Λιζ Τρας: Ώρα για το «οικονομικό ΝΑΤΟ» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η Κίνα

Τα ελεύθερα έθνη πρέπει να δεσμευτούν για μια ελεύθερη Ταϊβάν και πρέπει να είναι προετοιμασμένα να την υποστηρίξουν με συγκεκριμένα μέτρα, είπε η Λιζ Τρας σε μια κεντρική ομιλία στην Ταϊπέι, στην οποία κάλεσε για ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ» για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αυταρχισμού του Πεκίνου.

Σύμφωνα με την Guardian, η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι ήρθε για να δείξει υποστήριξη στην Ταϊβάν, η οποία βρισκόταν «στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μάχης για την ελευθερία», υπό την απειλή ενός

ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Κίνα. Ο Τρας έφτασε στην Ταϊβάν τη Δευτέρα για πενθήμερη επίσκεψη και αναμένεται να συναντήσει ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

H Τρας, η οποία ήταν πρωθυπουργός για 44 ημέρες το 2022 αφού υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών τον προηγούμενο χρόνο, είναι η πιο υψηλόβαθμη Βρετανίδα  πολιτικός που έκανε το ταξίδι μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ, και απέσπασε επίπληξη από την πρεσβεία της Κίνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είπε ότι η επίσκεψη ήταν « μια επικίνδυνη πολιτική παράσταση που δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο κακό στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι επαρχία της Κίνας και ο Σι Τζινπίνγκ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης βίας για να επιτύχει αυτό που αποκαλεί «επανένωση». Η κυβέρνηση και ο λαός της Ταϊβάν απορρίπτουν συντριπτικά την προοπτική της κινεζικής κυριαρχίας, και μια πιθανή σύγκρουση και οι επιπτώσεις της αποτελούν βασική ανησυχία για την παγκόσμια κοινότητα.

«Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι έχουμε ουσιαστική αποτροπή χωρίς σκληρή δύναμη», είπε ο Τρας σε ομιλία και συζήτηση σε πάνελ για μια ομάδα σκέψης στην Ταϊβάν, το Prospect Foundation, την Τετάρτη. «Αν σκοπεύουμε να αποτρέψουμε τη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την αμυντική συνεργασία».

Η Τρας είπε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να βασιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και αντ' αυτού ζήτησε ένα «δίκτυο ελευθερίας», με ελεύθερα έθνη να συνεργάζονται για να αναπτύξουν ένα «οικονομικό ΝΑΤΟ» για να συντονίσουν την απώθηση κατά του Πεκίνου.

Είπε ότι η Σύνοδος G7 – η οποία θα συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο στη Χιροσίμα – χρειάζεται να συντονιστεί οικονομικά ενάντια στον κινεζικό οικονομικό καταναγκασμό, λέγοντας ότι «εκφοβισμός σε μεγάλη κλίμακα» λαμβάνει χώρα σε όλο τον διεθνή χώρο.

Η Τρας είπε ότι το Πεκίνο χρησιμοποιεί τη διεθνή συμμετοχή της Ταϊβάν ως στρατηγική και ζήτησε να επιταχυνθεί και να εγκριθεί η συμμετοχή της Ταϊβάν στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού - και η Κίνα αρνήθηκε.

Η Τρας είναι μέλος του βρετανικού Συντηρητικού κόμματος και η ομιλία της φάνηκε να επιπλήττει τα σχόλια των σημερινών μελών της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ομολόγων τους. Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι ξεχώρισε την κλιματική αλλαγή ως έναν τομέα στον οποίο χρειαζόταν δέσμευση με την Κίνα, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος να απομονωθεί το Πεκίνο.

Την Τετάρτη ο Τρας είπε ότι υπήρχαν «πάρα πολλά ανάμεικτα μηνύματα από τον ελεύθερο κόσμο», τα οποία κατηγόρησε σε μια «ψευδή ιδέα» ότι η Δύση θα μπορούσε ακόμα να συνεργαστεί με την Κίνα σε ορισμένα ζητήματα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, χαρακτήρισε την Κίνα «τη μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τη Βρετανία». Κάλεσε σε κλείσιμο των ινστιτούτων Κομφούκιου που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τερματισμό της επανέναρξη του οικονομικού διαλόγου με το Πεκίνο, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερη ενοποίηση με την κινεζική οικονομία».

Είπε ότι το Πεκίνο ήδη εργάζεται για να καταστήσει τον εαυτό του οικονομικά αυτόνομο «είτε θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την οικονομία είτε όχι».

Keywords
Τυχαία Θέματα