Λύπη εκφράζει η ΕΕ για επαναφορά νομοσχεδίου για «ξένη επιρροή» στη Γεωργία

Τη λύπη της ΕΕ για την επαναφορά από το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας του νομοσχεδίου για τη «διαφάνεια της ξένης επιρροής» εξέφρασε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της χώρας δεσμεύθηκε να «αποσύρει άνευ όρων» τη νομοθεσία και τονίζοντας πως η διαφάνεια δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο περιορισμού της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης.

«Η δημιουργία και η διατήρηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και η διασφάλιση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποτελούν τον πυρήνα της δημοκρατίας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε πως η απόφαση του κυβερνώντος κόμματος να επαναφέρει το νομοσχέδιο «προκαλεί σοβαρές ανησυχίες», και υπενθύμισε «τη δημόσια δέσμευση της γεωργιανής κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος από το περασμένο έτος να αποσύρουν “άνευ όρων" την εν λόγω νομοθεσία».

«Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι εξετάζεται εκ νέου παρά τις έντονες δημόσιες και διεθνείς αντιδράσεις τον Μάρτιο του 2023», πρόσθεσε.

«Η διαφάνεια δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο περιορισμού της δυνατότητας της κοινωνίας των πολιτών να λειτουργεί ελεύθερα. Προτρέπουμε τους πολιτικούς ηγέτες στη Γεωργία να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που συνάδουν με τον διακηρυγμένο στόχο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον οποίο υποστηρίζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Γεωργίας» τόνισε.

Ο κ. Στάνο υπενθύμισε ακόμα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χορήγησε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα σχετικά μέτρα που ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής της 8ης Νοεμβρίου 2023».

Το σημείο 9 των συστάσεων «περιλαμβάνει σύσταση προς τη Γεωργία να διασφαλίσει ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να λειτουργεί ελεύθερα», ενώ το σημείο 1 «καλεί τη Γεωργία να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση κατά της ΕΕ και των αξιών της» επεσήμανε.

«Η ΕΕ καλεί τη Γεωργία να διατηρήσει τη δέσμευσή της για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ μπορεί να καλύψει κόστος μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα αν ζητηθεί

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λύπη, Γεωργία,lypi, georgia