Μαλάς: Σε εξέλιξη τουρκ. προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων

Σε δήλωση η Εκπροσώπου Τύπου Επιτελείου Σταύρου Μαλά, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του Προέδρου Αναστασιάδη στις αντικατοχικές εκδηλώσεις για την Αμμόχωστο και τη Μόρφου κατηγορώντας τον για προεκλογική δημαγωγία.

Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις:

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το χαιρετισμό του στις αντικατοχικές εκδηλώσεις για την Αμμόχωστο και τη Μόρφου, επέλεξε την προεκλογική δημαγωγία αντί να ασχοληθεί με την άκρως ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά: Δεν υπάρχει πλέον

διαπραγματευτική διαδικασία και όχι μόνο δεν επιρρίπτεται οποιαδήποτε ευθύνη στην κατοχική δύναμη αλλά στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η Τουρκία ήλθε στην Ελβετία δεσμευμένη να εξεύρει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και ότι υπάρχει στρατηγική συναντίληψη στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Με αυτά τα δεδομένα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη Τουρκική προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Ο Πρόεδρος υπόσχεται επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, όπως αβίαστα προκύπτει από την Έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γ.Γ. δεν πρόκειται να αναλάβει από μόνος του οποιαδήποτε πρωτοβουλία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έλθει μόνο κατόπιν κοινού αιτήματος των δύο πλευρών. Επιπλέον, θεωρεί ότι η οποιαδήποτε νέα προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί από εκεί που είχε μείνει, με διαφύλαξη των συγκλίσεων και του κεκτημένου του Κρανς Μοντανά και με συζήτηση των βασικών εκκρεμούντων θεμάτων κατά αλληλοσυνδεδεμένο τρόπο.

Αντί ο Πρόεδρος να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο κάλεσμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ θέτει όρους και προϋποθέσεις που αποσκοπούν σε εσωτερική κατανάλωση και μόνο.

Δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε μια διαδικασία «που να έχει νόημα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Γ.Γ. στην έκθεσή του. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όλα τα υπόλοιπα μπορεί μεν να προσφέρονται για προεκλογική εκμετάλλευση αλλά σίγουρα δεν βοηθούν στον αγώνα για λύση, απελευθέρωση και επανένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα