Μαυρίδης: Γνωρίζω τι σημαίνει παράνομος εποικισμός

Σε παρέμβαση του στη συνεδρία της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ με θέμα την παρούσα κατάσταση υπό το πρίσμα της νέας Κυβέρνησης στο Ισραήλ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) αναφέρθηκε στο θέμα της στρατηγικής συνεργασίας που χτίζεται στην Αν. Μεσόγειο ανάμεσα στην ΕΕ με γέφυρα την Κύπρο και χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Όπως τόνισε ο κ. Μαυρίδης,

"το επίκεντρο του αμοιβαίου ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, πράγμα που ενδιαφέρει στρατηγικά και την ΕΕ, αλλά η συνεργασία ολοένα και επεκτείνεται σε πρόσθετα θέματα με πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές και άλλες ανταλλαγές και συνεργασίες οι οποίες εμπλουτίζουν και ενδυναμώνουν τις διακρατικές σχέσεις στη βάση των κοινών συμφερόντων και πολιτικών." Όπως σημείωσε, η ΕΕ αντιπροσωπεύεται στην Αν. Μεσόγειο επάξια από την Κυπριακή Δημοκρατία που καλλιεργεί συνεχώς διαδρόμους συνεργασίας των χωρών με την Ε.Ε.

Στην παρέμβαση του ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον θέμα του εποικισμού παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επιπλέον περιπλέκει και εμποδίζει την αναζήτηση της ειρήνης στην περιοχή. Ωστόσο, απευθυνόμενος στον παριστάμενο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε "διπλωματική γλώσσα" αποφεύγοντας να αναφερθεί στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Μαυρίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι "η ΕΕ οφείλει να έχει σταθερή θέση σε ξεκάθαρα θέματα όπως τον εποικισμό αν θέλουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο μας.

Σε αυτά τα θέματα δεν χωράει η διπλωματική γλώσσα αλλά η ευρωπαϊκή μας συνείδηση." Και συνέχισε: "Θεωρώ τον εαυτό μου φίλο του Ισραήλ και για αυτό συμμετέχω ενεργά σε αυτή την Επιτροπή. Αλλά, η ευρωπαϊκή συνείδηση επιβάλλει να τηρήσω την ίδια στάση όπως και στην περίπτωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, όπου η Τουρκία παράνομα μετέφερε εποίκους. Ως πρόσφυγας που γλύτωσα από το εθνικό ξεκαθάρισμα που διέπραξε η Τουρκία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, το οποίο στη συνέχεια εποίκισε, γνωρίζω τι θα πει αδικία και πόνος. Και γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει εποικισμός".

Τέλος, ο κ. Μαυρίδης ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την πρόταση του Προέδρου της Κύπρου να προσκαλεστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με στόχο τη μεσολάβηση για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή. Η πρόταση για πρόσκληση των δύο Προέδρων σχολιάστηκε με θετικό τρόπο θεωρώντας ότι αυτό συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα