Μαζική διαδήλωση κατά Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη (ΦΏΤΟ)

Τεράστια εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά του Ισραήλ από χιλιάδες οπαδούς τουρκικού ισλαμο-συντηρητικού κόμματος, πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη. Αφορμή της εκδήλωσης ήταν τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και συγκεκριμένα η εγκατάσταση ανιχνευτών μετάλλων και συστημάτων παρακολούθησης γύρω από το Όρος του Ναού. Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, οι διαδηλωτές κυμμάτιζαν τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες στη συγκέντρωση που έφερε το

όνομα «Μεγάλη συνάντηση της Ιερουσαλήμ», ενώ ακουγόταν το τραγούδι «Χτυπήστε τους Σιωνιστές». Παράλληλα, το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «Κωνσταντινούπολη και η Ιερουσαλήμ πάνε χέρι χέρι».

Εμπνευστής της εκδήλωσης ήταν το κόμμα Saadet (Ευδαιμονία), το οποίο προέκυψε από τις ίδιες ισλαμικές ρίζες με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν. Εντούτοις, το Saadet θεωρείται ακόμη πιο θρησκευτικό και συντηρητικό.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Times of Israel, o ηγέτης του κόμματος, Temel Karamollaoglu, είπε στο πλήθος ότι οι Μουσουλμάνοι δεν θα εγκαταλείψουν την Ιερουσαλήμ. Πάντως, δεν υπήρξε καμία επίσημη παρουσία ανώτερου αξιωματούχου του ΑΚΡ στη συγκέντρωση, ενώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Karamollaoglou έστειλε και πρόσκληση στον ποδοσφαιρικό αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης Κριστιάνο Ρονάλτο, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση.

Με το σύνθημα «Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται μόνο με επίδειξη ισχύος», η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη πλατεία Yenikapi δίπλα στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου ο Ερντογάν οργανώνει κατά καιρούς τις μεγάλες του εκδηλώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα