Μαζικές διαμαρτυρίες & συμπλοκές στην Κίνα - Τι ακριβώς συμβαίνει (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθώς οι διαμαρτυρίες κατά των αυστηρών περιορισμών για τον COVID-19 εντείνονται σε όλη την Κίνα, διαδηλωτές χθες το βράδυ στάθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο φωνάζοντας «παραιτηθείτε».. Η στρατηγική της Κίνας για μηδενικό Covid, η οποία στοχεύει στην απομόνωση κάθε μολυσμένου ατόμου, συνέβαλε στο να διατηρηθούν οι αριθμοί των κρουσμάτων της χώρας χαμηλότεροι από εκείνους των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών.

Ωστόσο, οι άνθρωποι σε

ορισμένες περιοχές έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για έως και τέσσερις μήνες και λένε ότι δεν διαθέτουν αξιόπιστες προμήθειες τροφίμων.

Γιατί διαμαρτύρονται οι Κινέζοι;

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από μια φονική πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη στο Urumqi, την πρωτεύουσα της δυτικής περιοχής Xinjiang. Η πυρκαγιά που σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε εννέα σε μια πολυκατοικία – προκάλεσε οργή στη κοινή γνώμη αφού τα βίντεο του περιστατικού φάνηκαν να δείχνουν ότι τα μέτρα καραντίνας είχαν καθυστερήσει τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.

Η πόλη ήταν υπό lockdown για περισσότερες από 100 ημέρες, με τους κατοίκους να μην μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή και πολλοί αναγκάστηκαν να μείνουν στα σπίτια τους.

Τα βίντεο έδειξαν τους κατοίκους του Ουρούμτσι να κάνουν πορεία προς ένα κυβερνητικό κτίριο και να φωνάζουν για το τέλος του lockdown την Παρασκευή. Το επόμενο πρωί, η τοπική κυβέρνηση είπε ότι θα άρει το lockdown σταδιακά – αλλά δεν παρείχε σαφές χρονοδιάγραμμα ούτε ασχολήθηκε με τις διαμαρτυρίες.

Αυτό απέτυχε να καταπνίξει τη δημόσια οργή και οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν γρήγορα πέρα από το Σιντζιάνγκ, με τους κατοίκους σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα να βγαίνουν επίσης στους δρόμους

This is an extraordinary, historic moment in China Protests are breaking out across the country-from Beijing, to elite colleges, to other major cities, and even far flung places
Shocking to hear people chanting for Xi to step down #ChinaProtests #XiJinping #ChinaUprising #China pic.twitter.com/jCwubC9Iip

Republic of Earth (@annexedbymerica) November 28, 2022

Πού γίνονται οι διαμαρτυρίες;

Έχουν αναφερθεί διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής, το CNN έχει επαληθεύσει τις διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 16 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα - συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, την πρωτεύουσα Πεκίνο και το οικονομικό κέντρο της Σαγκάης. Στη Σαγκάη το Σάββατο, εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν για μια αγρυπνία υπό το φως των κεριών στην οδό Urumqi, που πήρε το όνομά της από την πόλη Xinjiang, για να θρηνήσουν τα θύματα της πυρκαγιάς. Πολλοί κρατούσαν λευκά φύλλα λευκού χαρτιού –μια συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία– και φώναζαν: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Οι δημόσιες διαμαρτυρίες είναι εξαιρετικά σπάνιες στην Κίνα, όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει σφίξει τον έλεγχο του σε όλες τις πτυχές της ζωής, έχει ξεκινήσει μια σαρωτική καταστολή της διαφωνίας, εξαφάνισε μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών και έχτισε ένα κράτος επιτήρησης υψηλής τεχνολογίας.

Το σύστημα μαζικής παρακολούθησης είναι ακόμη πιο αυστηρό στο Xinjiang, όπου η κινεζική κυβέρνηση κατηγορείται ότι κρατούσε έως και 2 εκατομμύρια Ουιγούρους και άλλες εθνοτικές μειονότητες σε στρατόπεδα όπου πρώην κρατούμενοι ισχυρίστηκαν ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και σεξουαλικά.

Μια καταδικαστική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο περιέγραφε το «επεμβατικό» δίκτυο παρακολούθησης της περιοχής, με βάσεις δεδομένων της αστυνομίας που περιέχουν εκατοντάδες χιλιάδες αρχεία με βιομετρικά δεδομένα, όπως σαρώσεις προσώπου και του ματιού.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Πώς αντέδρασαν οι αρχές;

Ενώ οι διαδηλώσεις σε πολλά μέρη της Κίνας φαίνεται να διαλύθηκαν ειρηνικά το Σαββατοκύριακο, ορισμένες συνάντησαν ισχυρότερη ανταπόκριση από τις αρχές.

Οι διαδηλώσεις στη Σαγκάη το Σάββατο οδήγησαν σε συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με συλλήψεις να πραγματοποιούνται τις πρώτες πρωινές ώρες. Απτόητοι, οι διαδηλωτές επέστρεψαν την Κυριακή, όπου συνάντησαν μια πιο επιθετική απάντηση - βίντεο δείχνουν χαοτικές σκηνές αστυνομικών να σπρώχνουν, να σέρνουν και να χτυπούν διαδηλωτές.

Κάποια στιγμή, εκατοντάδες αστυνομικοί σχημάτισαν έναν ανθρώπινο τοίχο για να αποκλείσουν τους κύριους δρόμους, με ένα μεγάφωνο να φωνάζει ένα μήνυμα προς τους διαδηλωτές να φύγουν.

Τα βίντεο έχουν αφαιρεθεί από το κινεζικό διαδίκτυο από τις αρχές ασφαλείας.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με τις διαμαρτυρίες ή την κριτική του προέδρου Xi Jinping, καθώς οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του  κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος σαρώνουν  ολόκληρη την Κίνα.

Επεισόδιο με ρεπόρτερ του CNN

Το βράδυ της Κυριακής, το BBC είπε ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού του, ο Εντ Λόρενς, εργαζόταν ως «διαπιστευμένος δημοσιογράφος» όταν «χτυπήθηκε και κλωτσήθηκε από την αστυνομία» ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις.

Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον έδειξαν να τον σέρνουν στο έδαφος με χειροπέδες, ενώ σε άλλο βίντεο τον είδαν να λέει: «Καλέστε το προξενείο τώρα».

Πληροφορίες από CNN, Skynews 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαζικές, Κίνα #45, ΒΙΝΤΕΟ,mazikes, kina #45, vinteo