Έιντε:Δεν τίθεται ζήτημα επιδιαιτησίας στις διαπραγματεύσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ Μουσταφά Ακιντζί και Έσπεν Μπαρθ Έιντε, στην παρουσία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, ενόψει της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί, την Τρίτη 11 Απριλίου.

Σύμφωνα με τ/κ δημοσιεύματα, ο κ. Έιντε, χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντηση και επεσήμανε ότι θα έχει στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Μαδρίτη.

Ο κ. Έιντε τόνισε ότι αναμένει να γίνει μια όσο το δυνατόν πιο παραγωγική επανέναρξη των συνομιλιών, στην αυριανή συνάντηση και ότι αύριο θα ξεκαθαρίσει το πως θα κινηθούν τις επόμενες

εβδομάδες, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Επεσήμανε, ότι θα εργαστούν έτσι ώστε να βρεθούν τρόποι έτσι ώστε οι δυο ηγέτες να συμφωνήσουν σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα και κύρια επιδίωξη θα είναι η γεφύρωση των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν, μεταξύ των δυο πλευρών.

Ξεκαθάρισε άλλωστε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει καθήκοντα επιδιαιτησίας ενώ πρόσθεσε πως θα ρωτήσει τους ηγέτες πως, ο ίδιος, μπορεί να φανεί βοηθητικός και χρήσιμος αλλά και πως επιθυμούν τα ΗΕ να οργανώσουν αυτή την υποστήριξή τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ενδεχομένως μέρος της εμπιστοσύνης, ανέφερε ο κ.Έιντε, επισημαίνοντας ότι είναι καίριας σημασίας να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη αυτή σύντομα.

Ξεκαθάρισε ότι αύριο θα γίνει μόνο η αρχή και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο ποια θα είναι η συνέχεια και πόσο αποτελεσματική θα είναι. "Ήρθε η ώρα να δούμε που βρισκόμαστε μετά από τόσους μήνες διαπραγμάτευσης και πως μπορούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές στα εκκρεμούντα ζητήματα, τόνισε.

Σε σχέση με την αλλαγή στη μεθοδολογία ο κ. Έιντε, τόνισε ότι ήρθε η ώρα οι ηγέτες να βρουν ένα τρόπο να ενοποιήσουν τα εκκρεμούντα ζητήματα, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η συνολική επίλυση και συμφωνία για το Κυπριακό. Αύριο θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε με νόημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα