Μάζης: Η σημασία αντεπίθεσης των Ουκρανών - Η Ελλάδα δεν είναι κατσαπλιάδες

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο ομότιμος καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος μίλησε για την αντεπίθεση των Ουκρανών αλλά και για την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αρχικά μίλησε για την αντεπίθεση των Ουκρανών και για την ανακατάληψη εδαφών τονίζοντας ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη μελέτη του πολέμου δείχνει ότι είναι κατειλημμένο από τις ρωσικές δυνάμεις το 28% του ουκρανικού εδάφους. «Είναι μια έκταση ελαφρά μεγαλύτερη από την έκταση της Ελλάδος».

Επεσήμανε

ότι η απόφαση των Ρώσων να φτάσουν μέχρι την Υπερδνειστερία συναντά μεγάλες αντιστάσεις. «Πρέπει να εξετάσουμε την πτυχή εξοπλισμού της Ουκρανίας που καθυστερεί αλλά και ο χειμώνας που έρχεται με την παύση του NordStream1». Επεσήμανε ότι η στάση της Ευρώπης δημιουργεί προβληματισμό για την επιβίωση των αξιών της.

Συμπλήρωσε ότι θεσμικά η στάση της Ευρώπης δεν θα αλλάξει. «Αυτό που βλέπω είναι υπόγειες διορθωτικές κινήσεις, όπως η αντιμετώπιση των χωρών στο θέμα των κυρώσεων». Διευκρίνισε ότι η Ουγγαρία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας με αποτέλεσμα να λαμβάνει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και λιπάσματα, ενώ και οι ΗΠΑ λαμβάνει πετρέλαιο και φωσφορούχα λιπάσματα.

Ο κ. Μάζης ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνει κάποιος ότι ο Πούτιν θα χάσει τον πόλεμο. «Όσο συνεχίζουν τα 42 κράτη να στηρίζουν την Ουκρανία, τότε θα έχουμε ένα πόλεμο ο οποίος θα εξελίσσεται σε πόλεμο φθοράς».

Στη συνέχεια μίλησε για τα ελληνοτουρκικά σημειώνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν χαρακτηρίζεται ως πολεμοχαρής. Διερωτήθηκε αν κάποια γεωστρατηγικά κέντρα σχεδιασμού στις ΗΠΑ εξωθούν τον κ. Ερντογάν σε μία σύρραξη με την Ελλάδα την οποία θα πληρώσει πολύ ακριβά ο κ. Ερντογάν. «Η Ελλάδα δεν είναι κατσαπλιάδες. Έχει επαγγελματικές ένοπλες δυνάμεις με ήθος, επαγγελματισμό και πατριωτισμό».

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει κατσαπλιάδες όπως στη Συρία και όχι Νατοϊκούς συμμάχους. «Διερωτήθηκε ποιος ωθεί τον Ερντογάν και για ποιο σκοπό. Τον σπρώχνουν σε αναταραχή στο Αιγαίο η οποία θα αποβεί εις βάρος του και με αυτό τον τρόπο θα επέλθει η πτώση του».

Σημείωσε ότι μετά την πτώση του θα έρθει στην εξουσία το δίδυμο Κιλιτσντάρογλου – Ακσενέρ οι οποίοι τα έχουν πολύ καλά με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. «Μία αναταραχή στο Αιγαίο συμφέρει αυτούς που επιθυμούν την πρώτη του Ερντογάν».     

Τέλος, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώκει ένα πολεμικό επεισόδιο. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. «Επειδή αγαπώ και εκτιμώ τον κ. Ερντογάν, τον συμβουλεύω να προσέξει πάρα πολύ».\

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε επίσης: 

Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα τρώγεται με τα ρούχα της – Την προειδοποιούμε…»

Μπαχτσελί: Αν οι Έλληνες θέλουν να πέσουν ξανά στη θάλασσα, ας μας το πουν

Keywords
Τυχαία Θέματα