Μάθετε τα πάντα για τη Γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων είναι μια μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος των χοίρων που προκαλείται από τον ιό Ινφλουέντζα τύπου Α.

Μεταδίδεται σε ανθρώπους και πως;

Πρόσφατα έχουν ανακοινωθεί μολύνσεις από τον συγκεκριμένο ιό και σε ανθρώπους.

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο (Επίσης μεταδίδεται από χοίρο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε χοίρο) αλλά ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής τρόπος μετάδοσης. Το πιο πιθανό μεταδίδεται όπως και το ιός της γρίπης, δηλαδή

με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το βήχα και περιέχουν τον ιό. Επίσης με τα χέρια μας , αν ακουμπήσουμε σε αντικείμενο που έχει τον ιό και στη συνέχεια βάλουμε το χέρι στο στόμα ή στην μύτη, υπάρχει περίπτωση να μολυνθούμε. Ο ιός μπορεί να ζήσει έξω από τον ανθρώπινο σώμα περίπου δύο ώρες.
Δεν μεταδίδεται με το να φάει κάποιος χοιρινό κρέας.

Ποια τα συμπτώματα της αρρώστιας;

Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της συνηθισμένης γρίπης και μπορεί να είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο βήχας, ο πονόλαιμος, οι μυαλγίες και η κακουχία. Κάποιοι έχουν αναφέρει διάρροιες, εμετούς. Σπάνια έχουν αναφερθεί πνευμονίες, αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατος.

Πότε μπορεί ένας άρρωστος να μεταδώσει την αρρώστια;

Μπορεί να μεταδώσει τον ιό μια μέρα πριν εμφανίσει τα συμπτώματα μέχρι και 7 μέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Άρα μπορεί κάποιος να μεταδώσει τον ιό πριν καν να το ξέρει ότι έχει αρρωστήσει.

Διαβάστε περισσότερα στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα