Μαυρίδης:Δεν συνδέεται το προσφυγικό με το άνοιγμα κεφαλαίων

Την ανάγκη διαχωρισμού του προσφυγικού ζητήματος από το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβασή του στη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στον συνάδελφό του ευρωβουλευτή κ. Λαμασούρ (Γαλλία), τον κάλεσε να τοποθετηθεί γύρω από την πρόταση Γιούνκερ για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην Τουρκία, ανάμεσα τους εκείνα που έχουν μπλοκαριστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνδέοντας

το άνοιγμα με τη διαχείριση του προσφυγικού από την Τουρκία.

"Πριν μερικούς μήνες, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αξιολογήσαμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και καταλήξαμε σε ένα απογοητευτικό απολογισμό τόσο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός Τουρκίας, όσο και για θέματα δεσμεύσεων της που αφορούν τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου. Για όλα αυτά, συναποφασίσαμε ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μην προχωρήσουμε σε άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων για την Τουρκία. Όμως, τώρα, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων μέσω Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλαξε στάση και προσφέρει άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων στην Τουρκία. Είναι αυτό αξιόπιστη πολιτική με συνέπεια; Είναι αυτό στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;" είπε ο κ. Μαυρίδης.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Λαμασούρ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει μεν να δοθεί βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες όπως την Τουρκία, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός του προσφυγικού από το θέμα των ενταξιακών της Τουρκίας με άνοιγμα κεφαλαίων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα