Μασαμαΐτε: Ένας εγκεφαλικός στόπερ

Το αγωνιστικό προφίλ του 31χρονου Νοτιοαφρικανού αμυντικού που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της «Κυρίας».

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αξιόλογη περίπτωση εξετάζει η Ανόρθωση για την οπισθοφυλακή της. Ο λόγος για τον Τεφού Μασαμαΐτε, αρχηγό των Κάιζερ Τσιφς, με τους οποίους στέφθηκε δις πρωταθλητής Νοτίου Αφρικής (2013, 2015). Τον περασμένο Μάιο μάλιστα κατέκτησε το βραβείο τόσο του καλύτερου αμυντικού όσο και του καλύτερου ποδοσφαιριστή του πρωταθλήματος.

Την αξία του υπογραμμίζει περαιτέρω το πρόσφατο

δεκαήμερο δοκιμαστικό του στη Νιου Γιορκ Σίτι, στην οποία μεταξύ άλλων ανήκουν οι Αντρέα Πίρλο, Φρανκ Λάμπαρντ και Νταβίδ Βίγια. Ο Μασαμαΐτε έπεισε το τεχνικό επιτελείο για την αξία του, ωστόσο μετά την απόκτηση του Κολομβιανού Τζέφερσον Μένα ο σύλλογος είχε καλύψει τις 10 θέσεις διεθνών και θα έπρεπε να απομακρύνει έναν, για να εγγράψει τον 31χρονο Νοτιοαφρικανό.

Ο τελευταίος σκιαγραφείται από το FifaPlayerRatings.com ως ένας αμυντικός με ικανότητα στο τάκλιν, υψηλό βαθμό αντίληψης του παιχνιδιού (σ.σ. αρετή που του επιτρέπει να προβλέπει τις κινήσεις των αντιπάλων και ν’ αναχαιτίζει τις επιθέσεις τους), εξαιρετικό μαρκάρισμα επιτιθέμενων στις στημένες μπάλες, άνω του μετρίου αλτικότητα (προσόν και στις προωθήσεις του σε φάουλ και κόρνερ) και γοργές αντιδράσεις στις αλλαγές εν μέσω ενός αγώνα.

Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγονται η κάτω του μέσου όρου επιθετικότητα, ο αργός ρυθμός επιτάχυνσης και η απουσία σωματικής ρώμης, αλλά -όπως γίνεται αντιληπτό- αν είχε και τις συγκεκριμένες αρετές, ο Μασαμαΐτε θα αποτελούσε έναν ολοκληρωμένο αμυντικό που θα είχε πάρει προ πολλού μετεγγραφή σε ευρωπαϊκό σύλλογο και θα ευρισκόταν οικονομικά εκτός του βεληνεκούς της Ανόρθωσης και αγωνιστικά πολύ πιο πάνω από το επίπεδο του κυπριακού πρωταθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα