Μάχες για την κομματοκρατία

Πρωτοφανής κόντρα ΥΠΟΙΚ - Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις - Πυρά της Αντιπολίτευσης στον Χάρη Γεωργιάδη
Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι όσοι επηρεαζόμενοι υπηρετούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέχοντας και κομματικό αξίωμα ή θέση, θα πρέπει, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, να αποταθούν στην Αρμοδία Αρχή

Πολιτικές διαστάσεις έχει το «πινγκ - πονγκ» σκληρών δηλώσεων ανάμεσα στον Χάρη Γεωργιάδη και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Το θέμα της Σάβιας Ορφανίδου έχει πια μεταλλαχθεί σε μια σύγκρουση για τα κομματικά κριτήρια που εφαρμόζονται στο δημόσιο.

Η

Ελεγκτική Υπηρεσία εξαπέλυσε, χθες, σφοδρή επίθεση κατά του Υπουργού Οικονομικών, τον οποίο κατηγόρησε ότι επιχειρεί να πλήξει την ανεξαρτησία της.

Στην ανακοίνωσή της η Υπηρεσία υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Οικονομικών «θέλει να αποφασίζει ποιες καταγγελίες θα εξετάζουμε, ανάλογα με τα δικά του κομματικά ή άλλα κριτήρια», εκφράζοντας τη λύπη της για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη «Στέλεχος της Αντιπολίτευσης».

Εξετάσαμε τρεις περιπτώσεις
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ασχολήθηκε μέχρι σήμερα με άλλες δύο περιπτώσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ενδεχομένως να παραβίαζαν συγκεκριμένες νομοθεσίες λόγω κατοχής κομματικών αξιωμάτων. Μάλιστα προχώρησε στις συγκεκριμένες αναφορές, για να αποδείξει ότι η Υπηρεσία δεν δρα επιλεκτικά, για να καταφανεί πως τελικά ο μόνος που ανέχεται περιφρόνηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ο ίδιος ο Υπουργός.

· Η πρώτη περίπτωση, προ του 2015, αφορούσε καταγγελία που υποβλήθηκε για αντικανονική συμμετοχή του Δημοτικού Γραμματέα Δήμου σε αντιπροσωπία του ΔΗΚΟ (περίπτωση Μουσιούττα). Ο εν λόγω υπάλληλος έλαβε άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το αντίστοιχο όργανο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για την τοπική αυτοδιοίκηση, και ακολούθως ανέλαβε το κομματικό αξίωμα.

· Η δεύτερη περίπτωση ήταν πολύ πρόσφατη και αφορούσε καταγγελία κατά υπαλλήλου άλλου δήμου που ήταν ταυτόχρονα μέλος επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ. Το δημοτικό συμβούλιο, ενεργώντας με σεβασμό στη νομοθεσία, έλαβε νομική γνωμάτευση με βάση την οποία το συγκεκριμένο αξίωμα δεν εμπίπτει στον ορισμό του κομματικού αξιώματος.

«Συγκάλυψες τη Λειτουργό»
Η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι «αντί ο Υπουργός να μας κατηγορεί ότι σήμερα του καταγγείλαμε τη συγκεκριμένη λειτουργό, στη βάση καταγγελίας που λάβαμε από βουλευτή του ΑΚΕΛ, θα πρέπει ο ίδιος να εξηγήσει γιατί ενώ είναι αρμόδια Αρχή συγκάλυψε τη λειτουργό και στέλεχος του κόμματος από το 2013, παραλείποντας μέχρι σήμερα να την ελέγξει πειθαρχικά. Όπως και τους δεκάδες άλλους υπαλλήλους που όπως ο ίδιος αναφέρει γνωρίζει».

«Θεωρούμε τη θέση του Υπουργού πρωτοφανή, η οποία όψιμα υιοθετείται σε μια προσπάθειά του να θολώσει τα νερά και να αποφύγει το στέλεχος του κόμματός του τον πειθαρχικό έλεγχο», αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υπενθυμίζει, πάντως, στον Υπουργό ότι, «κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου πριν από την ψήφιση της, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, στην παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου του, η Νομική Υπηρεσία είχε εξηγήσει την ύψιστη σημαντικότητα της τήρησης της προϋπόθεσης με βάση την οποία πρέπει να εξασφαλίζεται άδεια από την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή (εδώ από την ΕΔΥ) πριν από την ανάληψη κομματικού αξιώματος, αφού, όπως εξήγησε, η προϋπόθεση αυτή συγκεράζει σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό το δικαίωμα ελευθερίας της έκφρασης και της προβλεπόμενης στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ερμηνευθείσας στη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου αρχής της διάκρισης μεταξύ της διοικητικής λειτουργίας και της πολιτικής εξουσίας και διασφαλίζει την αποφυγή σύγκρουσης μεταξύ των δύο».

«Τώρα ο Υπουργός ισχυρίζεται ότι η λειτουργός του Υπουργείου του μπορεί να κατέχει κομματικό αξίωμα χωρίς να λάβει έγκριση από την ΕΔΥ, ως «επιβράβευσή», της επειδή ανέλαβε το κομματικό αξίωμα το 2013, περιφρονώντας την τότε ισχύουσα νομοθεσία, με την ανοχή φυσικά του ίδιου του Υπουργού. Αυτό είναι ανήκουστο», σημειώνει.

Η Υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι θα αναμένει «ενημέρωση από τον Υπουργό για το θέμα των διαδικασιών της απόσπασης της συγκεκριμένης λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό είναι το δεύτερο ξεχωριστό θέμα, που εξετάζει η Υπηρεσία μας στη βάση της ίδιας καταγγελίας της βουλευτού του ΑΚΕΛ».

Είδε Οδυσσέα ο Νικόλας
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε τη στήριξη του κόμματός του προς τον θεσμό του Γενικού Ελεγκτή μετά τη συνάντησή του με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον ζήλο, την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα, με την οποία ασκεί τα καθήκοντά του ο Γενικός Ελεγκτής.

«Και μέσα σε αυτά τα καθήκοντά του είναι ο έλεγχος της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Εκ των πραγμάτων κάποτε θα πει πράγματα που θα ενοχλήσουν. Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι που εμείς πιστεύουμε πως πρέπει να στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό. Επειδή ακριβώς θα ενοχλήσει, οφείλουμε να τον στηρίξουμε, γιατί η εποικοδομητική κριτική μπορεί να μας βοηθήσει όλους να γίνουμε καλύτεροι», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι «θα τον στηρίξουμε σε αυτές τις προσπάθειες και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της κομματοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία. Ιδιαίτερα σε αυτόν τον τομέα θεωρούμε ότι οι δικές του εισηγήσεις και υποδείξεις πρέπει να εισακουστούν και να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν».

Η θέση Μιχαηλίδη για το θέμα της κ. Ορφανίδου
Σε ερώτηση εάν οι νομοθεσίες κάποιες φορές ενδεχομένως να επιδέχονται διαφορετικών ερμηνειών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αχρείαστες αντιπαραθέσεις, είπε ο κ. Μιχαηλίδης ότι «να σας πω την αλήθεια δεν είναι ασύνηθες μια νομοθεσία να επιδέχεται πολλών ερμηνειών».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είπε, «αυτό που έχουμε καταγράψει στην ανακοίνωσή μας είναι ότι αυτό που όψιμα θυμήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών ότι δήθεν η συγκεκριμένη νομοθεσία θα μπορούσε να ερμηνευθεί με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σημαίνει ότι θα υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που θα μπορούν να είναι και κομματικά στελέχη χωρίς έγκριση από την αρμόδια Αρχή είναι μια ερμηνεία, την οποία δεν έχουμε αντιληφθεί από πού μπορεί να αντλήσει βάση, για να την υποστηρίξει».

Ερωτηθείς εάν έχουν ζητήσει τη θέση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «εάν υπάρξει θέμα ερμηνείας της νομοθεσίας, αρμόδιος για να προβεί σε τέτοια ερμηνεία είναι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση εάν η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει και τη διαδικασία με βάση την οποία έγινε αυτός ο διορισμός, είπε ότι «φυσικά, αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα που έχει προκύψει και ακριβώς όπως έχουμε καταγράψει στην ανακοίνωσή μας στις πρωινές δηλώσεις του ο Υπουργός είχε πει ότι για τον ίδιο το θέμα αυτό έχει κλείσει. Για μας δεν έχει κλείσει. Αναμένουμε απάντηση. Ελπίζουμε ότι θα πάρουμε κάποια απάντηση από τον Υπουργό, αλλιώς θα προχωρήσουμε να εξετάσουμε το θέμα με τα στοιχεία που έχει η Υπηρεσία στη διάθεσή της».

Πιο ήπια στάση ο ΔΗΣΥ
Μετά από μέρες… ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας την Ελεγκτική Υπηρεσία να ελέγξει την κομματική δραστηριότητα εργαζομένων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα καθολικά.

Ο ΔΗΣΥ παραδέχεται ότι το κομματικό κράτος όλα τα χρόνια καλά κρατεί με εργαζομένους στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που κατείχαν κομματικά αξιώματα, κατά τρόπο παράτυπο, αφού παραβιαζόταν η Νομοθεσία περί Δημόσιας Υπηρεσίας και αυτό ήταν εν γνώσει των πάντων.

Μάλιστα η Πινδάρου αναφέρει ότι πήρε νομοθετική πρωτοβουλία το 2015, με σκοπό να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα. Παρά την οξύτατη κριτική που ακούστηκε από κάποιες πλευρές, η νομοθετική πρόταση εγκρίθηκε.

Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι όσοι επηρεαζόμενοι υπηρετούν στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατέχοντας και κομματικό αξίωμα ή θέση, θα πρέπει, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, να αποταθούν στην Αρμοδία Αρχή, όπως ορίζει ο Νόμος.

Είναι απαράδεκτη η Κυβέρνηση
Το ΑΚΕΛ την ίδια ώρα χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της κυβέρνησης κάθε φορά που ο Γενικός Ελεγκτής με εκθέσεις του ψέγει κακώς έχοντα, να συγκρούεται μαζί του. Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι «μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση αντί να λειτουργεί προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων ή διόρθωσης κακώς εχόντων, γίνεται μέρος των προβλημάτων πλήττοντας, την ίδια ώρα, ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους».

Παρέμβαση είχαμε, όμως, και από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου που ανέφερε ότι «σε γενικές γραμμές εκτιμώ την κρίση του κ. Χάρη Γεωργιάδη. Στην περίπτωση, όμως, της κ. Σάββιας Ορφανίδου λυπούμαι να παρατηρήσω ότι οι δηλώσεις και οι αντιδράσεις του χαρακτηρίζονται από έλλειψη ευθυκρισίας».

Στηρίζει Οδυσσέα σύσσωμη η Αντιπολίτευση
Η ΕΔΕΚ σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιλέγει να διορίσει τους «άριστους των αρίστων» (οι οποίοι συμπωματικά είναι και μέλη του ΔΗΣΥ), αδιαφορώντας για τη νομοθεσία, ενώ η Συμμαχία Πολιτών κάλεσε την κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να «πουλά μαγκιά», κατά την έκφρασή της, με τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών της, να σεβαστεί τους θεσμούς

Η Αλληλεγγύη κατηγορεί τον κ. Γεωργιάδη ότι δεν αντιλαμβάνεται ότι με τις σημερινές του δηλώσεις έχει μετατραπεί σε υπάλληλο του Γραφείου Τύπου της Πινδάρου. Οι Οικολόγοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι ο πρώτος Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη που δυσαρεστείται από το έργο του Γενικού Ελεγκτή και προβαίνει σε προσωπική επίθεση κατά του κ. Μιχαηλίδη».

Keywords
Τυχαία Θέματα