Λιλλήκας: Να μπουν στο τραπέζι οι ουσιώδεις πτυχές

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει να παγιδευτεί και όλες οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να στραφούν στο πρόσωπό του θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ταχύτερο δυνατόν, τις βασικές και ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, μεταξύ αυτών και τις εγγυήσεις, για να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις της Αγκυρας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Εάν τα βασικά, τα ουσιώδη, τα αφήσει στην τελική φάση των συνομιλιών, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι πιέσεις θα ασκηθούν πάνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πάνω στην ελληνική πλευρά,

και η διεθνής κοινότητα θα επικαλεστεί την πρόοδο που θα έχει επέλθει στα ζητήματα της διακυβέρνησης, κατανομής εξουσιών κ.λπ. για να μας επιβάλουν μια λύση, η οποία θα νομιμοποιεί τα δεδομένα της κατοχής και δεν θα τα ανατρέπει, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση πως το περιουσιακό θα παραμείνει άλυτο και μετά τη λύση του Κυπριακού και θα μετατραπεί σε προσωπικό ζήτημα του κάθε πρόσφυγα που θα πρέπει να αναζητήσει από μόνος του, χωρίς τη στήριξη του κράτους, το τι θα γίνει με την περιουσία του.

Κληθείς να εκφράσει τη θέση του για το πού πραγματικά βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως παραδοσιακά η Τουρκία είναι αυτή η οποία δημόσια δηλώνει και τους στόχους της και τις επιδιώξεις της αλλά και το τι πραγματικά βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Είπε πως δεν εξυπηρετεί την εθνική μας υπόθεση το να ωραιοποιούμε τα πράγματα και σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί δεν έχουν μετακινηθεί καθόλου από τις πάγιες διχοτομικές τους θέσεις και στο θέμα των εγγυήσεων και στο θέμα της κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της λεγόμενης πλειοψηφίας πληθυσμού και γης.

“Με την ευκαιρία των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων από πλευράς Τουρκίας και κ. Ακιντζί για τις εγγυήσεις θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν δεν θέλει να παγιδευτεί και αν δεν θέλει όλες οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας να στραφούν στο πρόσωπό του θα πρέπει να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών, το ταχύτερο δυνατόν, τις βασικές και ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού, μεταξύ αυτών και τις εγγυήσεις, για να ξεκαθαρίσουν οι πραγματικές προθέσεις της `Αγκυρας”, είπε ο κ. Λιλλήκας

Σε ερώτηση για το περιουσιακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως “με όλα αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, το περιουσιακό θα λυθεί αφήνοντάς το άλυτο”.

“Ουσιαστικά αυτό που διαπραγματεύονται είναι το περιουσιακό να παραμείνει εκκρεμές και μετά τη λύση του Κυπριακού. Το περιουσιακό με την υπογραφή της λύσης θα μετατραπεί σε προσωπικό ζήτημα του κάθε πρόσφυγα να αναζητήσει από μόνος του, χωρίς τη στήριξη του κράτους, το τι θα γίνει με την περιουσία του”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “όταν θα υπάρξει λύση δεν θα γνωρίζει κανένας πρόσφυγας αν θα πάρει το σπίτι του πίσω, αν θα αποζημιωθεί, πόσα θα πάρει ή αν θα τύχει ανταλλαγής περιουσιών. Ολα αυτά θα μείνουν να εκκρεμούν για μετά τη λύση και αφού θα έχει καταλυθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και στην περίπτωση υπαναχώρησης της τουρκικής πλευράς, κάτι που η Τουρκία το έχει ως παράδοση να υπαναχωρεί, δεν θα έχουμε τρόπο να προσφύγουμε σε διεθνή σώματα ή σε διεθνείς οργανισμούς για να προασπιστούμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των προσφύγων”, κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα