Λιλλήκας: Ασάφειες στην πρόταση στην πρόταση Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην οποία διατυπώνονται οι θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών ως προς την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

“Δυστυχώς φίλε Πρόεδρε, η Πρόταση σας (όπως είναι διατυπωμένη στο Σημείωμα που μας δώσατε στην τελευταία Σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών) χαρακτηρίζεται από ασάφειες και στηρίζεται σε μια παράδοξη (κατά την άποψη μου) προσέγγιση, η οποία κάθε άλλο παρά δημιουργική είναι”, αναφέρει στην επιστολή του προς

τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο κ. Λιλλήκας.

Προσθέτει ότι “η Πρόταση σας αντί να θέτει τις βάσεις, το πλαίσιο και τη διαδικασία διαμόρφωσης κοινής πολιτικής στα μεγάλα ζητήματα που διαχειρίζεται η Κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες ενότητας και ενδεχόμενα Κυβέρνησης Ευρείας Αποδοχής, κάνει ακριβώς το αντίθετο”.

Οδηγεί πρώτα, αναφέρει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “στη σύσταση Κυβέρνησης Ευρείας Αποδοχής με προσωπικότητες που θα προτείνουν τα κόμματα (παρ. 1) ενώ αφήνει τα ζητήματα πολιτικής να συζητηθούν μεταγενέστερα, δηλαδή στην πορεία σε συνδιαβούλευση μεταξύ του Προέδρου, του αρμόδιου Υπουργού και των εμπειρογνωμόνων ανά θέμα, που θα έχουν υποδείξει τα κόμματα (παρ. 2)”.

Αυτή η προσέγγιση, συνεχίζει ο Γιώργος Λιλλήκας, είναι “απόλυτα ανορθόδοξη και μη λειτουργική” και θέτει το ερώτημα “τι θα συμβεί αν ο Πρόεδρος διαφωνήσει με τον αρμόδιο Υπουργό για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως πχ το ΓΕΣΥ ή το μέλλον των Ημικρατικών Οργανισμών;”

“Ασφαλώς η θέση του Προέδρου είναι αυτή που θα υπερισχύσει γιατί αυτό είναι το ορθό, από Συνταγματικής άποψης, αλλά και γιατί εν τη απουσία μιας εκ των προτέρων κοινής πολιτικής ο Υπουργός δεν θα έχει κανένα ηθικό έρεισμα για να στηρίξει τη θέση του” αναφέρει ο κ. Λιλλήκας επισημαίνοντας ότι “ο κίνδυνος κατάρρευσης της Κυβέρνησης Ευρείας Αποδοχής σε σύντομο χρόνο από τη σύσταση της είναι μεγάλος και ορατός”.

Πέραν τούτων, αναφέρει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών στην επιστολή του, “υπάρχει και το ενδεχόμενο συνταγματικής εκτροπής αν εφαρμοστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων που εισηγείστε (παρ.3)”.

Διερωτάται “πως θα επικυρώνονται οι αποφάσεις που θα έχει πάρει ο Πρόεδρος με τον αρμόδιο Υπουργό από τους Αρχηγούς των κομμάτων σε διαβούλευση με τον Πρόεδρο; Η επικύρωση θα γίνεται με απλή πλειοψηφία ή θα απαιτείται ομοφωνία; Και ποια θα είναι η θέση του Προέδρου αν οι Αρχηγοί των κομμάτων ανατρέψουν δίκη του απόφαση;”

Προσθέτει ότι “αυτή η διαδικασία δημιουργεί την εντύπωση ενός Προέδρου υπό κηδεμονία ενώ οδηγεί σε κατάργηση των εξουσιών των Υπουργών και του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο θα υποκαταστήσει η σύσκεψη των Αρχηγών των κομμάτων”.

“Είμαι απόλυτα σίγουρος φίλε Πρόεδρε ότι θα συμφωνείτε μαζί μου ότι η Συνταγματική τάξη, ο θεσμός του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού”, αναφέρει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Λίλλήκας.

Αναφορικά με την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρ. 4 για "τη δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων/τεχνοκρατών από προσωπικότητες κύρους, της εμπιστοσύνης των κομμάτων...", ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρει πως “η άποψη μας είναι ότι αυτό μπορεί να το πράξετε με ή χωρίς τη συνδρομή των κομμάτων είτε σε κεντρικό επίπεδο είτε στο επίπεδο του κάθε Υπουργείου”.

Προσθέτει ότι “αυτές οι ομάδες μπορεί να είναι παραγωγικές και χρήσιμες για ζητήματα όπου υπάρχει κοινή πολιτική ή συναντίληψη ως προς τους στόχους της προσπάθειας”, υποδεικνύοντας ότι “διαφορετικά τοποθετούνται οι τεχνοκράτες των κομμάτων και διαφορετικά οι τεχνοκράτες της Δημόσιας Υπηρεσίας που διαθέτει πολύ αξιόλογο δυναμικό”.

Ο κ. Λιλλήκας συνεχίζει αναφέροντας ότι “στην περίπτωση, για παράδειγμα, διαμόρφωσης του Νομοθετικού Πλαισίου Αφερεγγυότητας, τόσο εμείς όσο και άλλες πολιτικές δυνάμεις, ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόσκληση για σύσταση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και συμβάλαμε στην Κυβερνητική προσπάθεια” παρόλο που “σε αυτό το ζήτημα υπήρχε μια εκ προοιμίου συναντίληψη σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτο, ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα δίκτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, της πρώτης κατοικίας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες και δεύτερο ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο”.

Στην περίπτωση, όμως, των Ιδιωτικοποιήσεων των Ημικρατικών Οργανισμών, αναφέρει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “ υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων και θέσεων επί της ουσίας” και εξηγεί ότι “οι τεχνοκράτες που θα προτείνουν τα κόμματα, θα καταθέτουν προτάσεις οι οποίες θα βασίζονται ή θα πηγάζουν από τη δική τους πολιτική για τους Ημικρατικούς, κάτι που δεν είναι παραγωγικό”.

“Αυτό καταδεικνύει την αναγκαιότητα της από κοινού διαμόρφωσης πολιτικής πρώτα και μετά τη σύσταση Κυβέρνησης Ευρείας Αποδοχής ή τη δημιουργία Ομάδας Εμπειρογνωμόνων”, συνεχίζει ο κ. Λιλλήκας.

Διαβεβαιώνει ότι ως Συμμαχία Πολιτών, “θα συνεχίσουμε αυτήν την εποικοδομητική στάση και στη συνέχεια γιατί αν και ανήκουμε στην αντιπολίτευση θεωρούμε ότι ο ρόλος μας δεν πρέπει και δεν μπορεί, τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η πατρίδα μας, να εξαντλείται στην κριτική και στον έλεγχο της Κυβέρνησης”.

Καταλήγοντας, εκφράζει την ετοιμότητα της Συμμαχίας Πολιτών, “να συζητήσουμε και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση πολιτικών, στη λογική των συγκλίσεων, που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα καυτά προβλήματα και προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας και να δημιουργήσουν συνθήκες ενότητας. Υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συναντίληψη ως προς τους στόχους που θα στηρίξουμε, με εμπειρογνώμονες μας, τις προσπάθειες της Κυβέρνησης”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα