Με χάρτες και ονόματα η διαπραγμάτευση για το εδαφικό

Στην περιοχή Mont Pelerin της Ελβετίας θα διεξαχθεί, τελικά, η συζήτηση για το εδαφικό την περίοδο 7-11 Νοεμβρίου. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν με χάρτες και ονόματα των περιοχών, για να γίνει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η απόφαση λήφθηκε κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον

Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία διήρκεσε πέντε και πλέον ώρες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, με δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, εξήγησε ότι η ελβετική κυβέρνηση είχε προτείνει τρία μέρη και τελικά επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία, λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται γύρω στα 100 χλμ από τη Γενεύη και η πρόσβαση εκεί είναι πιο εύκολη.

Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης προετοιμάστηκε η συνολική διαδικασία και οι συνθέσεις των αποστολών των δυο πλευρών. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνει σίγουρα στη συνάντηση η διαπραγματευτική του ομάδα, όπως επίσης και τεχνοκράτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, σε μια αποστολή η οποία θα έχει διψήφιο αριθμό μελών.

Στις συνομιλίες στην Ελβετία θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα του εδαφικού, με ανταλλαγή χαρτών και αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται των τεσσάρων ελευθεριών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ενδεχομένως, πρόσθεσε, να γίνει κάποια ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά δεν αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στην Ελβετία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν είμαστε ακόμη στη φάση του «πάρε – δώσε». «Τα ψέματα έχουν τελειώσει όσον αφορά το εδαφικό» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Σε ένδειξη καλής θέλησης της ε/κ πλευράς και του Προέδρου Αναστασιάδη, είπε, μεταβαίνουμε στο εξωτερικό για να συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα. Δεν μπορεί κανείς, πλέον, να επικαλεστεί, τόνισε, ότι δεν συζητεί το θέμα, επειδή ανησυχεί για διαρροές και αναμένουμε ότι η τ/κ πλευρά θα ανταποκριθεί, στο πλαίσιο, που έχει συμφωνηθεί.

Μεταβαίνουμε στη Γενεύη, είπε, με συγκεκριμένους στόχους και εναλλακτικά σενάρια και θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Εθνικό Συμβούλιο της Κυριακής θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στρατηγικά τη διαπραγμάτευση στο Μοντ Πελεράν, καθώς κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφασιστεί αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον πλαισιώσουν ή όχι, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρα οι γραμμές της δικής μας πλευράς. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, είναι να υπάρξει συλλογική απόφαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα