Μαλάς:Aδιαμφισβήτητο ότι η EE βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα

Την εκτίμηση ότι η δημοκρατία και η αλληλεγγύη πρέπει να πρυτανεύσουν, όχι μόνο στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σε όλες τις πολιτικές διατύπωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα «Δημοκρατία και αλληλεγγύη στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ», που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς – Βόρειας Πράσινης Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Μαλάς είπε

πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, προκλήσεις και αδιέξοδα. «Η οικονομική κρίση και οι κοινωνικές ανισότητες. Η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη - μέλη θύμα της οποίας υπήρξε και η Κύπρος. Το δημοκρατικό έλλειμμα στη λειτουργία της που απομακρύνει τους πολίτες από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η μεγάλη πρόκληση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού. Η άνοδος ρατσιστικών κινημάτων. Το Brexit. Η κατάσταση στις σχέσεις με τη Ρωσία. Όλα αυτά είναι ορισμένα μόνο σημεία των καιρών που καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ξανασυζητήσουμε για το ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε» σημείωσε.

Και εξήγησε ότι για τον ίδιο η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις δεν είναι ούτε ο συντηρητικός ευρωσκεπτικισμός της ακροδεξιάς, ούτε η ξενοφοβία, ούτε η επιστροφή στους οικονομικούς εθνικισμούς. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις δυνάμεις της συντήρησης να καθορίσουν το μέλλον της ηπείρου μας. Χρειαζόμαστε μια νέα Ευρώπη που θα εμπνεύσει ξανά τους λαούς και τους πολίτες της. Μια δημοκρατική, κοινωνική και ειρηνική Ευρώπη», ανέφερε.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο κ. Μαλάς διαβεβαίωσε ότι, εφόσον ο λαός το αποφασίσει, ως Πρόεδρος της Κύπρου θα εργαστεί εντός της ΕΕ, με αυτοπεποίθηση και με σαφές προοδευτικό προσανατολισμό, ώστε η πατρίδα μας να συμβάλει προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης όπως αξίζει στους πολίτες της.

«Πρώτα από όλα χρειάζεται να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στις οικονομικές ελευθερίες και στα κοινωνικά δικαιώματα στην ΕΕ. Οι Συνθήκες της ΕΕ δεν περιλαμβάνουν μόνο στόχους δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης. Περιλαμβάνουν επίσης κοινωνικούς στόχους και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα» είπε, υποδεικνύοντας ότι η οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ πρέπει να εμποτιστεί από τις αρχές της αλληλεγγύης, της κοινωνικής προστασίας και της δημοκρατικής λογοδοσίας και να διασφαλίζει βιώσιμη ανάπτυξη για όλους και ανοδική σύγκλιση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

«Να λαμβάνει ουσιαστικά υπόψη τη διαφορετικότητα των εθνικών συστημάτων και τον κεντρικό ρόλο που έχουν οι κοινωνικοί εταίροι. Για αυτό υποστηρίζω την προσχώρηση της ΕΕ στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και των εργαζομένων στην Ευρώπη», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι υποστηρίζει την εισαγωγή δεσμευτικών κοινωνικών δεικτών–όπως για παράδειγμα η αξιοπρεπής εργασία και η παιδική φτώχεια - στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου όπου τα κράτη - μέλη ελέγχονται για την οικονομική και δημοσιονομική τους πολιτική.

«Την υλοποίηση των διακηρύξεων που εντάχθηκαν στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ώστε να διασφαλιστούν στην πράξη και όχι στα λόγια, οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, η κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι διακρίσεις. Αυτά πρέπει να γίνουν πραγματικότητα, ανεξάρτητα από την πορεία εμβάθυνσης της ΟΝΕ και των άλλων διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί, γιατί αποτελούν αντίβαρο και δίκτυ προστασίας των πολιτών μπροστά στις δυνάμεις της αγοράς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι η δημοκρατία και η αλληλεγγύη πρέπει να πρυτανεύσουν, όχι μόνο στο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και σε όλες τις πολιτικές. «Από την οικονομία και το εμπόριο, μέχρι την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Από την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη μέχρι τις πολιτικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Για αυτά θα εργαστούμε στην Ευρώπη. Αρχίζοντας με την πραγματική και προοδευτική αλλαγή που χρειάζεται η Κύπρος, η οικονομία και η κοινωνία της πατρίδας μας», διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα