Ποιος είναι ο Δημήτρης Συλλούρης

Ο Δημήτρης Συλλούρης είναι ο δωδέκατος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 27 Ιουλίου 1953, μεγάλωσε στην Ποταμιά της επαρχίας Λευκωσίας και είναι έγγαμος με την Αντιγόνη Νικολαΐδου.

Εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗ.ΣΥ.) στις εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 και επανεξελέγη στις εκλογές

της 26ης Μαΐου 1996 και της 27ης Μαΐου 2001. Από τον Ιούλιο του 2004 μέχρι το Μάιο του 2005 ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2005 ίδρυσε με άλλους εταίρους το Ευρωπαϊκό Κόμμα, του οποίου είναι πρόεδρος, και στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗ.ΣΥ. (Ιούνιος 2001-Μάιος 2004), μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.

Διετέλεσε επίσης δεύτερος αντιπρόεδρος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κύπρου, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Χωρών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τα φοιτητικά του χρόνια, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αγγλίας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων “Πρωτοπορία”.

Διετέλεσε επίσης γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της Νεολαίας του ΔH.ΣY. (ΝΕ.ΔΗ.ΣΥ.) και της Επιτροπής Διαφώτισης του ΔΗ.ΣΥ., επαρχιακός οργανωτικός γραμματέας ΔΗ.ΣΥ. Λευκωσίας και γενικός γραμματέας του κόμματος.

Το 2003 ορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στα πλαίσια αυτά συμμετείχε στην Πολιτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Είναι μέλος του Βρετανικού Συνδέσμου Διευθυντών Έργων (M.A.P.M.), του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου και του Εμπορικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (Ε.Τ.Ε.Κ.).

Τέλος, διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και εκτέλεσε καθήκοντα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩ.ΚΟ.) το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και διαλύθηκε το Μάρτιο του 2016 όταν εντάχθηκε στο Κίνημα Αλληλεγγύη.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα