Λιλλήκας: Προκύπτουν ερωτήματα για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Σοβαρά ερωτήματα ως προς τις "σκοπιμότητες" της κυβέρνησης, εγείρει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, μετά την τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών αναφορικά με το Ταμείο Διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Ενώ υπήρχε μία ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ταμείου στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, είπε ο κ. Λιλλήκας, και αφού η κυβέρνηση πλήρωσε ξένους εμπειρογνώμονες για να ετοιμάσουν τη νομοθεσία με βάση το νορβηγικό μοντέλο, αποδείχθηκε ότι έκανε ένα δικό της κυπριακό μοντέλο, όπως έπραξε

και όταν ήταν κυβέρνηση στο παρελθόν, με το Χρηματιστήριο, οδηγώντας στη γνωστή «μεγάλη ληστεία» του Χρηματιστηρίου.

Ανέφερε ακόμα ότι είναι «εγκληματικό λάθος» μέσα στον νόμο να επιτρέπεται στην όποια κυβέρνηση ή στον όποιο Υπουργό Οικονομικών να αξιοποιεί μέχρι και το 50% των εσόδων του Ταμείου για τη μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το 80%.

«Το δημόσιο χρέος πρέπει να μειώνεται από έσοδα που θα προέρχονται από την ανάπτυξη» σημείωσε ο κ. Λιλλήκας, λέγοντας ότι εάν διατηρηθεί αυτή η πρόνοια θα αποτελεί ένα κίνητρο για την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών να προβαίνουν σε αλόγιστες δαπάνες, να αυξάνουν το δημόσιο χρέος για εξυπηρετήσουν μικροπολιτικές ή εκλογικές σκοπιμότητες, γνωρίζοντας ότι μπορούν να αντλήσουν λεφτά από το Ταμείο υδρογονανθράκων.

Είπε ακόμα ότι τα λεφτά από το Ταμείο Υδρογονανθράκων θα πρέπει σε ποσοστό πέραν του 90% να παραμένουν και να διατίθενται για επενδύσεις στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, δηλαδή σε επενδύσεις οι οποίες εξασφαλισμένα αποφέρουν έσοδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα