Λήψη μέτρων στον τομέα της Δικαιoσύνης ζητά η Επ.Νομικών

Τις άμεσες λήψεις μέτρων για ανατροπή της αρνητικής πρωτιάς που κατέχει η Κύπρος, σε σχέση με τις κρατικές δαπάνες για θέματα δικαιοσύνης, ζητά η Επιτροπή Νομικών της Βουλής.

Συνάντηση είχαν το πρωί της Τετάρτης, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών με την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, κ. Γεωργίου δήλωσε ότι “το πρώτιστο το οποίο διαφαίνεται, και δεν περιποιεί τιμή για

την Κυπριακή Δημοκρατία, για το κράτος μας, είναι ότι είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το θέμα των κρατικών δαπανών για θέματα δικαιοσύνης”.

Πρόσθεσε ότι “και σε θέματα στελέχωσης της δικαστικής υπηρεσίας, είμαστε πολύ χαμηλά, αλλά και σε θέματα διοικητικής υποδομής που είναι μία διαδικασία η οποία αν δεν υπάρχει, δεν μπορεί να λειτουργήσει η δικαιοσύνη όσους δικαστές και αν έχεις εις την έδρα και αυτό άπτεται ασφαλώς του μέγιστου θέματος της ταχείας απονομής δικαιοσύνης”.

Τρεις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του Πίνακα αποτελεσμάτων της Ε.Ε, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε στις 11 Απριλίου 2016, στον οποίο η Κύπρος κρατά σειρά αρνητικών πρωτιών, τέθηκε το ζήτημα αυτό στην ατζέντα συζήτησης των αρμοδίων.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε αναλάβει ακριβώς αυτό τον ρόλο και την υποχρέωση να αποταθούμε στην Κυβέρνηση, στην εκτελεστική εξουσία ούτως ώστε αυτό το θέμα να τεθεί προς συζήτηση και επίλυση το ταχύτερο δυνατό”.

Ανέφερε ότι συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων, λέγοντας ότι η αρχή έγινε με τη θεσμοθέτηση του Διοικητικού Δικαστηρίου.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, “φαίνεται ότι υπάρχει μια πορεία ομαλοποίησης όσον αφορά τη συσσωρευμένη ύλη και υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άρχισε να μειώνεται αυτός ο όγκος των υποθέσεων με την λειτουργία αυτού του Διοικητικού Δικαστηρίου”.

Δήλωσε ότι “έχουν τεθεί προτάσεις με τις οποίες συμφωνούμε ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών για την ίδρυση ενός δικαστηρίου το οποίο θα έχει καθ` ύλην αρμοδιότητα την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και διεθνών συναλλαγών μέσα στα πλαίσια ακριβώς εμβάθυνσης αυτού του τομέα του δικαίου και της δυνατότητας της Κύπρου να αποτελέσει διεθνές κέντρο επίλυσης εμπορικών διαφορών”.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “έχουν τεθεί και άλλα θέματα τα οποία χρονίζουν και πιστεύω ότι μέσα από τη συνεχή παρουσία μας και συζήτηση αυτών των θεμάτων δεν θα τα αφήσουμε να επαναλαμβάνονται”.

Σημείωσε ότι εντός της Επιτροπής υπάρχει πνεύμα ομαδικότητας και συλλογικότητας στην αντιμετώπιση των θεμάτων που τίθενται ενώπιον της.

Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, η διαχείριση αυτών των θεμάτων, “ενισχύει τον ομφάλιο λώρο απονομής της δικαιοσύνης από όλους τους λειτουργούς της, είτε είναι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, είτε είναι το Ανώτατο Δικαστήριο, είτε ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, είτε η Νομική Υπηρεσία , είτε άλλοι φορείς που απαρτίζουν την απονομή της δικαιοσύνης”.

Ανέφερε ότι ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της Επιτροπής στην πρώτη αυτή συνάντηση με την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου την οποία και χαρακτήρισε παραγωγική.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι “μέσα από τον αμφίδρομο διάλογο τον οποίο αναπτύξαμε με το Ανώτατο Δικαστήριο έχουν τεθεί οι στέρεες βάσεις ούτως ώστε αυτές οι συναντήσεις για τη συζήτηση θεμάτων τα οποία απασχολούν διαχρονικά τη δικαιοσύνη, να μην επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά να είναι μια πορεία υλοποίησης αυτών των θεμάτων”.

Πρόσθεσε ότι συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών θα πραγματοποιούνται και παρουσία εκπροσώπων του Ανωτάτου Δικαστηρίου “για την ανάπτυξη των θέσεων και των απόψεών τους για τη συζήτηση και επίλυση αυτών των χρόνιων προβλημάτων”.

“Μέσα από την παραγωγική συζήτηση την οποία αναπτύξαμε έχουν ληφθεί αποφάσεις για το ποια προβλήματα πρέπει να ιεραρχηθούν”, είπε καταλήγοντας ο κ. Γεωργίου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα