Μάριος Hλιάδης: «Η λύση να παραμείνει αυστηρά ομοσπονδιακή» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις γενικές του θέσεις ενόψει και της διεκδίκησης της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές παρέθεσε ο πρώην Υπουργός Μάριος Ηλιάδης στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι. Αρχικά τόνισε πως πρέπει να ξεπεράσουμε την νοοτροπία «κρύψε να περάσουμε», τονίζοντας πως  «δεν είναι δυνατό να σιωπούμε μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Αρχικά για το θέμα της πανδημίας είπε πως θα πρέπει να ακούμε την επιστημονική κοινότητα

και δεν μπορεί ο καθένας να έχει άποψη για θέματα που είναι εξόχως εξειδικευμένα και απαιτείται βαριάς γνώσης.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι με την έλευση της παραλλαγής Όμικρον, ενδεχομένως να χρειαζόταν η λήψη πιο αυστηρών μέτρων.

Ερωτηθείς για την επιβολή προστίμων όπως έκανε η Ελλάδα είπε «Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα με την πειθώ, φοβούμαι πολύ ότι θα καταλήξουμε εκεί».

Για το Κυπριακό είπε πως είναι το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή  η κοινωνία και η πατρίδα. Σημείωσε παράλληλα πως ενόσω είναι στην εξουσία ο Ερντογάν  δεν υπάρχει προοπτική να βρούμε κοινό έδαφος για να οικοδομηθεί ένα κοινό έδαφος λύσης.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως πρέπει να νοικοκυρέψουμε την χώρα μας σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και δεν θα πρέπει να αφήνεται η χώρα να διασύρεται στο εξωτερικό  για φαινόμενα διαφθοράς και να χάνει αξιοπιστία.

Για τα πρακτικά  του Κρανς Μοντανα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας εξέφρασε την εξής άποψη «Την προηγουμένη του δείπνου ο κ. Τσαβούσογλου  είχε δώσει σαφέστατες ενδείξεις ότι  θα ήταν έτοιμοι να μελετήσουν μια διαφοροποιημένη μορφή εγγυήσεων και παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων εδώ. Όταν την επομένη στο δείπνο  ο ΠτΔ ζήτησε αυτά τα πράγματα  να κατατεθούν επίσημα, έχω την εντύπωση ότι υπαναχώρησε και ο Τσαβούσογλου. Πιστεύω αυτή είναι η πραγματικότητα».

Επιπλέον εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αργά ή γρήγορα θα επαναρχίσει ο διάλογος στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών». 

«Και εκεί η Τουρκία θα προσπαθήσει να εισαγάγει στοιχεία συνομοσπονδιακά δυο κρατών. Εκεί θα πρέπει να επικαλεστούμε και να αξιοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα έτσι που η λύση να είναι αυστηρά ομοσπονδιακή. Σήμερα τα μεγάλα πολιτικά σχήματα στην Κύπρο, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ ακόμη και ΔΗΚΟ έχουν ταχθεί σαφώς υπέρ της ΔΔΟ.

Ο κ. Ηλιάδης είπε πως η υποψηφιότητά του θα παραμείνει ανεξάρτηση  σε δυο πυλώνες «στην μικρή ή μεγάλη αξιοπιστία που μπορεί να έχω σαν άνθρωπος με 40 χρόνια παρουσία στην Κυπριακή πολιτική σκηνή  και σε ένα πολιτικό αφήγημα που θα έχει ένα προοδευτικό πρόσημο που θα ακολουθήσει πρώτα ο πολίτης και γιατί όχι μετά τα πολιτικά κόμματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάριος Hλιάδης, ΒΙΝΤΕΟ,marios Hliadis, vinteo