Λιλλήκας: Ικανοποίηση για εξελίξεις με Φ.Α.

Την ικανοποίηση της Συμμαχίας Πολιτών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ισραήλ και για το γεγονός ότι φαίνεται να τροχοδρομούνται αποφάσεις για άμεση αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε συνεργασία με Ισραήλ και ενδεχόμενα την Αίγυπτο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας.

Επισήμανε πως μια ολοκληρωμένη και σύνθετη στρατηγική εκμετάλλευσης του Φ.Α θα τοποθετήσει τη λύση του Κυπριακού

μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας της ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως πρέπει να ξεκαθαριστούν οι βασικές πτυχές επίλυσης του προβλήματος, όπως η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι εγγυήσεις, τα στρατεύματα και το εδαφικό ώστε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών και να μην μείνουν εκτός από αυτή τη φάση των συνομιλιών.

Αρχικά, για την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι επιβάλλεται να υπάρξει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός με χρονοδιαγράμματα, βάσει του οποίου η Κύπρος είτε από μόνη της είτε σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο θα προχωρήσει στην εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη.

“Η αξιοποίηση του κοιτάσματος είναι κρατική υπόθεση και με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να εγκλωβιστεί στις διακοινοτικές συνομιλίες, εξέλιξη που θα μας δημιουργούσε μετά βεβαιότητας δυσκολίες στην άσκηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, είπε.

Πρόσθεσε πως οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή μας αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου ως σταθεροποιητικός παράγοντας και για αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις και τις συγκυρίες για να αναβαθμίσει το ρόλο μας τόσο στην περιοχή όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. “Αυτός ήταν και ένας από τους άξονες της νέας ολοκληρωμένης στρατηγικής για επίλυση του Κυπριακού που η Συμμαχία Πολιτών κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως με μια ολοκληρωμένη και σύνθετη στρατηγική, η Κύπρος μπορεί να καταστεί σε χώρα σύγκλησης συμφερόντων όλων των γειτονικών μας χωρών επιτρέποντας την άμεση ή έμμεση συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών. Μια τέτοια στρατηγική, συνέχισε, θα μας επιτρέψει να τοποθετήσουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο ευρύτερο περιβάλλον ασφάλειας της ανατολικής Μεσογείου, κάτι που θα αλλάξει τα δεδομένα που η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει ως τετελεσμένα.

Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ανέμενε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με δεδομένο ότι στην τελευταία συνεδρία του σώματος έγινε απλώς ενημέρωση του σώματος και όχι ανταλλαγή απόψεων.

Είπε πως ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οι δύο διαπραγματευτές επεξεργάζονται έγγραφο συγκλίσεων ή απλής ενημέρωσης των ηγετών για το πώς αντιλαμβάνεται η κάθε πλευρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

“Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία του Κυπριακού και θα πρέπει στις συνομιλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει τα ουσιώδη ζητήματα, τα οποία είναι το θέμα της συνέχειας και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδεχόμαστε την κατάλυσή της. Το ζήτημα”, συνέχισε, “της μιας, ενιαίας και αδιαίρετης κυριαρχίας, της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, κατάργησης των εγγυήσεων, των εποίκων, καθώς επίσης και το εδαφικό”.

Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως αυτές οι βασικές πτυχές του προβλήματος δεν έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι σήμερα και φαίνεται και από τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δίνει τη δική της ερμηνεία του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014. “Εκεί που ο Πρόεδρος υποστήριζε πως έχει ξεκαθαρίσει η βάση και οι αρχές λύσης του Κυπριακού, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει και δίνεται η δυνατότητα στις συνομιλίες αυτά τα ζητήματα να μην μείνουν εκτός διαπραγμάτευσης, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα”, κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα