Μάζης: Η επίσκεψη Λαβρόφ και η δυσφορία Μόσχας έναντι Τουρκίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, ο οποίος μίλησε για την ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο αλλά και για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Αρχικά ανέφερε ότι την ώρα που η Τουρκία απέσυρε μία Navtex, κήρυξε άλλη στη μέση του Αιγαίου απέναντι από την Εύβοια.

Πρόσθεσε ότι ήταν πολύ θετική κίνηση η επίσκεψη του Λαβρόφ στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι έδειξε τη δυσφορία

της Μόσχας για τις δραστηριότητες της Τουρκίας με τζιχαντιστές στο Αζερμπαϊτζάν.

«Η Ρωσία θεωρεί τον Καύκασο μαλακό υπογάστριο και δεν της αρέσει οποιαδήποτε αναταραχή», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι ήταν θετική η ανακοίνωση του Αρχηγού της ρωσικής διπλωματίας για την αναγνώριση του δικαιώματος της Ελλάδος στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια αλλά και οι δηλώσεις για την Αγία Σοφία.

Εξήγησε ότι η άσκηση του δικαιώματος για επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια περιέχει αναγκαστική εφαρμογή του καθορισμού του παράκτιου κράτους με πλόες διελεύσεις και αβλαβείς διελεύσεις. «Έτσι αντιστρατεύεται πλήρως το επιχείρημα της Τουρκίας ότι το Αιγαίο γίνεται ελληνική λίμνη».

Επιπλέον ανέφερε ότι έτσι καταρρίπτεται και ο μύθος που κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο επικαλούνται, κάνοντας τουρκική προπαγάνδα και αναφέροντας ότι έχουν δίκαιο γιατί θα γίνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη.

Τέλος μίλησε και για τη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό το ενδιαφέρον των Ισραηλινών επενδυτών για συμμετοχή στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), όπου είναι ο επικρατέστερος πλειοδότης για κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων με πρώτο προμηθευτή τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Πολύ καλή κίνηση με εμβάθυνση στα πραγματικά συμφέροντα των δύο χωρών και προς την ορθή κατεύθυνση», κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε ακόμη:

Σε εξέλιξη η τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Η Τουρκία ακύρωσε τη NAVTEX για ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Keywords
Τυχαία Θέματα