Ένας Κύπριος ειδικών αποστολών:Γυναίκες στα όπλα&αποστολές

Ποιος είναι ο άνθρωπος «σκιά». που κτένισε Ιράκ, Νιγηρία και Ν.Αφρική, αλλά προστάτευσε Boney M, Tom Johns και Σάκη Ρουβά

ΜΕΡΟΣ Β

Είσαι υπέρ της δημιουργίας ενός σκοπευτηρίου στην Κύπρο. Ποια οφέλη θα έχει η Κύπρος απ’ αυτό;

Οι Κύπριοι έχουν ταλέντο ως σκοπευτές. Έχουμε πρωταθλητές στο άθλημα του σκιτ. Αυτό το άθλημα φέρνει λεφτά. Επίσης, πάνω από 70 χιλιάδες Κύπριοι είναι κυνηγοί.

Κατά καιρούς έγιναν αρκετές αιτήσεις και εστάλησαν

απόψεις για τα υπέρ και τα κατά από τη δημιουργία ενός σκοπευτηρίου στην Κύπρο. Το σημαντικότερο όφελος είναι ο τουρισμός. Αν ανοίξουν εκπαιδευτικά κέντρα, θα έρθει αρκετός κόσμος. Οι περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για παράδειγμα, δεν παίρνουν εύκολα άδεια για να εκπαιδευτούν στην Ευρώπη, άρα θα έρχονται εδώ.

Δείτε εδώ το Μέρος Α: Ένας Κύπριος ειδικών αποστολών-"Κτένισε" Ν.Αφρική-"Σκια" VIP

Το πιο σημαντικό αβαντάζ της Κύπρου, που δεν έχει καμιά χώρα στην Ευρώπη στον τομέα αυτό, είναι ο καιρός. Καμιά χώρα δεν μπορεί να κάνει 12 μήνες εκπαίδευση. Στην Πολωνία, για παράδειγμα, εκπαιδεύουμε κόσμο στους μείον 15 βαθμούς.

Γίνονται συζητήσεις εξ όσων γνωρίζω. Είναι πολλοί που περιμένουν τη δημιουργία ενός σκοπευτηρίου στην Κύπρο τόσο απλός κόσμος, αλλά κυρίως, επενδυτές.

Στα σεμινάρια που κάνεις, εκτός από άνδρες, εκπαιδεύεις αποκλειστικά και γυναίκες. Είναι ή όχι καλύτερες απ΄τους άνδρες τελικά;

Οι γυναίκες δεν έχουν την εμπειρία του στρατού όπως οι άνδρες. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνδρες ξέρουν από όπλα, αλλά ξέρουν να σέβονται αυτό που κάνει το όπλο. Ανά το παγκόσμιο αρκετές εκπαιδεύτριες είναι γυναίκες. Οι γυναίκες ξεκινούν από το μηδέν και θα πουν στον εκπαιδευτή τους την αλήθεια, ότι δηλαδή δεν γνωρίζουν από όπλα.

Η διαφορά με τους άνδρες είναι ότι οκτώ στους δέκα άνδρες λένε ότι ξέρουν από όπλα, αλλά στην πραγματικότητα, από αυτούς μόνο ένας με δυο ξέρουν. Αυτό συμβαίνει διότι είναι άλλη η φύση της χρήσης όπλου στον στρατό και άλλο στο εκπαιδευτικό κομμάτι.

Στα σεμινάρια που κάνω για γυναίκες, δεν μπαίνει κανείς άλλος μέσα. Είναι αποκλειστικά μόνο για γυναίκες. Πολλοί άνδρες δεν αφήνουν τις γυναίκες τους να εκπαιδευτούν σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπαίνει κανείς άλλος μέσα στα σεμινάρια που κάνω.

Είναι διαφορετικό το περιβάλλον με γυναίκες. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, οι γυναίκες κάνουν τα ίδια που κάνουν οι άνδρες και τίποτα λιγότερο. Θα λερωθούν, θα ιδρώσουν.

Πολλές Κύπριες θέλουν να εκπαιδευτούν γιατί το έχουν απωθημένο. Μπήκε στον εγκέφαλό τους, πιθανόν, λόγω και των χιλιάδων κυνηγών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ποιοι μπορούν να έρθουν σε σένα για εκπαίδευση;

Κοντά μου έρχονται άτομα που θέλουν βιογραφικό, άτομα που θέλουν ανανέωση στις γνώσεις τους. Ο πιο μεγάλος μαθητής μου ήταν 62 ετών, ο οποίος εργάζεται στην Αγγλία και ήθελε να είναι ανανεωμένος. Υπάρχουν αρκετά άτομα που δεν είναι επαγγελματίες αλλά έχουν απωθημένο να πυροβολήσουν και αυτοί δεν είναι λίγοι.

Απαραίτητα πρέπει να είναι ενήλικες με χαρτί καλής διαγωγής και με λευκό ποινικό μητρώο, διότι συνειδητά δεν θέλω να εκπαιδεύω σεσημασμένους. Να μου επισυνάψουν αντίγραφο διαβατηρίου για ταυτοποίηση και πιστοποιητικό γιατρού ότι είναι υγιείς.

Ποια η άποψη σου για την οπλοκατοχή στην Κύπρο. Πρέπει να νομιμοποιηθεί;

Στην Κύπρο είναι παράνομη τόσο η οπλοκατοχή όσο και η οπλοφορία και η εκπαίδευση tactical κινήσεων. Τα μόνα που επιτρέπονται τώρα, είναι ομοιώματα όπλου τύπου αεροβόλου. Από τη στιγμή που δεν έχουμε σκοπευτήρια, είναι και παράνομο.

Μιλώντας εκ πείρας και επαγγέλματος, θεωρώ ότι θα ήταν καλό να νομιμοποιηθεί. Γίνονται τόσοι φόνοι με όπλα. Θα πει, βεβαίως, κάποιος αν τους δώσουμε όπλα, δεν θα ενταθούν οι φόνοι; Βάσει στατιστικών στο εξωτερικό, χώρες που νομιμοποίησαν την οπλοφορία έχουν λιγότερους φόνους. Είναι πολύ συχνά τα περιστατικά στην Κύπρο και αυτό γίνεται και λόγω του ανοίγματος των οδοφραγμάτων. Φυσικά, ακόμα και να παραχωρηθούν άδειες, αυτό δεν θα είναι ανεξέλεγκτο. Θα είναι καταγεγραμμένο το όπλο μέσω βαλλιστικού ελέγχου και άρα η Αστυνομία θα γνωρίζει ποιος κρατά όπλο.

Περίγραψε μας την καθημερινότητα σε μια αποστολή σου. Τι ακριβώς κάνεις;

Υπάρχουν δυο είδη αποστολών. Το εκπαιδευτικό κομμάτι και της στενής προστασίας (close protection). Υπάρχουν περιοχές που είναι υψηλού κινδύνου και άλλες που δεν είναι. Αναφορικά με το ποιες περιοχές είναι υψηλού κινδύνου, έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ευρώπη, σε λίγα χρόνια όλη η Ευρώπη θα είναι υψηλού κινδύνου. Η Κύπρος είναι εκτός αυτής της ζώνης.

Οι φρουροί δεν είναι όπως παλιά που χαρακτηριζόμασταν «ένα κομμάτι κρέας». Δεν είχαμε γνώση του αντικειμένου. Μας έλεγαν αποτυχημένους. Γινόμασταν φρουροί, διότι απλά νιώθαμε λίγο δυνατοί. Δεν ξέραμε να βάλουμε ένα τσιρότο. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο σοβαρό περιστατικό. Με τις γνώσεις που έχω τώρα, λέω ευτυχώς που δεν έγινε κάτι.

Τα τελευταία χρόνια πρέπει κάποιος να εκπαιδεύεται για να σταθεί κάπου, για να συνοδεύσει ένα vip πρόσωπο. Απαιτούνται ώρες δουλειάς. Να ετοιμάσει διαδρομές να καταγράψει κινήσεις. Υπάρχουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Πρέπει να γνωρίζεις πώς να αποτρέψεις κάτι, να μην δώσεις περιθώριο σε κάποιον που θέλει να κάνει κακό στον vip.

Όλα αυτά πρέπει να τα ετοιμάσω όλα, αλλιώς έχασα το παιχνίδι. Αυτός που θέλει να κτυπήσει, σημαίνει γνωρίζει πράγματα. Σε μια επίθεση καλά στημένη, δύσκολα υπάρχει το περιθώριο αποτυχίας. Εσύ πρέπει να τους αποτρέψεις, να τους κάνεις τη ζωή δύσκολη για να αναβάλλουν την επίθεση μέχρι να την ακυρώσουν.

Καμιά σοβαρή εταιρεία στο εξωτερικό δεν προσλαμβάνει στο εξωτερικό ανεκπαίδευτους. Όλοι πρέπει να κάνουν ένα σεμινάριο. Για να αλλάξουμε νοοτροπία, πρέπει να το θέλουμε.

Ανάμεσα στις αποστολές σου ήταν και η Λέσβος, όπου τα τελευταία χρόνια κατέφθασαν χιλιάδες προσφύγων απ΄ τη Συρία.

Είχα αποστολή στη Λέσβο. Είδα χιλιάδες μετανάστες που έφθαναν. Έφθαναν με χιλιάδες δολάρια πάνω τους. Στην παραλία ήμουν για 4 με 5 μέρες. Εκεί βρήκα διαβατήρια πεταμένα. Οι ντόπιοι έπιαναν επί πληρωμή τους μετανάστες να τους πάνε στο κέντρο. Ξήλωναν τα φουσκωτά και έπαιρναν τις μηχανές και το πωλούσαν.

Στις αποστολές σου, δεν ασχολείσαι μόνο με το επιχειρησιακό κομμάτι, αλλά και με το φιλανθρωπικό. Πώς προέκυψε;

Τυχαία έγινε από την εταιρεία. Πρόκειται για μια Ευρωπαία εκατομμυριούχο που έχει το δικό της ίδρυμα. Πάει σε τριτοκοσμικές χώρες και δίδει στα πιο φτωχά ιδρύματα της κάθε χώρας για τρόφιμα κι άλλα απαραίτητα. Πήγα δυο φορές Μαλάουι, πήγα Βιετνάμ, Ελλάδα, Ιράκ, Αφγανιστάν, Αφρική. Πάντα έχει ασφάλεια μαζί της και εγώ καθιερώθηκα πλέον μαζί της.

Φοβάσαι καθόλου; Εμπιστεύεσαι;

Είχα αρκετές αποστολές. Καλώς ή κακώς, έκανα αρκετές στην Αφρική. Δεν είναι κακό να φοβηθείς. Κακό είναι να πανικοβληθείς. Είναι υγιές να φοβάσαι, αλλά όχι να μην υπολογίζεις. Τότε θα είσαι κίνδυνος και για εσένα και για τους γύρω σου.

Πρέπει να είσαι ήρεμος, να ξέρεις να ελέγχεις τον φόβο σου. Σ’ ένα περιστατικό, οι παλμοί σου εκτοξεύονται και πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα μαζί. Να σκεφτείς, να αντιδράσεις, να σώσεις. Αν δεν είσαι ήρεμος, θα τα κάνεις θάλασσα.

Όλοι είναι υπολογίσιμοι, ακόμη και μια γυναίκα έγκυος ή ένα παιδί. Δεν έχεις εμπιστοσύνη σε κανέναν εκτός ομάδας. Στην ομάδα μου έχω, διότι εγώ τους διαλέγω.

Πότε πήρες το βάπτισμα του πυρός;

Στο Μπενίν στη Νότιο Αφρική, όπου είδα σκύλο να τρώει κουφάρι ανθρώπου. Δεν είναι λίγο πράγμα για έναν που δεν είχε εμπειρία να δει κάτι τέτοιο. Είχα επίσης ένα περιστατικό Νιγηρία, που ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

Μια άλλη φορά, ένας σκύλος μπροστά σε vip με δάγκωσε στο πόδι. Δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει το περιστατικό.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη χώρα από άποψη κινδύνου;

Απέκτησα εμπειρία όταν δούλεψα και ειδικότερα όταν πήγα στο Ιράκ. Εκεί δεν είναι η χειρότερη περιοχή. Στο Ιράκ θα σε σκοτώσουν για τα πιστεύω τους, ενώ στην Αφρική θα σε σκοτώσουν για το τίποτα. Στην Αφρική είχα κάνει συμφωνία με έναν 15χρονο να μου πουλήσει το καλάσνικοφ του διότι θέλαμε εξαρτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα