Μαυρίδης: “Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη”

“Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη” και "ο ελληνικός λαός μίλησε στο δημοψήφισμα και πρέπει να τον ακούσουμε και να τον λάβουμε υπόψη", τόνισε μεταξύ άλλων σε δύο παρεμβάσεις του ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) στο Στρασβούργο, σε συνεδρία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την κατάσταση στην Ελλάδα

παρουσία του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς και ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην πρώτη του παρέμβαση του ο Κ. Μαυρίδης υπογράμμισε ότι η έγνοια του δεν είναι η τύχη της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά ο ελληνικός λαός και το μέλλον της Ευρώπης. Συνεχίζοντας ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι: “υπάρχουν δύο νέα στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν στις διαπραγματεύσεις. Πρώτον, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπου ο ελληνικός λαός μίλησε καθαρά και απέρριψε ουσιαστικά τις προτάσεις των πιστωτών. Δεύτερον, η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου τεκμηριώνεται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Οι όποιες προτάσεις μέχρι τώρα συζητήθηκαν βασίζονταν σε εξωπραγματικές υποθέσεις χωρίς σοβαρή αναφορά για τη διαχείριση του χρέους και αναδιάρθρωσή του για να μετατραπεί σε βιώσιμο. Όμως, αυτές τις προτάσεις η κυρία Μέρκελ τις χαρακτήρισε ως “πραγματικά πολύ γενναιόδωρο πακέτο”! Και διερωτήθηκε: "Ποιος ηγέτης θα δεχόταν πρόταση χωρίς βιώσιμο χρέος για το λαό του;"

Ο κος Μαυρίδης ανέφερε επίσης ότι εάν όντως οι πιστωτές και η Ελληνική Κυβέρνηση εννοούν ότι επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, θα πρέπει να ανταποκριθούν έμπρακτα με ανάλογες προτάσεις, πέραν από τα λόγια. Όπως τόνισε: "εξαρχής επέμενα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου ότι έπρεπε να ασκήσουμε πίεση ώστε η συμφωνία να συνομολογηθεί προτού μεταδοθεί το πρόβλημα και στον τραπεζικό τομέα. Δυστυχώς, όμως συνέβηκε. Και τώρα, επισημαίνω ότι υπάρχει και χειρότερο σενάριο… Μόνο μια συμφωνία που θα αποκαθιστά την σταδιακή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος μαζί με βιώσιμο δημόσιο χρέος, μπορεί να δημιουργήσουν την προσδοκία για πορεία προς την ομαλότητα".

Στην παρέμβαση του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Μαυρίδης, απευθυνόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ορισμένοι στην ΕΕ θέλουν να προβάλλουν, για δικούς τους επικοινωνιακούς λόγους και σκοπιμότητες, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση στηρίζεται μόνο από τα άκρα, αριστερά και δεξιά. Συνεχίζοντας τόνισε ότι στην πραγματικότητα, η μεγάλη Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στηρίζει την Ελλάδα για να παραμείνει εντός της ευρωζώνης και για αυτό απαιτούνται άμεσα βήματα με συγκεκριμένες προτάσεις. Ταυτοχρόνως, ο κ. Μαυρίδης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ, τον κάλεσε να παραμερίσει τις όποιες προσωπικές απογοητεύσεις με δεδομένο το κοινό όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη. Καταλήγοντας ανέφερε: «η Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν είναι Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα