Μάζης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγάζει την Κύπρο έξω από τα ελληνοτουρκικά (VID)

Στις Τομές στα Γεγονότα φιλοξενήθηκε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Ιωάννης Μάζης, ο οποίος μίλησε για τις τουρκικές εκλογές αλλά και για τα ελληνοτουρκικά και για το πώς επηρεάζεται η Κύπρος από τις εξελίξεις

Αρχικά ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί δυναμικές. «Ο κ. Κιλιτσντάρογλου, μετά την δήλωση αποχώρησης του κ. Ιντζέ και την αναμενόμενη στήριξη των Κούρδων, είναι πολύ πιθανό να βγει

Πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή».

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Ερντογάν να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει το ολοκληρωτικό του σύστημα για τη φαλκίδευση του εκλογικού αποτελέσματος. «Δεν ξέρω αν η μικρή διαφορά των δύο μονάδων θα πείσουν τον κ. Ερντογάν να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα».

Διαβάστε ακόμη: Με αλεξίσφαιρο γιλέκο σε προεκλογική συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Στη συνέχεια μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την Κύπρο και το Κυπριακό. «Φοβάμαι ότι αν η Ελλάδα δεν έχει αντιληφθεί ότι με μια εσωτερική έκρηξη που μπορεί να εκδηλωθεί αν ο Ερντογάν χάσει με μικρή διαφορά, το τουρκικό βαθύ κράτος θα την εξαγάγει προς την Ελλάδα, τότε θα πιεστεί η χώρα μας από την προεδρία Κιλιτσντάρογλου». Συμπλήρωσε ότι θα κάνει μεγάλα ανοίγματα προς την Δύση και μεγάλα δώρα. «Θα απομακρυνθεί από τη Ρωσία, θα παραδώσει τους S-400 στις ΗΠΑ και μπορεί να συμμετάσχει και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Έτσι θα ζητήσει αντίδωρο για να ενισχυθεί η εικόνα του με αποτέλεσμα να υπάρξουν Ιφιγένειες». Εξήγησε ότι οι Ιφιγένειες είναι ο Ελληνισμός της Μεσογείου».

Επιπλέον, μίλησε και για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν ικανότατο άνθρωπο. «Έχει την δυνατότητα να τα αντιμετωπίσει και δημιουργήσει άμυνες».

Όσον αφορά την Ελλάδα, είπε ότι «επιδιώκεται μια συγκυβέρνηση η οποία έχει συμφωνήσει στα εθνικά θέματα και θα προωθήσει ένα συνυποσχετικό προς κύρωση στη Βουλή, το οποίο θα μεταφέρει Ελλάδα και Τουρκία στο Δικαστήριο της Χάγης με όλες τις έκνομες τουρκικές απαιτήσεις στο κείμενό του. Το δικαστήριο της Χάγης κρίνει πολιτικά και ό,τι απορρίψει θα είναι εις βάρος της Ελλάδας».

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγάζει την Κύπρο έξω από την εξίσωση των ελληνοτουρκικών. «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι αν εγκαταλείψει το 10% του Ελληνισμού και το αφήσει όμηρο στην Τουρκία τότε θα απολαύσει τον έρωτα της με την εξουσία. Αν ο Κυπριακός ελληνισμός κινδυνεύσει από λανθασμένη πολιτική, όπως το παράδειγμα με τον ΙΜΟ, τότε καταργούμε το ανεπαρκές δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαραστέκεται».

Ο κ. Μάζης μίλησε για το βιβλίο του κ. Κωστή Χατζηκωστή «Επτά Προεδρικά Πορτρέτα» και την διάψευση από τον κ. Αναστασιάδη. «Ο κ. Χατζηκωστής επανήλθε και δεν άκουσα άλλη διάψευση. Όταν ένας έμπειρος δημοσιογράφος επανέρχεται σημαίνει ότι κατέχει τα απαραίτητα στοιχεία και τεκμήρια για να επιβεβαιώσει τα γραφόμενά του. Δεν είναι χθεσινός ο κ. Χατζηκωστής και όλα αυτά με φοβίζουν».

Επανέλαβε ότι έχει εμπιστοσύνη στον κ. Χριστοδουλίδη. «Το θέμα είναι τι κάνει και η ετέρα αδελφή. Έχει ενεργοποιήσει το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου; Όχι. Έχει επενδύσει στη συνεργασία με την Γαλλία; Έκανε αυτά που απαιτούνται για να υπερασπιστεί τον Κυπριακό Ελληνισμό; Όχι».

Διαβάστε επίσης: Ντονμέζ: Η Γερμανία ζητά από Κιλιτσντάρογλου υποχωρήσεις για Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα