Λουκέτο για την κυπριακή Olympic Insurance-Ζημιά σε 200χιλ πελάτες

Κοντά στους 200 χιλιάδες πελάτες επηρεάζει η πτώχευση της κυπριακής ασφαλιστικής Olympic Insurance. Από την υπόθεση «Ολύμπικ» ζημιώθηκαν 200 000 Βούλγαροι. Η Εταιρεία είναι ασφαλιστική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Κύπρο

και στη Βουλγαρία (υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης) στους Κλάδους Γενικής Φύσεως.

Η Εταιρεία άσκησε το δικαίωμά της για υποβολή προσφυγής προς το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης της Εφόρου Ασφαλίσεων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 347 του Νόμου. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών αφού εξέτασε την προσφυγή έκδωσε την απόφασή του στις 17/7/2018, με την οποία επικύρωσε την απόφαση της Εφόρου Ασφαλίσεων για την ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της Εταιρείας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 153(2) του Νόμου, η εν λόγω απόφαση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύεται αυτούσια στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 318(1) του Νόμου η ανάκληση της άδειας ασκήσεως ασφαλιστικών εργασιών της εν λόγω Εταιρείας, υπάγεται την αναγκαστική διάλυση και εκκαθάριση της από το Δικαστήριο.

Σε επικοινωνία του SigmaLive με τη Νομική Υπηρεσία, για το αν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στο όλο ζήτημα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει οποιαδήποτε ανάμειξη στο όλο θέμα.

Επίσης, σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρέσβη της Κύπρου στη Βουλγαρία αναφέρθηκε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ενήμερες και οι αρμόδιες υπηρεσίες των δυο χωρών συνεργάζονται για εξεύρεση λύσης στο όλο ζήτημα.

Σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφέρει τα εξής:

Διορισμός προσωρινού εκκαθαριστή της ασφαλιστικής εταιρείας Olympic Insurance Company Ltd

Mε βάση τις διατάξεις του άρθρου 320(1) των περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμων του 2016 και 2017 («ο Νόμος»), η Έφορος Ασφαλίσεων με απόφασή της ημερομηνίας 10/8/2018 διορίζει ως προσωρινό εκκαθαριστή της Olympic Insurance Company Ltd («η Εταιρεία») τον κ. Παύλο Νακούζη, από τον οίκο Mazars Limited, Κτίριο Τλαϊς, Ρωμανού 2, 1 όροφος, 1070 Λευκωσία, Κύπρος, με τους πιο κάτω όρους εντολής: -

Να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για προστασία του ενεργητικού και διατήρησης του καθεστώτος της Εταιρείας. - Να λάβει στον έλεγχό του ή στη φύλαξή του όλη την ιδιοκτησία και αγώγιμα δικαιώματα που η Εταιρεία δικαιούται ή φαίνεται ότι δικαιούται. - Να αντιπροσωπεύει και να δεσμεύει την Εταιρεία. - Να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε σχέση με τον τερματισμό όλων των ασφαλιστικών συμβάσεων της ασφάλισης Γενικής Φύσεως της Εταιρείας. - Να εκπληρώσει όλες τις άλλες ενέργειες που προνοεί η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον προσωρινό εκκαθαριστή.

Η περίοδος διορισμού του κ. Παύλου Νακούζη ως προσωρινός εκκαθαριστής λήγει ταυτόχρονα με το διορισμό του εκκαθαριστή της Εταιρείας από το Δικαστήριο. Η αμοιβή του προσωρινού εκκαθαριστή θα συγκεκριμενοποιηθεί με το διορισμό του εκκαθαριστή. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 323 του Νόμου, με τη δημοσίευση του πιο πάνω διορισμού του προσωρινού εκκαθαριστή στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, οι ασφαλιστικές συμβάσεις της Εταιρείας τερματίζονται.

Να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα στον βουλγάρικο Τύπο, αναφέρουν ότι, η βουλγάρικη Βουλή συζήτησε την υπόθεση «Ολύμπικ» και την κρίση στο Εμπορικό Μητρώο.

Με 138 ψήφους «υπέρ», 3 «κατά» και 3 «λευκά» οι βουλευτές δέχτηκαν την παραίτηση της αντιπροέδρου της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου, Ράλιτσα Αγκάιν.Η κυρία Αγκάιν κατέθεσε η ίδια την παραίτησή της αφού κλήθηκε από την κυβέρνηση να το κάνει. Από την υπόθεση «Ολύμπικ» ζημιώθηκαν 200 000 Βούλγαροι.

Η Βουλή ανάθεσε στους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών μαζί με την ΕΟΕ να αναζητήσουν δυνατότητες για βοήθεια προς τους ζημιωμένους. Με σχέδιο απόφασης του GERBοι βουλευτές ανάθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει Έκθεση για τον έλεγχο προς την εταιρεία «Ολύμπικ».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφοριών στη χώρα μας λόγω της κρίσης στο Εμπορικό Μητρώο. Ο κύριος Μπορίσοβ δήλωσε πως «η κρίση έχει αντιμετωπιστεί και το Εμπορικό Μητρώο θα επαναλειτουργήσει πλήρως στο πλαίσιο μιας εβδομάδας».

Keywords
Τυχαία Θέματα