Λυγερός: Η συμφωνία με τα Σκόπια υποβαθμίζει την Ελλάδα

Την θέση ότι η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος, επί της ουσίας υποβαθμίζει την Ελλάδα εξέφρασε ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του SIGMA στο πλαίσιο

συζήτησης επί της συμφωνίας, ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός ανέφερε ότι είναι σαν να ξεχνιέται το γεγονός ότι ανάμεσα στα δύο κράτη υπάρχει μια διαφορά: ότι το ένα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, ενώ το άλλο είναι υποψήφιο, αλλά και το ότι η Ελλάδα έχει ενεργειακές προοπτικές, μέσω της ελληνικής ΑΟΖ.

«Γι’ αυτό υπάρχουν τα άρθρα 13 και 14 σε σχέση με την πρόσβαση στην ελληνική ΑΟΖ και σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου και το θέμα των υδρογονανθράκων. Αυτό σημαίνει ότι γενικότερα έχουν μειώσει το επίπεδο της Ελλάδας ότι έγινε μεταξύ δύο κρατών του ίδιου επιπέδου», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνεχής αναφορά για «εκατέρωθεν» κινήσεις που υπάρχει στη συμφωνία μοιάζει «σαν να ξεχνάμε ότι το θέμα είναι το πώς μπορεί να μπει αυτή η χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ η άλλη είναι ήδη μέσα» με την διεθνή κοινότητα να έχει ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα ποιο όνομα θα πρέπει αυτή η χώρα να χρησιμοποιήσει.

«Αυτό, αρχικά, είναι πρωτοφανές αν το σκεφτεί κανείς ορθολογικά, καθώς είναι μια χώρα που κάνει παρέμβαση σε μια άλλη για το θέμα της ονομασίας. Όμως αυτό αποδεικνύει έμπρακτα ότι η διεθνής κοινότητα θεωρεί πως έχουμε θέμα με το όνομα και δικαιωματικά η Ελλάδα έχει άποψη σε αυτό. Όταν όμως διαβάζουμε τη συμφωνία, όλα φαίνονται να είναι συμμετρικά και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε συστηματικά το “εκατέρωθεν”», είπε προσθέτοντας ότι βάσει της συμφωνίας, το ένα κράτος ελέγχει το άλλο.

Πέραν από την ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κο Λυγερό, παρόμοια πορεία υπάρχει και για την ένταξη στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

«Το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Δεν είναι απλώς μια υποψηφιότητα που την δεχόμαστε και τελείωσε. Οι προδιαγραφές που έχουν απέχουν μακράν από το επίπεδο που θέλει το ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια συμμετρία και για το θέμα του ΝΑΤΟ και για την ενταξιακή πορεία στην ΕΕ, διότι πολύ απλά είναι μια χώρα που δεν έχει τις προδιαγραφές», ανέφερε.

Αναφερθείς στις προηγούμενες κυβερνήσεις οι οποίες είχαν αποδεχτεί τη σύνθετη ονομασία, ο κος Λυγερός συμφώνησε μεν, ωστόσο διευκρίνισε πως καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε υπογράψει συμφωνία.

Επισήμανε επίσης ότι η υπογραφή του Υπουργού Εξωτερικών δεσμεύει το κράτος, διερωτώμενος ωστόσο γιατί δεν έχουν υπογράψει οι πρωθυπουργοί οι οποίοι ήταν απλώς παρόντες, με τον Μάθιου Νίμιτς να παρίσταται απλώς ως μάρτυρας.

«Έχουμε μια συμφωνία την οποία όλοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ως μια διεθνή συμφωνία, ενώ είναι απλώς ένα προσύμφωνο», είπε προσθέτοντας ότι η εν λόγω συμφωνία κάνει από μόνη της προπαγάνδα -ακόμα και πριν το προοίμιο- λέγοντας ότι είναι η τελική συμφωνία για την επίλυση του προβλήματος.

«Κάθε φορά που βλέπουμε τη λέξη “επίλυση” και όχι τη λέξη “λύση” σημαίνει ότι είμαστε ακόμα σε μια διαδικασία», συμπληρώνοντας ότι η συμφωνία είναι ουσιαστικά ένας οδικός χάρτης που λέει αναλόγως του τι κάνει ο ένας, θα πράττει και ο άλλος, δηλαδή αποτελεί ένα σύστημα κανόνων ου ενεργοποιούνται από την δράση και την αντίδραση.

«Αυτό δεν είναι μια τελική συμφωνία, γιατί ακολουθεί έναν αλγόριθμο», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα