Με νέα πρόσωπα και αναφορές στη «γαλάζια πατρίδα» η νέα θητεία Ερντογάν

Με ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, προαναγγελία συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και αναφορά στην «Γαλάζια Πατρίδα», εισήλθε επίσημα στην τρίτη δεκαετία της διακυβέρνησής του στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να τοποθετεί στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Μεχμέτ Σιμσέκ. Ο Τούρκος οικονομολόγος σηματοδοτεί, όπως ερμηνεύεται, μια στροφή του Ερντογάν σε πιο «ορθόδοξες» πολιτικές για την αποκατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς ο πληθωρισμός κινείται στα ύψη και η αξία του εθνικού

νομίσματος απομειώνεται καθημερινά.

Η τουρκική οικονομία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού» για να εξασφαλίσει την προβλεψιμότητα, δήλωσε κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής ο Σιμσέκ. «Διαφάνεια, συνέπεια, προβλεψιμότητα και συμμόρφωση προς τις διεθνείς προδιαγραφές θα είναι οι βασικές αρχές μας», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Η Δύση θα στρώσει τώρα το «κόκκινο χαλί» στον Ερντογάν;


Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Χακάν Φιντάν να αναλαμβάνει τα ηνία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών αντικαθιστά τον προκάτοχό του που, σύμφωνα με αναλυτές, δεν ικανοποίησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς την πορεία των ελληνοτουρκικών και την διεθνή θέση της Τουρκίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, οι πληροφορίες μιλούσαν για διορισμό στο υπουργείο Εξωτερικών του εκπροσώπου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος τελικά αντικατέστησε τον Φιντάν στην ηγεσία της ΜΙΤ.

Όπως, εξάλλου, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην δεξίωση μετά την ορκωμοσία του, σκοπός του κατά την νέα θητεία του είναι οι εταίροι της χώρας του να έχουν απέναντί τους «μια πιο αποφασισμένη, γενναιότερη Τουρκία με περισσότερη ενσυναίσθηση, μια Τουρκία που μάχεται κατά τρομοκρατικών οργανώσεων εντός και εκτός συνόρων αποφασιστικότερα, που προστατεύει τα δικαιώματά της και εκείνα των αδελφών της στην "γαλάζια πατρίδα", που υψώνει τον πήχη της επιτυχίας από την οικονομία μέχρι το εμπόριο, από την ασφάλεια μέχρι την δημοκρατία».

Την θέση του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Γκιουλέρ. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τοποθετήθηκε ο Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια αντί του Σουλεϊμάν Σοϊλού, η αντικατάσταση του οποίου δεν προκάλεσε έκπληξη, ενώ κατά τα λοιπά ξεχωρίζει και η ανάθεση του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην γεννημένη στις Βρυξέλλες Μαϊνούρ Εζντεμίρ. Στο παρελθόν η Εζντεμίρ έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος του cdH (Ανθρωπιστική Δημοκρατικό Κέντρο) στο Σκάρμπεκ και υπήρξε βουλευτής Βρυξελλών για δέκα χρόνια. Σημειώνεται ότι από το cdH διαγράφηκε, όταν αρνήθηκε να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Αρμενίων. Το 2019 εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή των Βρυξελλών, ωστόσο ένα χρόνο μετά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την διόρισε πρέσβη στην Αλγερία, θέση που αφήνει για να αναλάβει το υπουργικό της πόστο.

Δείτε επίσης: Ανακοίνωσε το νέο Υπουργικό ο Ερντογάν - Εκτός Τσαβούσογλου-Ακάρ μέσα ο Φιντάν

Κατά την ομιλία του μετά την ορκωμοσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθηνε μήνυμα ενότητας, τονίζοντας πως θα είναι πρόεδρος των 85 εκατομμυρίων Τούρκων και όχι μόνο εκείνων που τον ψήφισαν, ενώ προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, διότι, όπως είπε, το ισχύον αποτελεί «προϊόν του στρατιωτικού πραξικοπήματος» του 1980.

Στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος στο περιθώριο του δείπνου συνεχάρη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Χακάν Φιντάν και τον Ιμπραχίμ Καλίν.

Τουρκία: Οι υπόλοιποι Υπουργοί

Τα υπόλοιπα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ

Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί

Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου

Διαβάστε επίσης: Σιμσέκ: Η τουρκική οικονομία θα επιστρέψει στο «πεδίο του ορθολογισμού»

Πηγή: euronews
 

Keywords
Τυχαία Θέματα