Λιγότερα φυτοφάρμακα σε παιδιά στην Κύπρο με βιολογική διατροφή

Το χαμηλότερο χημικό φορτίο φυτοφαρμάκων και την  παράλληλη μείωση των βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής, μετά από μια συστηματική βιολογική διατροφή σε παιδιά, καταγράφει κλινική δοκιμή, διεθνούς ερευνητικής ομάδας από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, του ΤΕΠΑΚ, και το Πανεπιστήμιο Emory (ΗΠΑ).

Ανακοίνωση του Ινστιτούτου αναφέρει πως, σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσον μια βιολογική διατροφή

40 ημερών θα μπορούσε να μειώσει την έκθεση σε κοινά φυτοφάρμακα  και να επηρεάσει τα επίπεδα των βιοδεικτών οξειδωτικού στρες/φλεγμονής, σε παιδιά δημοτικού.

Συγκεκριμένα, περίπου 150 παιδιά ακολούθησαν τη συνηθισμένη διατροφή τους για 40 ημέρες (συμβατική διατροφή, κατά την οποία φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων) και για άλλες 40 ημέρες ακολούθησαν μια βιολογική διατροφή που παρεχόταν από πιστοποιημένο βιολογικό εστιατόριο.  Η δε συμμόρφωση των παιδιών με τη βιολογική διατροφή αξιολογήθηκε ως υψηλή (≥ 90%).

Τα πειραματικά αποτελέσματα της έρευνας, έδειξαν το  όφελος της βιολογικής διατροφής στη σημαντική μείωση του φορτίου των φυτοφαρμάκων (πυρεθροειδή και νεονικοτινοειδή) και τα σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιοδεικτών οξειδωτικού στρες / φλεγμονής που αποδόθηκαν στο μειωμένο χημικό φορτίο φυτοφαρμάκων σε υγιή παιδιά, ηλικίας 10-12 ετών στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως τέτοιοι βιοδείκτες οξειδωτικού στρες / φλεγμονής θεωρούνται ως δείκτες πρώιμης φάσης για χρόνιες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου II ή ο καρκίνος.

Αναφέρεται επίσης ότι, με βάση τη μέχρι στιγμής παγκοσμίως δημοσιευμένη βιβλιογραφία για τη σχέση βιολογικών τροφίμων και υγείας, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης έρευνας είναι, το μεγάλο μέγεθος δείγματος (150 παιδιά) και η μεγάλη χρονική διάρκεια παρέμβασης (έως και 40 μέρες).

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου ORGANIKO LIFE+, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, ενώ τα αποτελέσματα της δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "PLOS ONE".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα