Με κόκκινο μελάνι οι παρατηρήσεις της Τρόικας

Με κόκκινο μελάνι υπογραμμίζει η Τρόικα τις κακές επιδόσεις της Κύπρου στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και τις πιέσεις που δέχεται το κράτος όσον αφορά στα δημοσιονομικά του, αναγνωρίζοντας ωστόσο βελτίωση στην ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης των δανειστών στην μεταμνημονιακή περίοδο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα σημειώνουν ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων

δεν είναι αντίστοιχη των προσδοκιών, ενώ το μεγάλο δημόσιο χρέος και η χαμηλοί ρυθμοί μείωσής του, καθιστούν υπαρκτό τον δημοσιονομικό κίνδυνο του εκτροχιασμού.

Παράλληλα, εκφράζουν την αναγκαιότητα των αναδιαρθρώσεων των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες, έτσι ώστε να μειωθεί το μείζον πρόβλημα των κόκκινων δανείων που αποτελεί βαρίδι για την πραγματική οικονομία, τραβώντας προς τα κάτω τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι οι στόχοι της Κυβέρνησης μέσω των μεταρρυθμίσεων, είναι, αφενός η ανάπτυξη και αφετέρου η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα της Κύπρου, έτσι ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και άρα στον φτηνό δανεισμό.

«Να διασφαλιστούν όσα πετύχατε»

Στην έκθεση της Τρόικας υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να διασφαλιστούν όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δαπανών. «Σημειώνουμε ότι η μεταρρυθμιστική δυναμική έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με κρίσιμη νομοθεσία να εκκρεμεί ακόμη προς έγκριση.

Ως εκ τούτου, η αποστολή προέτρεψε τις αρχές να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους σε αυτό το μέτωπο για τη βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Κύπρου και την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων», αναφέρει.

Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων σημειώνει σημαντική επιβράδυνσης, σύμφωνα με τους δανειστές, ενώ επισημαίνεται ότι «ζωτικής σημασίας» να ψηφιστούν νομοσχέδια σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση και το εθνικό σύστημα Υγείας.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η ανάπτυξη

Σύμφωνα με τους πιστωτές, η οικονομική ανάπτυξη για το 2016 ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθοδηγούμενη από τον τουρισμό και την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία ενισχύθηκε τη μείωση των τιμών και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κύπρου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το 2,5%, με το 2017 να προβλέπεται εξίσου καλό. Επιπλέον, σημειώνεται ότι εξυγίανση των δημοσιονομικών συνεχίζεται με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης για φέτος να παραμένει εφικτός.

«Είναι σημαντικό οι νομοθετικές ενέργειες που οδηγούν σε δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, να αντισταθμιστούν με πιο καθορισμένα μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Δεδομένων των δημοσιονομικών κινδύνων, η αποστολή μας υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένης της συγκράτησης των μισθών του δημόσιου τομέα στα ίδια τουλάχιστον επίπεδα», αναφέρει η έκθεση.

Κόκκινα παραμένουν τα δάνεια

Υψηλά παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως εντοπίζουν οι διεθνείς πιστωτές, παρά τη μείωση που παρατηρείται, μετά τις προσπάθειες που γίνονται σε συνδυασμό με το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον.

«Η επιστροφή της εμπιστοσύνης επέτρεψε στις τράπεζες να διευρύνουν την καταθετική τους βάση, να βελτιώσουν τη ρευστότητα και τα αποθέματα κεφαλαίων τους», σημειώνεται στην έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα δάνεια που δίνονται σημειώνουν αύξηση, το συνολικό ποσό την πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία συρρικνώνεται, με τις τράπεζες να έχουν βάλει πλώρη προς την αναγκαία απομόχλευση.

Την ίδια ώρα, ως «σημαντικά επιτεύγματα» χαρακτηρίζουν οι δανειστές τα πλαίσια για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη της επιτάχυνσης της εφαρμογής τους. Όπως αναφέρουν, τα συγκεκριμένα εργαλεία κρίνονται ως απαραίτητα προκειμένου να μειωθεί το υψηλό ιδιωτικό χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ωστόσο, η χρήση των εν λόγω εργαλείων είναι περιορισμένη λόγω της της αυξανόμενης προσφυγής σε ανταλλαγή χρέους με περιουσιακά στοιχεία. Η τακτική αυτή είναι μεν θετική, αλλά πολλές φορές η αργή διεκπεραίωσή τους επιβαρύνει. Έτσι, η Τρόικα τονίζει ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η διοικητική ικανότητα και η αποτελεσματικότητα των νομικών διαδικασιών, προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα διαρκέσουν για καιρό οι επισκέψεις

Η πρώτη αυτή προγραμματισμένη επίσκεψη της Τρόικας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης (post program surveillance), σκοπό είχε να παρακολουθήσει τα μακροοικονομικά μεγέθη της κυπριακής οικονομίας, ως κομμάτι των ανισορροπιών που παρατηρούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιτήρηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αναμένεται να διαρκέσει 13 χρόνια και θα πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, χωρίς όμως, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, να μπορούν οι δανειστές να επιβάλλουν αλλαγές, να θέσουν στόχους και προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι σκοπός είναι η «έγκαιρη προειδοποίηση» σε περίπτωση που χρειαστεί.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα