Με έλλειμμα ξεκινά ο Φορέας Επίλυσης Χρηματοοικ. Διαφορών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τον Προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2015.

Ψήφισε παράλληλα και την τροποποίηση του βασικού νόμου σύστασης και λειτουργίας του Φορέα, που καθιστά αποτελεσματικότερη τη διαδικασία διαμεσολάβησης μέσω της συμπλήρωσης του ειδικού εντύπου ελέγχου διαδικασίας διαμεσολάβησης, ενώ αφαιρεί αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στο διαμεσολαβητή, οι οποίες ρυθμίζονται από άλλες σχετικές νομοθεσίες και ευρωπαϊκές

Οδηγίες και επιπρόσθετα έχουν εποπτικό χαρακτήρα και άρα δεν εμπίπτουν στα πλαίσια της διαμεσολαβητικής διαδικασίας.

Ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης για το 2015 προβλέπει δαπάνες ύψους €499.254 και έσοδα συνολικού ύψους €321.114, τα οποία προέρχονται από πάγια ετήσια εισφορά (€121.114), ατομική εισφορά (€32.000) και επιβαρύνσεις (€168.000).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα και τις προβλεπόμενες δαπάνες, προκύπτει ταμειακό έλλειμμα ύψους €178.140, το οποίο θα καλυφθεί από ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα.

Κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσης ανέφερε ότι στόχος του Φορέα είναι η ενίσχυση του θεσμού στα πλαίσια λιτής οικονομικής διαχείρισης. Σημείωσε περαιτέρω ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για αποτελεσματικότερη λειτουργία του Φορέα έχει προσληφθεί προσωπικό και επιπροσθέτως έχουν αποσπαστεί υπάλληλοι από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος του Φορέα ενημέρωσε τη Βουλή ότι σε περίπτωση που υπάρξει επιπρόσθετη ανάγκη για προσωπικό λόγω αυξημένου αριθμού παραπόνων, ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, ο Φορέας από τις 16 Φεβρουαρίου 2015 άρχισε να λαμβάνει παράπονα από πολίτες, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη τύχει διακανονισμού, ενώ άλλα απορρίφθηκαν. Όπως ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε, ο Φορέας έχει μέχρι στιγμής γίνει δέκτης σαράντα παραπόνων, αριθμός ο οποίος αναμένεται να σημειώσει σημαντική αύξηση στο προσεχές μέλλον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα