Μαραθώνιος Αθήνας: Οι 2 νικητές στα 5 χιλιόμετρα- Εικόνες από τη μεγάλη γιορτή

Ο Νέστορας Κολιός και η Μαρία Κάσσου, ήταν οι νικητές στον αγώνα δρόμου πέντε χιλιομέτρων, που ολοκληρώθηκε στο κέντρο της Αθήνας και διεξήχθη στο πλαίσιο του 39ου Αυθεντικού Μαραθωνίου.

Ο δρομέας, κάλυψε την απόσταση σε 14 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα, ενώ η Κάσσου, τερμάτισε μετά από 16 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ διοργάνωσης.

Η ιστορία του Μαραθωνίου

Ο Μαραθώνιος αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε δρομέα. Η επιτυχής διέλευση αυτής της ιστορικής απόστασης των

42.195 μέτρων, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των αθλητών του κόσμου, ανεξάρτητα από την ταχύτητα και τον χρόνο που θα το καταφέρουν, αφού στην σημαντική πλειονότητα των δρομέων προέχει ο τερματισμός. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το τρέξιμο αφορά στην κοπιαστική απόσταση από τον Μαραθώνα στο Καλλιμάρμαρο, αφού για πολλούς δρομεις από ολόκληρο τον κόσμο η συμμετοχή αποτελεί όνειρο ζωής.

Η γέννηση του αγωνίσματος οφείλεται σε μια ιδέα του Γάλλου γλωσσολόγου και ελληνιστή Μισέλ Μπρεάλ για τους 1ους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα, την οποία υποστήριξε ο Πιέρ ντε Κουμπερτέν, σε ανάμνηση της διαδρομής που κάλυψε ο Αθηναίος οπλίτης για να μεταφέρει την είδηση της νίκης επί των Περσών το 490 π.Χ.

Ο πρώτος αγώνας Μαραθωνίου που καταγράφεται στην Ιστορία, είναι οι Πανελλήνιοι προκριματικοί αγώνες στις 10 Μαρτίου του 1896 για την επιλογή των Ελλήνων αθλητών που θα ελάμβαναν μέρος στους Ολυμπιακούς της ίδιας χρονιάς, με νικητή τον Χαρίλαο Βασιλάκο που τερμάτισε σε 3 ώρες και 18 πρώτα λεπτά.

Από τότε μέχρι σήμερα το αγώνισμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αφού εξαπλώθηκε σαν κύμα σε όλο τον κόσμο και κυριολεκτικά δεν υπάρχει σημείο του πλανήτη όπου δεν διεξάγεται Μαραθώνιος αγώνας. Από τα παραλιακά και πεδινά σημεία της Ευρώπης, μέχρι τον Βόρειο Πόλο και το Έβερεστ. Οι επίσημοι αγώνες στην απόσταση των 42.195μ ξεπερνούν τους 800 κάθε χρόνο με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων δρομέων.    

Κορυφαίοι αγώνες θεωρούνται αυτοί της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και του Σικάγου στις ΗΠΑ, του Λονδίνου στη Βρετανία, του Παρισιού στη Γαλλία, του Βερολίνου στη Γερμανία όπου παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια καταρρίπτεται το παγκόσμιο ρεκόρ στους άνδρες, του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, της Στοκχόλμης στη Σουηδία, του Τόκιο στην Ιαπωνία και φυσικά της Αθήνας, λόγω της ιστορικότητάς του με την αυθεντική διαδρομή αλλά και τη μεγάλη συμμετοχή των τελευταίων ετών. 

Πηγή: Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαραθώνιος Αθήνας, 5 #45 Εικόνες,marathonios athinas, 5 #45 eikones