Με σοβαρές καθυστερήσεις η απονομή δικαιοσύνης

Τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιουλίου η μεταρρύθμιση στην ανώτατη βαθμίδα της απονομής δικαιοσύνης, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε πρόσφατα το νέο νομικό πλαίσιο.

Με τις αλλαγές που εισάγονται ιδρύεται Εφετείο, το οποίο θα επιλαμβάνεται των εφέσεων κατά αποφάσεων όλων των δικαστηρίων στη Δημοκρατία, πλην του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα (22/6/2023) αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα

του Εφετείου να επιλαμβάνεται της εκδίκασης των εφέσεων κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου, του Δικαστηρίου Ελέγχου Ενοικιάσεων, του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Ναυτοδικείου.

Τη μεγάλη και σημαντική μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης ανέλυσε σε συνέντευξή του στη «Σ» ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, Μιχάλης Βορκάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αλλαγές που θα γίνουν με την καθίδρυση Τριτοβάθμιων Δικαστηρίων «θα αυξήσουν την ασφάλεια δικαίου και θα αναζωπυρώσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης του κοινού προς τη Δικαιοσύνη». Οι δικηγόροι της Λευκωσίας, όπως σημείωσε, προσδοκούν στη μείωση του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Εφετείου και, δεύτερον, στην ποιοτικότερη απονομή δικαιοσύνης που θα προκύψει μέσα από ένα σύγχρονο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο με κατηρτισμένους στον κάθε τομέα δικαστές.

Ωστόσο, ο κ. Βορκάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που παραμένουν κυρίως όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Δικαιοδοσία απονομής της δικαιοσύνης, όπου παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα