Μαλάς: Απέτυχε να αξιοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες ο ΠτΔ

«Δυστυχώς, απέτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το πλαίσιο των εισηγήσεων του Γενικού Γραμματέα και να οδηγήσει το Κυπριακό σε μια νέα φάση», είτε με τη λύση του Κυπριακού είτε με την επίρριψη της ευθύνης στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.



Σε δηλώσεις του στο εκλογικό του επιτελείο στη Λευκωσία, ο κ. Μαλάς ανέφερε, εξάλλου, ότι ο ίδιος

θα αξιοποιήσει το πλαίσιο Γκουτέρες «και βέβαια θα διαπραγματευτώ με διεκδικητικότητα στα εναπομείναντα κεφάλαια, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη, βιώσιμη και υπό τις περιστάσεις λειτουργική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

«Δεν πρόκειται να καθηλώσω το Κυπριακό καταστρέφοντας συγκλίσεις και απορρίπτοντας το πλαίσιο Γκουτερές» και «δεν θα πετάξω τον άμεσο τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την αποχώρηση στρατευμάτων, την επιστροφή της Μόρφου», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο, ο κ. Μαλάς είπε, εξάλλου, ότι «έρχεται να επιβεβαιώσει ότι δυστυχώς για εμάς, υπάρχει σύγκρουση με το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη». Η καταγραφή των γεγονότων «εκθέτει την τοποθέτηση του κ. Αναστασιάδη και επαινεί την Τουρκία», συνέχισε.

Διερωτήθηκε, ακόμη, γιατί ο κ. Αναστασιάδης δεν υπέδειξε στον Γ.Γ. ότι αυτά που καταγράφονται ήδη στο προσχέδιο της έκθεσής του, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, η ΕΕ, η Βρετανία, η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά είχαν ξεκάθαρη θέση για τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων και για τα επεμβατικά δικαιώματα, κάτι που καταγράφεται στο πλαίσιο του Γ.Γ., συνέχισε ο κ. Μαλάς και διερωτήθηκε πώς το αξιοποίησε ο κ. Αναστασιάδης.

Ακόμη, ανέφερε ότι το άτυπο έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης που παρουσιάστηκε στο τελευταίο δείπνο στο Κραν Μοντάνα, «δεν συνιστούσε νέα Συνθήκη Εγγύησης και έδινε στις εγγυήτριες δυνάμεις μόνο συμβουλευτικό ρόλο».

Ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ακόμη, ότι αυτά που υποστηρίζει ο κ. Αναστασιάδης, ότι ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Γ.Γ., δεν ευσταθούν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα «ο Γ.Γ. δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νέα πρωτοβουλία».

Ερωτηθείς τι θα έπραττε αν βρισκόταν ο ίδιος στο δείπνο του Κραν Μοντάνα, ο κ. Μαλάς είπε ότι «σίγουρα δεν θα προκαλούσα ένταση» και «θα αξιοποιούσα πλήρως τη μοναδική ευκαιρία που μας δόθηκε μετά από 57 χρόνια από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων και σίγουρα θα αξιοποιούσα και την πρόταση του Γ.Γ. για επιστροφή της Μόρφου».

Είπε, επίσης, ότι αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήθελε να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, θα μπορούσε να καλέσει τον Γ.Γ. να προχωρήσει σε μια υψηλού επιπέδου διάσκεψη σε επίπεδο Πρωθυπουργών, ώστε να καταγραφεί και επίσημα η θέση της Τουρκίας.

Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκύψει με τους εγκλωβισμένους, ο κ. Μαλάς είπε ότι θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι ενέργειες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μεταφορά των προμηθειών, κάτι που προνοεί η Συμφωνία της Γ’ Βιέννης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις κινήσεις της τουρκικής πλευράς για Μαρωνίτες και Αμμόχωστο, ο κ. Μαλάς είπε ότι «είναι αποτέλεσμα αυτού του πολιτικού κενού που έχει δημιουργηθεί, συνεπεία της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων». «Αυτό το οποίοι προέχει, είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις» χωρίς προϋποθέσεις και όρους, ώστε «να μην αφεθεί περιθώριο στην Τουρκία να δημιουργεί τετελεσμένα», συμπλήρωσε.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, «θα στείλουμε το Κυπριακό στις ελληνικές καλένδες», παρατήρησε, ενώ είπε ότι είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο Γκουτέρες και να μην το ρίξουμε στον κάλαθο των αχρήστων, «όπως λένε ορισμένοι κάτω από την ομπρέλα μιας νέας στρατηγικής».

«Όποιοι αλληθωρίζουν με άλλες τακτικές ή με τακτικισμούς, θα οδηγήσουν την Τουρκία – κατά τη δική μας άποψη – σε πλήρη απαλλαγή της οποιασδήποτε ευθύνης έχει στο Κυπριακό», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα