαδή, χωρίς εκπτώσεις και υποχωρήσεις, ετοιμάζεται να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κρίσιμη από κάθε άποψη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τελικά την 1η Οκτωβρίου.

Έχοντας το όπλο της γραπτής δέσμευσης Μπορέλ, για την πολιτική συμφωνία ταυτόχρονης προώθησης των κυρώσεων κατά Τουρκίας και Λευκορωσίας, θέλει, μαθαίνουμε, είτε να κλειδώσει την πρόσθεση ονομάτων στον κατάλογο κυρώσεων που πέτυχε τον Ιούνιο η Κύπρος, είτε - αν άλλα επιλέξουν οι Ευρωπαίοι - να συνεχίσει να μπλοκάρει τις κυρώσεις στο θέμα Λευκορωσίας.

Το ότι καταβλήθηκε προσπάθεια απομόνωσης της Κύπρου στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών είναι πέραν από ξεκάθαρο.

Παρά ταύτα η γραμμή άμυνας της Λευκωσίας ήταν αρκετά ισχυρή και στηρίχθηκε στην πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο Gymnich.

Και αυτή η συμφωνία είναι τελικά γραμμένη στο χαρτί, κάτι που θα καταθέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αν κάποιοι πάνε να το παίξουν ανήξεροι.

Πρόκειται για την εσωτερική απόρρητη σύνοψη της υπηρεσίας Μπορέλ, αμέσως μετά τη σύνοδο του Gymnich την 28η Αυγούστου, την οποία εξασφάλισε το Σίγμα, στην οποία για το επίμαχο ζήτημα αναφέρεται επί λέξει ότι ήταν μια μακρά συζήτηση για την Τουρκία, με επίκεντρο σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των κυρώσεων.

Κάνοντας απολογισμό της έλλειψης απτής προόδου μέχρι στιγμής τόσο στον διάλογο υπό την ηγεσία του Ύπατου Εκπροσώπου όσο και στις προσπάθειες κατευνασμού της Γερμανίας, οι Υπουργοί συμφωνούν να επιταχύνουν τις εργασίες του Συμβουλίου σχετικά με τις προτάσεις της Κύπρου (Ιούνιος) σχετικά με τον πρόσθετο κατάλογο των ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις.

Όπως και για τη Λευκορωσία , η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC).

Μάλιστα στην ίδια σύνοψη αναφερόταν στην ανάγκη πολιτικής μαστίγιου και καρότου, λέγοντας πως η προσέγγιση θα πρέπει να παραμείνει πολυδιάστατη, με θετικές κατευθύνσεις (διάλογος, οικονομική συνεργασία) όσο και πιθανή κλιμάκωση του περιοριστικού μέτρου που στοχεύει τα χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Δηλαδή τομεακές κυρώσεις.

Τούτων λεχθέντων ή καλύτερα δοθέντων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ισχυρή εργαλειοθήκη για να κινηθεί, έχοντας όμως ως περιορισμό και όλοι το αντιλαμβάνονται νομίζω, πως ξεκινά ο Ελληνο-τουρκικός διάλογος.

Διαβάστε επίσης: Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής -Κρούσμα κορωνοϊού σε υπάλληλο

Keywords
Τυχαία Θέματα