Με navtex απάντησε η Άγκυρα στις προσπάθειες Κύπρου- Ελλάδας στις Βρυξέλλες

Με μια δήλωση, τουλάχιστον «νερόβραστη», στήριξε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων Ελλάδα και Κύπρο, στον απόηχο της νέας τουρκικής επιθετικής ενέργειας με την υποτελή στον Ερντογάν κυβέρνηση της Λιβύης.

Ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, αρκέστηκε σε μια λιτή αναφορά ότι το ΣΕΥ επαναβεβαίωσε την αλληλεγγύη του προς Ελλάδα

και Κύπρο σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό, αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας για τα Κράτη Μέλη.

    Τον κύριο Μπορρέλ συνάντησε κατ’ ιδίαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Όπως πληροφορούμαστε επαναβεβαιώθηκε η προσήλωση της νέας Επιτροπής στην εφαρμογή και υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα που εκ των πραγμάτων κρίνεται θετικό καθότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν διάφορα περιστατικά και κινήσεις που έθεταν εν αμφιβόλω την βούληση της νέας ηγεσίας να περπατήσει στο δρόμο που χάραξε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι επιβεβαιώνοντας τα όσα μεταδίδει το Σίγμα εδώ και τέσσερις μέρες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από πλευράς του τη δημιουργία από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, πλαισίου κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την κίνηση της με τη Λιβύη. Ακολουθώντας δηλαδή το παράδειγμα του Κύπριου ομολόγου του ζήτησε όπως σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεση συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο να αρχίσει διαδικασία για στοχευμένα νομικά μέτρα εναντίον της Άγκυρας. Θέμα το οποίο μαθαίνουμε θα συζητηθεί την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής, όταν θα το θέσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Πάντως, δεν ιδρώνει, πάντως, το αυτί της Άγκυρας. Άσκηση με πραγματικά πυρά ανακοίνωνε την ίδια ώρα, σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, η Τουρκία.

Με τη νέα navtex η Άγκυρα απάντησε με πράξεις στα όσα Ελλάδα και Κύπρος εξυφαίνουν σε επίπεδο Βρυξελλών, δείχνοντας ότι γράφει τις αντιδράσεις στα παλαιότερα των υποδημάτων της και προχωρεί κανονικά με την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας, που σχεδίασε, ανακοίνωσε και υλοποιεί χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

Την ίδια ώρα κρίσιμες μεν οι εξελίξεις παραδέχεται το Προεδρικό, αλλά όπως φάνηκε και από την αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη επιλέγει την αρετή της σιωπής και των διπλωματικών μέσων.

Κάλεσε δηλαδή στο να χαμηλώσουν οι τόνοι, γιατί όπως σημείωσε, δεν πρέπει να πέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην παγίδα που στήνει η Άγκυρα.

Και διαβεβαίωσε ότι γίνονται όλα όσα πρέπει χωρίς δημοσιότητα και κυρίως χωρίς φωνασκίες.

Να σημειωθεί ότι απόψε έγινε γνωστή μια τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισιελ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την οποία, ενόψει και τις συνόδου την Πέμπτη συζητήθηκαν οι τουρκικές έκνομες ενέργειες. Μάλιστα ο κ. Μισιέλ αποδέχθηκε πρόσκληση και με τις αρχές του 2020 θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής κατήγγειλε επίσημα στον ΟΗΕ το επίμαχο μνημόνιο.

     Στην επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, αφού χαρακτήρισε παράνομη οντότητα την Κυβέρνηση της Τρίπολης, ζητά να κηρυχθεί το μνημόνιο ανυπόστατο και παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα Λιβύης – Τουρκίας.

  «Παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Aguila Saleh Eissa.  Σημειώνεται ότι ο Λίβυος αξιωματούχος την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα και θα έχει διαβουλεύσεις με τον Έλληνα ομόλογο του Κωνσταντίνο Τασούλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα