Λιλλήκας: Η Τουρκία θα επιχειρήσει αναστολή των γεωτρήσεων

Σε κινήσεις τακτικής θα προχωρήσει η Τουρκία, χωρίς να υπάρξει καμιά ουσιαστική αλλαγή στη στάση της στο θέμα της ασφάλεια, εκτιμά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στις «Τομές στα γεγονότα», ο κ. Λιλλήκας κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου Έιντε, όπως αυτό παρουσιάστηκε μέσω σχετικής ενημέρωσης από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη, ανέφερε ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρατείνει την διαδικασία των συνομιλιών, ώστε να

συμπέσει με τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, με σκοπό την αναστολή της και την ακύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κύπρου.

Εκτίμησε, δε, ότι με κινήσεις τακτικής, η Τουρκία θα προσπαθήσει να μεταφέρει το κέντρο βάρους της συζήτησης στις εσωτερικές πτυχές.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στην ενημέρωση που έγινε, δεν υπήρξε αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, τη συνέχιση της οποίας χαρακτήρισε ως «το πιο ζωτικό ζήτημα» και εκτίμησε ότι τι ζήτημα θα κριθεί στην διαχείριση που θα κάνει ο ΠτΔ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως είπε, υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί νέο κράτος και να υπάρξει συνομοσπονδία.

Όσον αφορά στην πρόταση Νικόλα Παπαδόπουλου για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, το οποίο έχουν ήδη παρουσιάσει δημοσίως, ο κ. Λιλλήκας απέφυγε να τις σχολιάσει ευθέως, λέγοντας ότι δεν πρέπει να συζητούνται δημοσίως όσα αφορούν τις λέγονται εντός της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί, υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία και κάλεσε σε μια παραγωγική συζήτηση εντός Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να αξιοποιηθούν τα θετικά κάθε πρότασης.

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι πρωτοβουλίες του ΠτΔ λήφθηκαν ερήμην του Εθνικού Συμβουλίου.

Αναφορικά με το ραντεβού της Δευτέρας 26 Ιουνίου με το ΑΚΕΛ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τις προεδρικές εκλογές του 2018, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος ο οποίος να είναι παραγωγικός, με καλή πρόθεση, με καμία από τις δυο πλευρές να μην προσέρχεται με όρους και προϋποθέσεις, ούτε να προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή της στην άλλη.

Εκείνο που έχει σημασία, είπε, είναι ότι αν υπάρχει διάθεση και πολιτική βούληση, τότε μπορεί να υπάρξει συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, εστιάζοντας στην απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη

Όσον αφορά την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, την οποία αποδέχεται το ΑΚΕΛ, αλλά όχι ο ίδιος, ο κ. Λιλλήκας απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει σκοπό να αποσύρει καμία από τις προτάσεις του, καλώντας άπαντες να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν και όχι σε όσα τους χωρίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα