Μαυρίδης:Η Τουρκία ενάντια στα ευρ.συμφέροντα στην Αν.Μεσόγειο

Τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο και την ανάγκη να εκπληρώσει η Τουρκία τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις προς την ΕΕ ανέδειξε με παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην συζήτηση με τον Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών για τις προτεραιότητες της ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενος προς τον Ρουμάνο Υπουργό, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι μια επιτυχημένη προεδρία προϋποθέτει ότι οι προτεραιότητές σας θα λειτουργήσουν αυστηρά με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο

αρχών και δεσμεύσεων της ΕΕ ως σύνολο. Θα πω ένα-δύο παραδείγματα για να ακούσουμε την άποψή σας και κατά πόσο θα λειτουργήσετε με βάση αυτό το αυστηρό πλαίσιο».

Ακολούθως, ο κ. Μαυρίδης, αφού εξέφρασε την δυσαρέσκειά του επειδή στην αρχική του ομιλία ο Ρουμάνος εκπρόσωπος περιέγραψε, μετά από πολύ καιρό, την Τουρκία ως στρατηγικό εταίρο της ΕΕ, επεσήμανε τα εξής: «Η Τουρκία -για να ακριβολογούμε η κυβέρνηση του Ερντογάν του AKP- δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την ΕΕ και μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων περιλαμβάνονται ο σεβασμός του rule of law (του κράτους δικαίου) εντός Τουρκίας, ο ελάχιστος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αναγνώριση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολλά άλλα».

Με βάση τα πιο πάνω, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απηύθυνε στον Ρουμάνο εκπρόσωπο δύο συγκεκριμένα ερωτήματα:

«1. Θα προχωρήσετε σε αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, παραγνωρίζοντας όλες αυτές τις δεσμεύσεις;

2. Καθώς μιλάμε, στην Αν. Μεσόγειο επιχειρείται μια στρατηγική συνεργασία των εξής χωρών: Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος (εντός ΕΕ) και Ισραήλ, Παλαιστινιακή Αρχή, Αίγυπτος και Ιορδανία (εκτός ΕΕ). Απέναντι σε αυτή την συνεργασία για σταθερότητα και ειρήνη, έχουμε την κυβέρνηση του Ερντογάν στην Τουρκία που μόλις σήμερα ανακοίνωσε νέες στρατιωτικές ασκήσεις και παράνομες NAVTEX. Εσείς, τι θα προωθήσετε στην περιοχή της Αν. Μεσογείου; Φυσικά, προσδοκούμε ότι θα συνταχθείτε με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, τα οποία θέλουν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική ξεκινώντας από την Αν. Μεσόγειο, με επίκεντρο την Κύπρο.

Περιμένω τις απαντήσεις σας». Στην δευτερολογία του, ο Ρουμάνος Υπουργός απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να τονίσει ότι διαφωνεί με τον τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς έτσι θα χαθεί η όποια επιρροή έχουμε ως ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα