Λουκαϊδης: Το ΑΚΕΛ συμφωνεί με την πρόταση Μαυρογιάννη

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος μίλησε για την πρόταση του υποψήφιου του κόμματος Ανδρέα Μαυρογιάννη για διοχέτευση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι ο κ. Μαυρογιάννης παρουσίασε αυτή τη θέση στο πλαίσιο προτάσεων ιδεών για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες συνθήκες λύσης του Κυπριακού.

Διαβάστε

ακόμη: Μαυρογιάννης: Φυσικό αέριο από Αν.Μεσόγειο προς Τουρκία πριν τη λύση

Σημείωσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης θεωρεί ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αξιοποιηθεί για τη λύση του Κυπριακού και όχι το ανάποδο όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. «Συμφωνούμε με αυτή τη θέση αλλά γνωρίσουμε ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από την Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι αυτή η θέση για να υλοποιηθεί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια διακρατική συμφωνία με αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. «Παρόμοιες προτάσεις έχουν απορριφθεί από την Τουρκία».

Συμπλήρωσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης έχει καταθέσει μια ιδέα που μπορεί να ερμηνευτεί διεθνώς ως πρόταση καλής θέλησης. «Δεν αναμένεται να έχει κάποια τύχη», ανέφερε.

Ο κ. Λουκαίδης εξήγησε ότι το ΑΚΕΛ δεν μπήκε σε τέτοιου είδους προτάσεις, καθώς γνωρίζουν το ψηλό βαθμό δυσκολίας. «Είναι μια πρόταση που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Διευκρίνισε ότι δεν αφορά αγωγό που θα πηγαίνει στην Ευρώπη, αλλά πώληση φυσικού αεριού στην Τουρκία. «Το κράτος θα έχει όφελος, εμείς θα κρατάμε τη στρόφιγγα και είναι στο πλαίσιο πρωτοβουλιών μιας θετικής ατζέντας».

Επεσήμανε ότι είναι μια προσπάθεια για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να ανακοπεί η πορεία διχοτόμησης και στη συνέχεια να επανεκκινήσει ο διάλογος. «Αν είναι Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ανοίγει και ο δρόμος οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών».

Δείτε το βίντεο 

Keywords
Τυχαία Θέματα