Λιλλήκας: Όχι στην ατιμωρησία των μαρτύρων κατηγορίας

Η πλήρης ατιμωρησία ή η απαλλαγή ενός μάρτυρα κατηγορίας επιτρέπει την αμφισβήτηση αποφάσεων και ενδεχόμενα να είναι το μέσο και για στημένες υποθέσεις, σκιά που δεν θα πρέπει να πλανάται πάνω από τη Γενική Εισαγγελία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Ανέφερε πως ο μάρτυρας κατηγορίας δεν θα πρέπει να μένει ατιμώρητος για τα δικά του αδικήματα και παρανομίες, αλλά η μαρτυρία του να λογίζεται ως μετριαστικός παράγοντας στην ποινή που θα πρέπει να του επιβληθεί.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη θέση της Συμμαχίας Πολιτών πως

ήρθε ο χρόνος να εκσυγχρονιστεί ο θεσμός της Γενικής Εισαγγελίας, κάτι που, όπως ανέφερε, είχαν θίξει στην πρώτη εθιμοτυπική συνάντησή τους με το Γενικό Εισαγγελέα.

"Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι όπως ο Γενικός και Βοηθός Γενικούς Εισαγγελέας, που αποτελούν πολιτικούς διορισμούς, να παραμείνουν ως σύμβουλοι του Προέδρου και της κυβέρνησης αλλά χωρίς καμία αρμοδιότητα για ποινικές υποθέσεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως τις ποινικές υποθέσεις θα πρέπει να τις διαχειρίζεται ένα ανεξάρτητο σώμα εισαγγελέων, το οποίο θα μπορούσε να διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

"Μέχρι να γίνει αυτή η αλλαγή εισηγούμαστε όπως διοριστεί από τον Πρόεδρο μια επιτροπή δεοντολογίας από πρώην δικαστές, οι οποίοι θα υποβάλλουν στον Πρόεδρο και στο Ανώτατο δικαστήριο ετήσια έκθεση για τη διαχείριση των ποινικών υποθέσεων από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας (αναστολή ποινικής δίωξης, πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων κ.ά. ) για να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία για μια τόσο σημαντική εξουσία, η οποία σήμερα δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο", ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα