Λιλλήκας: Έκπληξη για Ομήρου και πρόταση για τρίτο πόλο

Έκπληξη εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας για την παραίτηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, λέγοντας ότι τον είδε δύο φορές χθες και δεν αντιλήφθηκε τέτοια πρόθεση.

Κληθείς να σχολιάσει την παραίτηση Ομήρου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι σε τέτοια πολιτικά ζητήματα εναπόκειται στο κάθε πολιτικό πρόσωπο στις δεδομένες συνθήκες να κρίνει το πώς θα συνεχίσει και τη δική του παρουσία. “Προσωπικά εξεπλάγηκα”. Ετυχε, είπε, να συναντήσει

χθες το πρωί τον κ. Ομήρου στο Συμβούλιο Αρχηγών και το βράδυ στα εγκαίνια του Ιδρύματος Λυσσαρίδη και “δεν αντιλήφθηκα να υπάρχει τέτοια πρόθεση. Έτσι εξεπλάγη σήμερα από την είδηση”.

Σε παρατήρηση ότι λέγεται ότι καταλύτης για την εξέλιξη ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα της Πάφου και ερωτηθείς μήπως είναι η ώρα για αναδιάρθρωση του πολιτικού σκηνικού, ξεκινώντας από τα κόμματα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι πίστευαν από την αρχή “στη συνεργασία, μην πω και την συνένωση των δυνάμεων του χώρου”, δεδομένου ότι έχουν σχεδόν ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό και με την ΕΔΕΚ και στην οικονομία. Η απαίτηση είναι και από τους πολίτες για συνεργασία και συντονισμό δράσης, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία κατέθεσε και γραπτώς προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Εξέφρασε δε ετοιμότητα, εάν υπάρχει θέληση και βούληση και από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για ένα διάλογο και καταγραφή συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων με συγκλίσεις, για να επιτευχθεί αυτό που αναμένουν οι πολίτες, τη δημιουργία ενός ισχυρότερου τρίτου πόλου, όπως είπε.

Ερωτηθείς εάν αυτό είναι ανανέωση της πρότασης προς τη νέα ηγεσία της ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είναι πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες κατά κύριο λόγο, που έχουν ταυτόσημες ή συγκλίνουσες θέσεις με τις δικές τους.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών έγιναν μετά από συνάντηση με το Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου, ο οποίος ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά του, ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με ενδεχόμενο “ενός ανυπολόγιστου ανθρώπινου κόστους”. Ενώ υπάρχουν στον Φορέα Εξώδικης Επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως διάθεση και τεχνογνωσία, δεν προβλέπονται από τον νόμο οι εξουσίες εκείνες που θα δίνουν λύσεις από την πλευρά των τραπεζών.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε, θα προσπαθήσουν να πετύχουν την ενίσχυση του θεσμού του Επιτρόπου και νομοθετικά για να αποκτήσει όλες εκείνες τις εξουσίες που θα κάνουν το έργο αποτελεσματικό και παραγωγικό.

Οι τράπεζες που έχουν κοινωνικοποιήσει τις ζημιές τους όλο αυτό το διάστημα και διατηρούνται σε λειτουργία χάρη στις θυσίες και τις φορολογίες των Κυπρίων πολιτών ήρθε η ώρα να συμπεριφερθούν με κοινωνική ευαισθησία, είπε. “Αυτό δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην ευθύνη των εμπορικών τραπεζών. Ευθύνες φέρει και η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει υποχρέωση να ασκήσει τις εξουσίες που τις δίνει η πολιτεία και ο νόμος για να επιβάλλει στις τράπεζες και την μείωση των δανειστικών επιτοκίων και την ταχύτερη αναδιάρθρωση των δανείων που γίνονται”.

Keywords
Τυχαία Θέματα