Μαυρογιάννης για πλαίσιο Γκουτέρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι ούτε συμφωνία ούτε συγκεκριμένη πρόταση από τον Γ.Γ. του Οργανισμού, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας πως είναι το συμπέρασμα του κ. Γκουτέρες για τα βασικά σημεία, τα οποία, αν μπορούν να συμφωνηθούν, θα δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στη διαπραγμάτευση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι το πλαίσιο δεν έχει πάρει την υφή ενός ολοκληρωμένου καταγεγραμμένου και συμφωνημένου κειμένου.

«Δεν έχει πάρει υφή ολοκληρωμένου, καταγεγραμμένου

και συμφωνημένου κειμένου. Οι διαπιστώσεις, οι σκέψεις και εισηγήσεις του Γ.Γ., όσο τις ξέρουμε, όπως τις είπε αρχικά 30 Ιουνίου και όπως τα είπε την τελευταία νύχτα, και όσον αφορά το βασικό ζήτημα που μας απασχολεί εμάς, της ασφάλειας-εγγυήσεων, όπως τα είπε τελευταία νύχτα, όσα πρόλαβε, γιατί τον διέκοψε ο κ. Τσαβούσογλου, εμάς μας βρίσκουν θετικά διακείμενους για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση πάνω σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

«Ουδέποτε τέθηκε το θέμα ότι είναι συμφωνία. Ο Γ.Γ. δεν είναι επιδιαιτητής. Τους άκουσε όλους και είπε πως, αν μπορούμε να καταλήξουμε σε στρατηγική συμφωνία, που στην πραγματικότητα είναι στρατηγική συνεννόηση, τότε θα δοθεί ουσιαστική ώθηση στη διαπραγμάτευση».

Κεκτημένο, όπως είπε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι το γεγονός ότι υπάρχουν σκέψεις και εισηγήσεις για 6 σημεία από τον Γκουτέρες για το πώς μπορεί να συνεχίσει διαδικασία.

Ένα από τα 6 σημεία, είναι η ανάγκη για άμεση κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Αυτό είναι μεγάλο κεκτημένο, όταν αυτό ακούγεται ως θέση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Επιπλέον, συνέδεσε την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων με την προϋπόθεση να υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί επίβλεψης, παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης. Επειδή δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα, υπέβαλε μονοσέλιδο έγγραφο.

Κεκτημένο, είναι πως είναι υπό τον ΟΗΕ, και η ύπαρξη των μηχανισμών καθιστά αχρείαστη την ύπαρξη επεμβατικών δικαιωμάτων. Εποπτικός ρόλος δίνεται στα Ηνωμένα Έθνη και όχι στην Τουρκία», ξεκαθάρισε ο Ε/κ διαπραγματευτής.

Υπάρχουν, όπως είπε, θέματα τα οποία δεν μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους.

Ακολούθως, ο κ. Μαυρογιάννης μίλησε για τα προβλήματα που ακολούθησαν στη διαδικασία μετά το Crans Montana, σημειώνοντας πως η πλευρά μας πήγε εκεί απόλυτα προετοιμασμένη, αλλά διαφάνηκε στην πορεία ότι δεν ήταν επαρκής προετοιμασία, λόγω και της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Υπάρχει, σημείωσε, κοινή διαπίστωση όμως για συνέχιση των έντονων και εντατικών διαπραγματεύσεων από όλες τις πλευρές. «Μετά τις εκλογές, θα γίνει ακόμη μια προσπάθεια».

«To Crans Montana ήταν πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, γιατί αναδείξαμε τα πραγματικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν την επίτευξη λύσης. Εποικοδομητικός δεν ήταν ο ρόλος της Τουρκίας, αλλά ήταν εποικοδομητικό ότι ήρθαν εκεί η Τουρκία και συζήτησαν εκεί εις βάθος. Με τον Τσαβούσογλου, παρά τις μεγάλες διαφορές και με εμένα και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ήταν φιλικός, καλός και δεν αρνήθηκε να συζητήσει τα ζητήματα», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα