Λιλλήκας: Διαμόρφωση προληπτικής πολικής στο Εθνικό

Δεν αρκεί απλά να συντηρούμε τις συνομιλίες με διαδικασίες που είναι αναποτελεσματικές, γιατί απλούστατα ελλοχεύει ο κίνδυνος η Τουρκία θέλοντας να προχωρήσει στο πλάνο Β, να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία οδηγώντας την σε ένα επίσημο αδιέξοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως αναμένει ότι στη νέα συνεδρία

του Εθνικού Συμβουλίου , "το οποίο δυστυχώς θα συνεδριάσει για άλλη μια φορά εκ των υστέρων και μετά την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη για νέα Διάσκεψη, θα αναπτυχθεί τουλάχιστον ένας γόνιμος προβληματισμός αναφορικά με τους στόχους και την τακτική της Τουρκίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε για μια φορά να διαμορφώσουμε προληπτική πολική και τακτική που θα ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και θα ανοίξει το δρόμο για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού".

"Σημειώνω τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα των συνομιλιών και της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Για εμένα ήταν αναμενόμενο, κάποια στιγμή ο κ. Αναστασιάδης να βγει από τη σφαίρα των ψευδαισθήσεων και να δει την ωμή πραγματικότητα. Πιο σημαντικό όμως για τον τόπο και την εθνική μας υπόθεση, είναι ο κ. Αναστασιάδης να ξεκινήσει να διαμορφώνει ολοκληρωμένη πολιτική, στρατηγική και τακτική, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς οι οποίοι ενδεχόμενα να εξυπηρετούνται από ένα επικείμενο ναυάγιο στις συνομιλίες", ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας.

Συνάντηση με ΠΟΣΠΦ για ΓεΣΥ

Σε σχέση με την συνάντηση με την ΠΟΣΠΦ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Μάριο Κουλούμα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το κόμμα του απευθύνει έκκληση προς όλους να δείξουν πνεύμα συμβιβασμού και να κάνουν κάποια μικρά βήματα για να συναντήσουν τις θέσεις του συνομιλητή τους, αναφορικά με το ΓεΣΥ.

"Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων έχουμε τη σύγκληση στη θέση ότι βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή η μεταρρύθμιση του ΓΕΣΥ και θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βάλουν νερό στο κρασί τους. Να δείξουν όλοι πνεύμα συμβιβασμού και συναίνεσης. Αυτό ισχύει και για τα εργασιακά θέματα. Θα πρέπει η Κυβέρνηση και αναφέρομαι στο σύνολο της, να συναντήσει κάπου τα αιτήματα των νοσηλευτών και των γιατρών χωρίς να σημαίνει κατ΄ ανάγκη απόλυτη ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών. Τούτη πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων όσων εμπλέκονται και θα έλεγα και των πολιτικών δυνάμεων", ανέφερε.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως εάν αυτή τη στιγμή, μετά από τόσες συζητήσεις, από τόση δουλεία που έγινε πάνω στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, δεν οδηγηθούμε σε ψήφιση των νομοσχεδίων, δεν λύσουμε τα εργασιακά για να ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ, θα οδηγηθούμε σε οπισθοδρόμηση με τραγικές συνέπειες στα κρατικά νοσηλευτήρια και ακόμη τραγικότερες συνέπειες για τους κύπριους πολίτες και ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΦ είπε πως έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και διαπιστώθηκε πως ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν όσον αφορά στην προώθηση της αυτονόμησης είναι τα εργασιακά.

"Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα εργασιακά στα πλαίσια της αυτονόμησης. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να δούμε πως διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κρατικά νοσηλευτήρια. Τέθηκαν κάποιες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε αυτά τα θέματα.Όσον αφορά στα δυο νομοσχέδια συμφωνήσαμε ότι άμεσα θα πρέπει να προωθηθούν στην ολομέλεια και να προχωρήσει η ψήφιση τους", κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα