Μαίνεται ο πόλεμος στην ΕΔΕΚ: «Μια από τις χειρότερες κρίσεις που πέρασε ποτέ»

Συνεχίζεται η έντονη αντιπαράθεση στους κόλπους της ΕΔΕΚ σχετικά με τη δικαστική απόφαση με την οποία αναστέλλονται οι εκλογές στην Επαρχιακής Οργάνωσης της ΕΔΕΚ Λευκωσίας

Την Παρασκευή (1/10), κληθείς να σχολιάσει αποφάσεις δικαστηρίου για μη διεξαγωγή εκλογικών διαδικασιών στην ΕΔΕΚ,

ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «θα γίνουν κανονικά οι εκλογές γιατί η νομοθεσία καλύπτει απόλυτα την ΕΔΕΚ».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «τα νομικά ζητήματα θα τα χειριστούν οι νομικοί σύμβουλοι του κόμματος».

«Εμείς στηριζόμαστε σήμερα στην πολιτική διάσταση των ζητημάτων», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι «ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται όλοι αυτοί οι οποίοι σήμερα βυσσοδομούν εναντίον του κόμματος είναι για να εξυπηρετήσουν προσωπικά και αλλότρια συμφέροντα και όχι το καλώς νοούμενο συμφέρον της ΕΔΕΚ ειδικά σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας περίοδο».

Ερωτηθείς πως θα αντιμετωπίσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «με δημοκρατικές διαδικασίες και με την ετυμηγορία των μελών του κόμματος, όπως την αντιμετωπίσαμε πολλές φορές στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης: Σιζόπουλος:Θα γίνουν οι εκλογές – Θέλουν να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέροντα

Αντίδραση από μέλη της ΕΔΕΚ

Σε κοινή ανακοίνωση η Ανδρειανή Οδυσσέως, Μέλος ΠΓ, Κ.Σ ΕΔΕΚ, η Ηλιάνα Καναρά, Μέλος Κ.Ε Κ.Σ. ΕΔΕΚ, και ο Νίκος Νικολάου, Μέλος Κ.Ε. Κ.Σ ΕΔΕΚ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που για την  πατρίδα μας, η ΕΔΕΚ βιώνει μια από τις χειρότερες κρίσεις που πέρασε ποτέ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Είναι στο φρόνημα του τυράννου να βλέπει παντού συνωμοσίες»

Σοφοκλέους Αντιγόνη

Με γλυκόπικρη γεύση εορτάσαμε την 61ο Επέτειο από την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την σκιά όμως της συνεχιζόμενης Κατοχής αλλά και των τραγικών τετελεσμένων που επιχειρεί να επιβάλλει η Τουρκία η οποία συνεχίζει τον καλπασμό της χωρίς να βρίσκει ουσιαστική και σθεναρή αντίσταση.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που για την  πατρίδα μας, η ΕΔΕΚ βιώνει μια από τις χειρότερες κρίσεις που πέρασε ποτέ.

Είναι η σκοτεινότερη περίοδος που έχουμε ζήσει αφού υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την αλλοίωση του μητρώου μελών και την καταστρατήγηση του καταστατικού του κόμματός μας . Απόδειξη τούτου είναι ότι στην προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν υπόθεση που θα πρέπει να διερευνηθεί, απαιτώντας την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας στην Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε τουλάχιστον ανέντιμο από πλευράς μας να συμμετέχουμε σε μια κίβδηλη διαδικασία.

Σαν ΕΔΕΚίτες νοιώθουμε απέραντη οδύνη για τον τρόπο που η ηγεσία της ΕΔΕΚ μας επιχειρεί να αλλοιώσει την αγνή και αγωνιστική βάση του Κινήματός. Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να συμμετέχουμε σε διαδικασίες που είναι διαβλητές και σκιώδεις.

Από την αρχή ζητήσαμε να γίνει διασταύρωση των στοιχείων για να διαλυθούν οι οποιεσδήποτε σκιές και αμφιβολίες. Αντί αυτού εισπράττουμε δηλώσεις για υπόσκαψη και θεωρίες συνωμοσίας.

Χωρίς καμιά τεκμηρίωση και μη έχοντας κανένα αντεπιχείρημα να προτάξει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αντί για πειστικές απαντήσεις επαναλαμβάνει την επαίσχυντη αποστροφή για «πρωτοφανή οργανωμένη φράξια η οποία υποκινούμενη από αλλότρια συμφέροντα αποσκοπεί στην αποδόμηση του, τη διάσπαση του και τη σίγαση της πατριωτικής του φωνής». Υποχρεωτικά θα επικαλεστούμε τη ρήση της Αντιγόνης προς τον Κρέοντα πως «είναι στο φρόνημα του τυράννου να βλέπει παντού συνωμοσίες».

Και απαντούμε με τεκμήρια:

1.            Όντες και οι τρεις μέλη της Κεντρικής.Επιτροπής (Κ.Ε), αποδεχθήκαμε την υιοθέτηση του «επικαιροποιημένου» μητρώου, πιστεύοντας πως αυτό θα ανταποκρινόταν στον προσδιορισμό που αποσαφηνίστηκε και καταγράφηκε από τον Γραμματέα της Κ.Ε στο πρακτικό της συνεδρίασης της 30ης Ιουνίου 2021. Ο «προσδιορισμός» αυτός περιγράφεται σαφώς στην επιστολή του Γραμματέα της Κ.Ε της 29ης Σεπτεμβρίου 2021.

2.            Σαν μια υπεύθυνη αντίδραση στις αντεγκλήσεις των δύο υποψηφίων προέδρων στα ΜΜΕ για πιθανή αλλοίωση του μητρώου και εκφράζοντας την αγωνία μας για το μέλλον του κινήματος, και κυρίως για να αποτρέψουμε οποιεσδήποτε φυγόκεντρες τάσεις, συνυπογράψαμε την προσπάθεια για σύγκληση Κ.Ε ώστε να λύσουμε το ζήτημα εσωκομματικά την 1η εβδομάδα του Σεπτέμβρη (το μητρώο δόθηκε στην επιτροπή διαπιστευτηρίων στο τέλος Αυγούστου). Η προσπάθεια αυτή πολεμήθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ με την επαναλαμβανόμενη αιτίαση ότι υπήρχε ομόφωνη απόφαση Κ.Ε. Μια απόφαση η οποία στην ουσία λήφθηκε μετά από εξαπάτηση των μελών της αφού όπως καταδεικνύεται από τις μαρτυρίες του Γραμματέα της Κ.Ε το μητρώο που παραδόθηκε δύο μήνες αργότερα ήταν σαφώς διαφοροποιημένο από εκείνο που πιστεύαμε πως αποφασίζαμε. Και καθηκόντως αναρωτηθήκαμε τι ακριβώς είχε να κρύψει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και παρεμπόδιζε ενσυνείδητα την όποια διερεύνηση σχετικά με το μητρώο.

3.            Αποφασίσαμε, όπως και άλλοι Συναγωνιστές, σε μια πολύ δύσκολη ώρα να θέσουμε τους εαυτούς μας, ελεύθεροι, ανεξάρτητοι και χωρίς «συνασπισμούς» στην διάθεση του λαού της Επαρχίας Λευκωσίας, την οποία και έχουμε διαχρονικά υπηρετήσει από διαφορετικές θέσεις. Η πορεία μας μέσα στην ΕΕΕΛ έχει αφήσει αποτύπωμα στην καρδιά πολλών ΕΔΕΚιτών το οποίο ψηλαφήθηκε κατά την σύντομη αλλά ιδιαίτερα αποδοτική προεκλογική μας πορεία. Μέχρι και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου το βράδυ, ο καθένας ξεχωριστά, όπως και άλλοι συναγωνιστές υποψήφιοι για διάφορες θέσεις, βρισκόμασταν σε επαφή με τον κόσμο της ΕΔΕΚ, δίνοντας τον άνισο αλλά καθαρό μας αγώνα παρά τον ανελέητο πόλεμο που μεθοδευόταν εναντίον μας μέσα από τα γραφεία της ΕΔΕΚ, όταν σε ώρα εργασίας υψηλόβαθμοι έμμισθοι με εντολές του Προέδρου απαιτούσαν από φίλους να μας καταψηφίσουν. Γιατί πιστεύουμε στο καθαρό αισθητήριο του ΕΔΕΚίτη, δεδομένου ότι ψηφίζει και επιλέγει ο κόσμος της ΕΔΕΚ και όχι μέλη μίας χρήσης μέσα από αντικαταστατικές εγγραφές και μεθοδεύσεις. Γιατί δεν φοβόμαστε καμιά εκλογική ήττα. Και αυτό το βροντοφωνάζει η πρόσφατη πορεία μας στις βουλευτικές εκλογές όπου δώσαμε στον αγώνα μέχρι τέλους, αναλώνοντας την τελευταία ικμάδα μας για την ΕΔΕΚ και τον υπέροχο κόσμο της.

4.            Η τεκμηριωμένη και άκρως αποκαλυπτική επιστολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής καθώς και προσωπική επικοινωνία «νέων μελών», δηλαδή ατόμων που κάποιοι ενέγραψαν στην ΕΔΕΚ μέσα στο Καλοκαίρι του 2021 μετά την σύνοδο της Κ.Ε της 30ης Ιουνίου 2021και οι οποίοι έλαβαν το τηλεφωνικό μήνυμα του Κινήματος για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη, αδιάσειστα δηλαδή πειστήρια της εκ προοιμίου προσπάθειας αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος , λειτούργησαν καταλυτικά για την οριστικοποίηση της απόφασης μας για προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Στόχος ήταν και παραμένει η προσωρινή αναστολή των εκλογών μέχρι την αντιπαραβολή και αποσαφήνιση του ηλεκτρονικού αποτυπώματος του μητρώου μελών.

Η Ιστορία ενός εκάστου, οι αγώνες και η πορεία του είναι ενώπιον του λαού της ΕΔΕΚ. .Δεν μπορούμε όμως να συμμετέχουμε σε διαδικασίες που περιφρονούν το Κράτος και τη Δικαιοσύνη.

Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ότι θα γίνουμε κοινωνοί στα όποια σχέδια έχουν αποδομήσει και αποδυναμώσει τη μόνη Σοσιαλιστική Δύναμη της χώρας μας.

Κλείνοντας θα προσυπογράψουμε και πάλι μια ρήση της Αντιγόνης: «Τα πιο σκληρά φρονήματα είναι εκείνα που καταβαραθρώνονται στο τέλος».

Διαβάστε επίσης: ΕΔΕΚ: Διάταγμα αναστολής εκλογών της Επαρχιακής στη Λευκωσία

Νοθεία στην επαρχιακή συνδιάσκεψη ΕΔΕΚ Λεμεσού καταγγέλλει υποψήφιος

Περί «εξόφθαλμης ανομίας» που νόθευσε το αποτέλεσμα των εκλογών της επαρχιακής Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ στη Λεμεσό, για εκλογή της νέας ηγεσίας και των μελών της επαρχιακής επιτροπής, κάνει λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία της, Γιώργος Χαρή.


Σε ανακοίνωση του, ο κ.Χαρή υποστηρίζει  ότι στη διαδικασία συμμετείχαν άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΔΕΚ και τα οποία γράφτηκαν παράνομα και παράτυπα στο μητρώο μελών του Κόμματος τις τελευταίες μέρες, κατόπιν σαφών οδηγιών του Προέδρου του κόμματος.

Αναφέρει δε ότι ψήφισαν άτομα που δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη και πως πληροφορίες και μαρτυρίες αναφέρουν ότι «ψήφισαν άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του κ. Σιζόπουλου και των εμμίσθων, που δεν ήταν ποτέ μέλη, όπως σύντροφοι, γονείς, παιδιά και αλλοδαποί οι οποίοι επιστρατεύτηκαν την τελευταία στιγμή». Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Χαρή υποστηρίζει ότι δίνονταν αποδείξεις είσπραξης συνδρομής  χωρίς είσπραξη χρημάτων, ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου άτομα που δεν κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή τους.

Διαβάστε επίσης: Νοθεία στην επαρχιακή συνδιάσκεψη ΕΔΕΚ Λεμεσού καταγγέλλει υποψήφιος

Ανακοίνωση Γιώργου Βαρνάβα

Σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Βαρνάβα, σημειώνει πως "η έκδοση διατάγματος από το δικαστηρίο, στο οποίο προσέφυγαν οι συναγωνιστές Ανδριανη Οδυσσέως, Ηλίανα Καναρά και Νίκος Νικολάου, το οποίο αναστέλλει την διεξαγωγή της Επαρχιακής Εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, η οποία θα διεξαγόταν αύριο, είναι το επισφράγισμα της ξεκάθαρης τοποθέτησης μου για πλαστογράφηση και παραποίηση του Μητρώου Μελών". 

Με αγωνία παρακολουθώ τις τελευταίες ώρες τις εξελίξεις εντός του Κινήματος μας και ιδιαίτερα μετά την επιστολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, συναγωνιστή Μιχάλη Τερέπεη, στις 29 Σεπτεμβρίου, η οποία με στοιχεία επιβεβαιώνει τα όσα εγώ προσωπικά υπογράμμιζα σε επιστολές μου και δημόσιες δηλώσεις μου για την φανερή παραποίηση και πλαστογραφηση του Μητρώου Μελών του Κινήματος μας από τον Μαρίνο Σιζοπουλο και τους συνεργάτες του. 

Επίσης η έκδοση διατάγματος από το δικαστηρίο, στο οποίο προσέφυγαν οι συναγωνιστές Ανδριανη Οδυσσέως, Ηλίανα Καναρά και Νίκος Νικολάου, το οποίο αναστέλλει την διεξαγωγή της Επαρχιακής Εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, η οποία θα διεξαγόταν αύριο, είναι το επισφράγισμα της ξεκάθαρης τοποθέτησης μου για πλαστογράφηση και παραποίηση του Μητρώου Μελών. Η πράξη αποσκοπεί στην αλλοίωση της βούλησης των πραγματικά ΕΔΕΚιτών. 

Επειδή, μετά την δικαστική απόφαση ο Μαρίνος Σιζόπουλος και οι συνεργάτες του κάνουν αναφορά σε "πρωτοφανή οργανωμένη φραξια ", όπως επίσης στο γεγονός ότι οι συναγωνιστές προσέφυγαν στο δικαστήριο ώστε να αποφύγουν την ήττα στην οποία θα υπόκεινταν, έχοντας υπόψη τα αποτελέσματα της Πάφου και της Λεμεσού, θα ήθελα να θυμίσω τα ποιο κάτω: 

1) Πριν ακόμη διεξαχθεί η οποιαδήποτε Επαρχιακή Συνδιάσκεψη, στις 30 Αυγούστου έστειλα επιστολή στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων ζητώντας την εξέταση του Μητρώου Μελών το οποίο παρέλαβε αντικαταστατικά από τον Μαρίνο Σιζοπουλο, γιατί υπήρχαν εγκυρότατες υποψίες για πλαστογράφηση και παραποίηση του Μητρώου Μελών. Στις 31 Αυγούστου απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων με το ίδιο περιεχόμενο και ο δικηγόρος μου. Την 1η Σεπτεμβρίου λάβαμε αρνητική απάντηση. 

2) Στις 3 Σεπτεμβρίου η συναγωνίστρια Ανδριανή Οδυσσέως απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να μαζευτούν οι ανάλογες υπογραφές βάσει του καταστατικού για να συνέλθει το συλλογικό αυτό όργανο και να εξετάσει το Μητρώο Μελών. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αντί να σεβαστεί τα μέλη της Κ.Ε απέτρεψε αυτή τη Συνεδρία ασκώντας πίεση σε τέσσερα μέλη προκειμένου να αποσύρουν την υπογραφή τους. 

3) Στις 6 Σεπτεμβρίου απέστειλα επιστολή στον Μαρίνο Σιζοπουλο στην οποία επικαλούμενος την ενότητα του Κινήματος του πρότεινα οι εκλογικές διαδικασίες να διεξαχθούν με το Μητρώο Μελών του 2015 με το οποίο κέρδισε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με το λεγόμενο "επικαιροποιημενο" μητρώο να ασχοληθεί η νέα ηγεσία του Κινήματος. Καμία απάντηση δεν έλαβα στην επιστολή μου αυτή. 

Τίθεται ένα τεράστιο ερωτηματικό. Γιατί τόση επιμονή απο πλευράς Μαρίνου Σιζόπουλου να μην διεξαχθεί ο έλεγχος στο Μητρώο Μελών; 

Παρακολουθώ επίσης με λύπη αυτές τις μέρες τον Μαρίνο Σιζοπουλο να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή της Επαρχιακής Εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας και δη της εκλογικής διαδικασίας. Τυχόν παρακοή της δικαστικής απόφασης, συνιστά συνειδητή παράβαση των θεσμών από ένα δημόσιο πρόσωπο, στο οποίο η κοινωνία ανέθεσε να νομοθετεί. Δεν νοείται μέλος του Κοινοβουλίου να παρακινεί το λαό σε παρακοή των θεσμών, καλώντας τα μέλη της ΕΔΕΚ να συμμετάσχουν στην Συνδιάσκεψη αυτή και η οποία εάν διεξαχθεί θα είναι παράνομη. 

Θέλω να στείλω το μήνυμα σε κάθε Εδεκιτη και Εδεκιτισα ότι το Κίνημα μας έδωσε αιματηρούς αγώνες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των Θεσμών της και ότι αυτή η πράξη στρέφεται ενάντια όλων των σοσιαλιστικών και δημοκρατικών αρχών και ιδεών που υπερασπίστηκαν για τόσα χρόνια ο Ηγέτης μας Βάσος Λυσσαριδης και όλοι οι υπόλοιποι συναγωνιστές μας που έδωσαν ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους την ζωή.

Επαναλαμβάνουμε ότι για εμάς η ενότητα δεν είναι απλά ένα εύηχο σύνθημα. Οι πιο πάνω πρωτοβουλίες, που δυστυχώς δεν έτυχαν καμίας ανταπόκρισης, φανερώνουν την ξεκάθαρη πρόθεση μας να λυθεί το ζήτημα εσωκομματικά. 

Ο κόσμος της ΕΔΕΚ μπορεί να κρίνει πλέον ποιος είναι αυτός που μπορεί πραγματικά να επανενώσει το κίνημα στη βάση της συλλλογικότητας και της συναγωνιστικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα