Μαθαίνοντας για τη μουσική νότα του «Sistema Cyprus»

Η μουσική από τα παλιά χρόνια ήταν υπέρτατης συναισθηματικής σημασίας για τους ανθρώπους, επηρέαζε και μέχρι σήμερα επηρεάζει τον χαρακτήρα, τον τρόπο σκέψης και την προσωπικότητα του ανθρώπου.

Επιπλέον, η μουσική επηρεάζει τον συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, βοηθά στην ανάπτυξή τους και στη διαμόρφωση μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Στον χώρο της παιδαγώγησης, σημαντική θέση κατέχει η μουσική ως εργαλείο το οποίο διευκολύνει και προωθεί την επικοινωνία μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Επιπρόσθετα, η μουσική είχε από πάντα τη δυνατότητα να γεφυρώνει κοινωνίες, να ξεπερνά φραγμούς και να ενώνει, ενώ ταυτόχρονα να διαμορφώνει χαρακτήρες και προσωπικότητες. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλει να περάσει το Πρόγραμμα «El Sistema».

Το Πρόγραμμα

Το «El Sistema» ιδρύθηκε το 1975 στη Βενεζουέλα από τον χαρισματικό Δρα Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, ο οποίος έχει διατελέσει Υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του. Ξεκίνησε από τις φτωχογειτονιές του Καράκας, με σκοπό να καλλιεργήσει τη μουσική παιδεία στα αποκλεισμένα, φτωχά παιδιά, που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις τέχνες. Ταυτόχρονα, κατάφερε να κρατήσει τα παιδιά μακριά από την εγκληματικότητα, επενδύοντας στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των νέων. Το Πρόγραμμα κατέχει πολύ σημαντική θέση στην Ιστορία της Βενεζουέλας και είναι επισήμως γνωστό ως Ίδρυμα για το Εθνικό Δίκτυο Ορχηστρών Παιδιών και Νέων της Βενεζουέλας. Η εκπαιδευτική προσέγγισή του έχει δοκιμαστεί σε χώρες και περιοχές που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, πάντα με στόχο να τις γεφυρώσει με ευκαιρίες κοινωνικής ενσωμάτωσης, δημιουργικής έκφρασης και χαράς.

Σήμερα δραστηριοποιείται σε 24 περιοχές της χώρας, προσφέροντας δωρεάν μουσική εκπαίδευση σε 900.000 παιδιά. Παράλληλα, τα προγράμματα αυτά λειτουργούν σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλον τον κόσμο (Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική, Ωκεανία), στηρίζοντας ένα εκπαιδευτικό μοντέλο που προωθεί την κοινωνική αλλαγή, την ενσωμάτωση και την ειρήνη μέσα από τη μουσική. Στην Ευρώπη υπάρχει το δίκτυο «Sistema Europe», το όποιο στελεχώνουν ευρωπαϊκά προγράμματα εμπνευσμένα από το «El Sistema» της Βενεζουέλας. Η Κύπρος είναι η 29η χώρα, η οποία είναι μέλος αυτού του δικτύου.

Οι στόχοι

Οι στόχοι του προγράμματος είναι η κοινωνική ένταξη και η ενδυνάμωση μέσα από μουσικά ορχηστρικά σύνολα. Σημαντικά διδάγματα είναι ότι η μουσική μπορεί να δημιουργήσει ομάδες οι οποίες δεν στηρίζονται σε εθνικότητα ή οικονομική κατάσταση, αντιθέτως στηρίζεται στην ισότητα και επίσης μπορεί να δώσει ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.

Όπως τονίζει ο ιδρυτής του «El Sistema», «το πιο επώδυνο και τραγικό πράγμα σχετικά με τη φτώχεια δεν είναι η έλλειψη ψωμιού ή στέγης, αλλά η αίσθηση ότι είσαι κανένας, η αίσθηση ότι είσαι ένα τίποτα, η έλλειψη ταυτότητας, η έλλειψη του δημόσιου σεβασμού. Μέσα από τη μουσική, τα παιδιά που είναι μπλεγμένα με τα ναρκωτικά, την πορνεία ή την εγκληματικότητα, μπορούν να καταλάβουν την αξία και τον πόθο των ωραίων πράξεων».

«Προσγειώθηκε» και στην Κύπρο

Το «Sistema Cyprus» είναι ένα κοινωνικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν μουσική παιδεία σε παιδιά και νέους με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, μέσα από τη δημιουργία ορχηστρών και χορωδιών. Ο δεύτερος στόχος είναι να προωθηθεί ο σεβασμός και η αναγνώριση ευάλωτων ομάδων από την κοινωνία.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2018 στην περιοχή της Φανερωμένης στη Λευκωσία και θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων, καθώς και δωρεάν μουσικά όργανα σε εκατό παιδιά. Το σχολείο της Φανερωμένης είναι ένα σχολείο που φιλοξενεί τόσο πρωτοβάθμια όσο και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το μαθητικό σώμα αποτελείται κατά 99% από παιδιά μεταναστών με εξαιρετικά χαμηλό κοινωνικοοικονομικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Ορισμένες από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Φανερωμένης είναι, υψηλό ποσοστό σχολικής αποτυχίας και εγκατάλειψης του σχολείου, λειτουργικό αναλφαβητισμό, περιστατικά βίας και παραβατικής συμπεριφοράς.

Το πρόγραμμα έχει «προσγειωθεί» στην Κύπρο χάρη σε τέσσερα άτομα, ο καθένας ειδικός σε διαφορετικό τομέα, οι οποίοι όμως έχουν ένα κοινό όραμα: να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους για τα παιδιά. Η Νικολέτα Πολυδώρου, η Μύρια Κκάλη, ο Πέτρος Στυλιανού και η Παρασκευή Χρίστου είναι τα εκτελεστικά μέλη της οργάνωσης.

Τα πρώτα βήματα

Μιλώντας στο «Sigmalive», η Εκτελεστική Διευθύντρια Νικολέτα Πολυδώρου ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν μουσικά όργανα σε όλα τα παιδιά και πέντε ώρες μαθημάτων την εβδομάδα με επαγγελματίες μουσικούς. Επιπλέον, κάθε παιδί θα είναι μέλος σε μια ομάδα από την ένταξή του στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως επιπέδου. Τα παιδιά θα παρουσιάζονται σε συναυλίες κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και το πρόγραμμα θα φροντίζει για να συνδέει γονείς με υπηρεσίες υποστήριξης και τέλος να προσφέρονται Ακαδημαϊκές Υποτροφίες σε νέους οι οποίοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε σπουδές Πανεπιστημίου.

Σημειώνεται πως τον ερχόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μουσικό γεγονός. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο «Παλλάς», σε συνεργασία με τη «Cyprus Chamber Orchestra» και υπό τη Διεύθυνση του Βενεζουελάνου Μαέστρου Gerardo Estrada Martinez. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη. Χορηγοί της συναυλίας είναι ο οργανισμός CARDET, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Χορηγός Φιλοξενίας είναι το The Classic Hotel. Για πληροφορίες και εισιτήρια: 99652388.

Keywords