Μάστερ πλαν για χρήση υδάτινων και χερσαίων πόρων για 50 χρόνια στα κατεχόμενα

Πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία η τελετή έναρξης του μάστερ πλαν για τους «υδάτινους και χερσαίους πόρους» του ψευδοκράτους που διοργανώθηκε από το «υπουργείο γεωργίας και φυσικών πόρων», που αφορά την διαχείριση αυτών των πόρων για τα επόμενα 50 χρόνια.

Οι εναρκτήριες ομιλίες έγιναν από τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ, τον Τούρκο Υπουργό Γεωργίας και Δασών, Ιμπραχίμ Γιουμακλί και

τον «υπουργό γεωργίας και φυσικών πόρων» του ψευδοκράτους, Χουσεΐν Τσαβούς.

Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι γίνονται μεγάλα έργα που θα αποτυπώσουν το δυναμικό της «χώρας» και αποτελούν ιστορικές προσπάθειες για την αποτύπωση του δυναμικού του ψευδοκράτους με σταδιακή ενσωμάτωσή του στον τουρκικό κόσμο.

Με την υποστήριξη της Τουρκίας και των ειδικών της, αλλάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ψευδοκράτους με μεγάλα έργα, πρόσθεσε. Τέτοια μεγάλα έργα, συνέχισε, θα επιτύχουν την ενσωμάτωση του ψευδοκράτους στον τουρκικό κόσμο και θα διανοίξουν προοπτικές για την ανάπτυξή του.

Αναφέρθηκε και στην διασύνδεση του συστήματος ενέργειας με την Τουρκία λέγοντας ότι έχει προτείνει στην «απέναντι πλευρά» μέσω του διασυνδεδεμένου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού να συνδεθούν και με το σύστημα με την ΕΕ, αλλά και να μοιραστούν το νερό που έρχεται από την Τουρκία. «Όμως (οι Ε/κ) δεν μας αποδέχονται ούτε ως συνομιλητές. Με αυτή την αντίληψη ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να βρεθεί λύση στο Κυπριακό».

Η γεωργική παραγωγή και η στρατηγική τροφίμων είναι πολύ σημαντική κι αυτό φάνηκε από την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Οι προοπτικές των αγροτών και των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα θα αντικατοπτρίζονται σε αυτό το πρόγραμμα και θα δημιουργηθεί μια πολύ πιο αποτελεσματική δομή σε αυτό το μάστερ πλαν, πρόσθεσε. Σημείωσε δε την σημασία της αποτελεσματικής χρήσης του νερού.

Εάν δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ζωή, είπε από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ, λέγοντας ότι θα δώσουν προτεραιότητα στην άρδευση στις περιοχές Μόρφου και Μεσαορίας.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για έκθεση ΕΚ - «Απέχει από τις πραγματικότητες»

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα