Αντιπαράθεση Δικαστηρίου και Εισαγγελίας στη θανατική ανάκριση Θανάση

Χωρίς τον Πανίκο Σταυριανό συνεχίζεται η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης για τον αδικοχαμένο εθνοφρουρό, Θανάση Νικολάου.

Ο ιατροδικαστής ο οποίος θα εμφανιζόταν σήμερα για πρώτη φορά, μετά από αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας υποφέρει από οξεία γαστρεντερίτιδα σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου, ενώ αναφέρθηκε ότι υποβλήθηκε και σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

Διαβάστε επίσης: Θανατική ανάκριση Θανάση: Άρρωστος ο Σταυριανός, δεν θα παραστεί

Στο Δικαστήριο εμφανίστηκε ανακρίτρια για την οποία το Δικαστήριο διερωτήθηκε γιατί καταθέτει

αφού όπως ειπώθηκε ασχολήθηκε παλαιότερα με την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανέφερε ότι όταν μελετήσει την υπόθεση αυτή ο θανατικός ανακριτής θα καταλάβει ότι υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις.

Μάρτυρας που έφερε η οικογένεια στο πλαίσιο της δεύτερης θανατικής ανάκρισης λέει κάτι διαφορετικό από τον Σταυριανό ενώ η μαρτυρία Ματσάκη είναι διαφορετική από τους προηγούμενους σε πολλά σημεία. 

Η έκθεση του Φίλιππου Κουτσαφτή μετά την εκταφή είναι αντικρουόμενη με τα προηγούμενα. Ζητήθηκε βοήθεια προκειμένου να εγκριθεί κάποιος ανεξάρτητος ιατροδικαστής ώστε η υπόθεση να τύχει δίκαιου χειρισμού. Ζητήθηκε λοιπόν από τον Μαρνερίδη (ιατροδικαστής της Δημοκρατίας) να κάνει ένα υπόμνημα. Του στάλθηκε το μαρτυρικό υλικό και απέστειλε πίσω το υπόμνημα με ηλεκτρονικό μήνυμα. Για το υπόμνημα ενημερώθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας. Η εν λόγω μαρτυρία κρίνεται ως πολύ σημαντική και η Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας είπε ότι πρέπει να γίνει κλήτευση του μάρτυρα. Η Δικαστής ρώτησε την Εκπρόσωπο αν μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε να διαβάσει το μαρτυρικό υλικό και να βγάλει το υπόμνημά του. 

Αντιπαράθεση Δικαστηρίου και Εισαγελίας 

Η Εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής έκανε λόγο για ειδική έκθεση η οποία θα υποβοηθήσει το Δικαστήριο ενώ παράλληλα καταγγέλλει εχθρικότητα από το Δικαστήριο. «Κάθε μέρα είναι πλήγμα για τον Θεσμό». Η Δικαστής ανέφερε ότι είναι εύλογη ερώτηση πώς προέκυψε ο Μαρνερίδης ως μάρτυρας αφού το όνομά του «δεν το ξανάκουσε». «Θέλω ξεκάθαρες κουβέντες. Είχα ζητήσει ποιοι θα ήταν οι μάρτυρες… κάθε φορά μου φέρνετε νέους μάρτυρες», ανέφερε η Δικαστής και έκανε λόγο για πρωτοφανή γεγονότα για τα κυπριακά δεδομένα και τόνισε πως δεν θα επιτρέψει άλλη καθυστέρηση. «Ο Γενικός Εισαγγελέας έπρεπε να είχε μέλημα να τελειώσει η υπόθεση».

Η Εκπρόσωπος απ’ την πλευρά της ανέφερε ότι το ζήτημα δεν είναι να τελειώσουμε γρήγορα, αλλά ορθά.

Η Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανέφερε ότι ζητήθηκε βοήθεια από αντικειμενικό εμπειρογνώμονα για να «δει ποιος λέει αλήθεια και ποιου το πόρισμα είναι σωστό». Ο Γενικός Εισαγγελέας όπως αναφέρει, ενημερώθηκε ότι καθήκον της Νομικής Υπηρεσίας είναι να τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου η έκθεση του Μαρνερίδη. «Έκανα τεράστιες προσπάθειες, άφησα 14 Κακουργιοδικεία στην Πάφο, το έβαλα ως προτεραιότητα…». 

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας ειπώθηκε πως έγιναν προσπάθειες για να έρθει στην Κύπρο να καταθέσει ο Μαρνερίδης (σ.σ ο ιατροδικαστής δραστηριοποιείται στη Βρετανία) και το συντομότερο που μπορεί να έρθει στην Κύπρο, είναι 20 Δεκεμβρίου. Ο ιατροδικαστής όπως είπε η Εκπρόσωπος χρειάζεται δυο μέρες για να επιθεωρήσει τα πλακίδια τα οποία κρατούνται στην Αστυνομία. Μετά θα καταθέσει ως μάρτυρας όπως αναφέρθηκε αφού το «σημαντικό είναι να ακουστεί η μαρτυρία».

Το Δικαστήριο διερωτάται ποια είναι η διαφορά Μαρνερίδη και Αγαπητού με την Εκπρόσωπο να επικαλείται το μεγάλο της ηλικίας του Αγαπητού. «Αν μαρτυρήσει ο Μαρνερίδης, δεν χρειάζεται ο Αγαπητός», λέει η κ.Ξενοφώντος. 

«Σήμερα μας αποκαλύπτουν την έκθεση Μαρνερίδη»

Από πλευράς υπεράσπισης του αδικοχαμένου Θανάση ειπώθηκε πως η έκθεση Μαρνερίδη είναι στην κατοχή της Εισαγγελίας από την Κυριακή αλλά αποκαλύπτεται σήμερα. «Χωρίς προειδοποίηση έφεραν σήμερα νέα υπομνήματα, ανήμερα της δικάσιμου… χρειάζεται χρόνος να μελετηθεί το υλικό».
Η Εισαγγελία αναφέρθηκε σε αντικρουόμενες θέσεις και πορίσματα σημείωσε η υπεράσπιση δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει απόφαση Δικαστηρίου γι’ αυτό το θέμα. Τα πλακίδια ανήκουν στην οικογένεια και δεν επιτρέπει την εξέταση.

Η υπεράσπιση διερωτάται αν ο παθολογοανατόμος μπορεί να βγάλει μέσα σε λίγες πόρισμα (σ.σ εννοεί τον Μαρνερίδη). «Είμαι σίγουρη ότι θα αναφέρεται σε πτώση εξ ύψους. Έρχεστε πάλι να κάνετε τη νύχτα μέρα. Αν γίνει δεκτή η έκθεση θα τελειώσουμε του χρόνου». 

Το Δικαστήριο διερωτάται τι έγινε και κρίθηκε αναγκαίος ο διορισμός Μαρνερίδη. Η Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας απάντησε ότι από τη μελέτη του μαρτυρικού υλικού διαπιστώθηκαν τα ζητήματα και γι’ αυτό ζήτησε βοήθεια από τον Γενικό Εισαγγελέα ο οποίος διόρισε τον Μαρνερίδη ο οποίος όπως αναφέρει η Εκπρόσωπος είναι και ιατροδικαστής.

Το Δικαστήριο ωστόσο επέμενε στον λόγο του διορισμού του Μαρνερίδη. Η Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ορίστηκε για να βοηθήσει στο Δικαστήριο και για να «φθάσουμε στην αλήθεια… πρέπει να δώσετε αξία στο πόρισμα, μην το πετάξετε στον κάλαθο». Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι δεν έλαβε απάντηση για τον λόγο δηλαδή του ορισμού του Μαρνερίδη ενώ σημειώνει πως είναι θεμιτό να διοριστεί ένα πρόσωπο, είναι άλλο όμως να κληθεί ως μάρτυρας. 

Η Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας ανέφερε ότι χθες ήταν στη Νομική Υπηρεσία για να ενημερώσει τον Γενικό και τον Βοηθό Εισαγγελέα και ο Γενικός είχε την «επιθυμία να καταθέσει στη δίκη ο Μαρνερίδης και να εξετάσει και τα πλακίδια. Είναι σημαντικός μάρτυρας, θα βοηθήσει το έργο σας». 

Από πλευράς της η υπεράσπιση του Θανάση ανέφερε ότι κάθε μέρα ξεφυτρώνουν νέο μάρτυρα. Η οικογένεια έθεσε ξανά ένσταση για τον Σταυριανό ο οποίος όπως ειπώθηκε κατέθεσε στις προηγούμενες θανατικές ανακρίσεις και δεν υπάρχει λόγος όπως σημείωσαν να κλητευθεί στην παρούσα. Έγινε λόγος για αντιφάσεις στην μαρτυρία οι οποίες περιγράφονται στην απόφαση του ΕΔΑΔ. Η μαρτυρία του όπως σημειώθηκε απασχόλησε και στην Επιτροπή Μάτσα - Αλεξόπουλου. 

Από πλευράς οικογένειας ειπώθηκε πως είναι προβληματικό να καταθέσει ξανά ο Πανίκος Σταυριανός. «Όσα είχε να καταθέσει τα έχετε ενώπιον σας. Η ανθρωπολόγος Χαριλάου έφτιαξε έκθεση και δεν έγραψε συμπέρασμα θανάτου». 

Η Εκπρόσωπος ανέφερε πως δεν είναι απειλητικά στη διαδικασία. «Αν η άλλη πλευρά θέλει να φέρει κι άλλη μαρτυρία είμαστε εντάξει. Το ζήτημα δεν είναι αν θα καθυστερήσουμε 15 μέρες. Θέλουμε να φθάσουμε στην αλήθεια». Η κ.Ξενοφώντος επιμένει ότι πρέπει να καταθέσει ο Σταυριανός. 

Η είδηση ανανεώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα