Με δυναμικά μέτρα απειλούν οι κτηνοτρόφοι Κ.Πολεμιδιών

Το πρωί της Δευτέρας, 7 Αυγούστου του 2017, οι Κτηνοτρόφοι οι οποίοι στεγάζονται και εκτελούν τις εργασίες στους, στην κτηνοτροφική περιοχή Κ. Πολεμιδιών, προέβησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Διοικητήριο στη Λεμεσό.

"Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι η συνεχόμενη, εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, αδιαφορία του κράτους για την κατάσταση στην οποία επικρατεί αφού το 2007 το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε όπως η Κτηνοτροφική περιοχή "καταργηθεί", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Κτηνοτρόφοι.

Στη συνέχεια, το μόνο που έχει μεριμνήσει ο Κρατικός Μηχανισμός είναι η ένταξη της Κτηνοτροφικής

Περιοχής στην οικιστική Ζώνη, επισημαίνουν.

Αυτούσια η ανακοίνωση των Κτηνοτρόφων:

Το αποτέλεσμα της πιο πάνω κατάστασης, πέραν του πολλαπλασιασμού της αξίας γης για τους επίδοξους ντιβέλοπερς, για μας τους κτηνοτρόφους έχει ως εξής:

Οι κτηνοτρόφοι δε μπορούν να διεκδικήσουν οποιαδήποτε συμμετοχή στα σχέδια Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι Αρχές δεν εκδίδουν άδειες οικοδομής. Κατά συνέπεια οι Κτηνοτρόφοι της περιοχής εργάζονται με πολύ υψηλότερα κόστη από ότι οι άλλοι συνάδελφοι σε ολόκληρη την επικράτεια της ελεύθερης Κύπρου.Η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων έχουν παραμείνει στο έλεος του Θεού, αφού αυτή η μεταχείριση δεν τους δίνει το δικαίωμα της αναβάθμισης ή και επέκτασης των υποστατικών τους, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εννοείται ότι τα παιδιά των κτηνοτρόφων, ως επί το πλείστον, δεν ακολουθούν τους γονείς, αφού μοιάζει πλέον ασύμφορο το επάγγελμα, κάτω από τέτοιες περιστάσεις. Με λίγα λόγια, το κράτος έχει θέσει την Κτηνοτροφία στον αναπνευστήρα – αναμένει την απόσυρση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω οικονομικής ανεπάρκειας, για να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του.Η υπηρεσία διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, έχει προχωρήσει στη μονομερή κατάργηση των ενοικιαστηρίων, και δημιουργία νέων διάρκειας ενός έτους – τα οποία δε γίνονται αποδεκτά από οποιονδήποτε φορέα ανάπτυξης, λόγω διάρκειας.

Η σημερινή μας διαμαρτυρία δεν ήταν τυχαία. Μέσα στο Διοικητήριο, στο γραφείο του Έπαρχου, γινόταν σύσκεψη αρμόδιων φορέων, ερήμην μας, για την κατεδάφιση εγκαταλειμμένων υποστατικών και καθαριότητα σε συγκεκριμένα τεμάχια της περιοχής. Ενέργεια την οποία εμείς επικροτούμε και δηλώνουμε πρόθυμοι να συνεργαστούμε, διαμαρτυρόμενοι παράλληλα για τους λόγους και τα κίνητρα της ενέργειας αυτής, που δεν είναι άλλα από την εξυπηρέτηση των επίδοξων ντιβέλοπερς, οι οποίοι έχουν επενδύσει σε τεμάχια μερικά μέτρα από τις Κτηνοτροφικές μονάδες και εν συνεχεία άσκησαν τεράστιες πιέσεις στο Δήμο Κ. Πολεμιδιών.

Στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της επιτροπής Γεωργίας, κ. Άνδρου Καυκαλιά, αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Έπαρχο Λεμεσού κ. Μάριο Αλεξάνδρου. Ο δε Αν. Έπαρχος Λεμεσού, αφού αντιλήφτηκε τις ανησυχίες μας, μας ανέφερε ότι η ιδιότητά του στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι μόνο του συντονιστή της όλης προσπάθειας για καθαρισμό στην περιοχή.

Αμέσως μετά, όλοι οι διαμαρτυρόμενοι μεταβήκαμε στην Υπηρεσία διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (όλη η κτηνοτροφική στεγάζεται σε Τουρκοκυπριακές περιουσίες από το 1977), όπου εκεί ο Επαρχιακός Λειτουργός, δέχτηκε άμεση συνάντηση με την αντιπροσωπεία μας. Στη συνάντηση ήταν παρόντες και ο Δήμαρχος Πολεμιδιών και ο αρμόδιος υπεύθυνος λειτουργός για την Κτηνοτροφική περιοχή. Όλοι οι παρόντες αναπτύξαμε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών.

Ως εκ’τούτου, μετά τα πιο πάνω, σαν Ομάδα Πρωτοβουλίας ζητούμε και διεκδικούμε τα πιο κάτω,

Επειδή πρόκειται περί πολιτικής απόφασης το τι μέλλει γενέσθαι, κάτι το οποίο αναγκαστικά θα πάρει μερικά χρόνια, ζητούμε άμεση συνάντηση της αντιπροσωπείας μας με τον Υπουργό Γεωργίας κ. Νίκου Κουγιάλη.Άμεσα μέτρα από τον κρατικό μηχανισμό για αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των μονάδων μας, επαναφέροντάς τις έστω και προσωρινά, σε τέτοια κατάσταση την οποία θα μπορούμε να ανταγωνιζόμαστε δίκαια με όλους τους άλλους συναδέλφους.Παραπομπή του θέματος από την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, στην ολομέλεια της Βουλής, με συγκεκριμένες εισηγήσεις.Παρέμβαση από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να ερευνήσει κάτω από ποιες συνθήκες η Κτηνοτροφική Περιοχή, μετατράπηκε σε οικιστική ζώνη, πριν καν υλοποιηθεί η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση, για μετακίνηση αυτής.

Σε αντίθετη περίπτωση θα προβούμε σε δυναμικές πλέον ενέργειες και διαμαρτυρίες

Εκ της Επιτροπής.

Keywords
Τυχαία Θέματα