Λουκαϊδης: Όχι στα "ευρωπαϊκά" παράθυρα για ξέπλυμα

Θα πρέπει συνεχώς να αναθεωρούνται και να ενισχύονται οι νομοθεσίες ώστε να κλείνουν τα παράθυρα στις ευρωπαϊκές οδηγίες για το ξέπλυμα χρήματος, να δοθεί πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα ευρωπαϊκών οργάνων, να γίνει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο, να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές στις τράπεζες που τεκμηριωμένα μετέρχονται συστηματικά τέτοιες πρακτικές και να προστατευτούν νομικά όσοι αποκαλύπτουν τις δραστηριότητες αυτές, δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Λουκαϊδης, σε παρέμβασή του κατά τις εργασίες της Κοινοβουλευτικής

Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τις χθεσινές εργασίες της ΚΣΣΕ, ο κ. Λουκαΐδης μίλησε εκ μέρους της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για το θέμα των διδαγμάτων από τη διαρροή των «Panama Papers», σε σχέση με τη δημοσιονομική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη αποκάλυψη του αιώνα» καθότι για πρώτη φορά, η διεθνής κοινή γνώμη είχε ενώπιον της αμέτρητα έγγραφα που καταδείκνυαν τις δαιδαλώδεις σκοτεινές πρακτικές της παγκόσμιας ελίτ, προκειμένου αυτή να κατευθύνει την περιουσία της σε φορολογικούς παραδείσους ή να ξεπλένει χρήμα.

Τα φαινόμενα αυτά, είπε ο Κύπριος βουλευτής, είναι μέρος ενός οικονομικού συστήματος που έχει στο DNA του την εκμετάλλευση, τη νομιμοποίηση της κλοπής και την έλλειψη διαφάνειας.

Σύμφωνα με τη σχετική Έκθεση, πέραν των 20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται κρυμμένα σε υπεράκτιες εταιρείες, ενώ ο διασυνοριακός όγκος του βρώμικου χρήματος φτάνει το 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία, υπέδειξε ο κ. Λουκαϊδης, μας υποχρεώνουν, να εργαζόμαστε, αξιοποιώντας το κοινοβουλευτικό βήμα, για να αποκαλύπτουμε τις αλήθειες γύρω από τον τρόπο που συσσωρεύεται ο παγκόσμιος πλούτος σε ολοένα και λιγότερα χέρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα